ZDRAVE NAVIKE

Kako umanjiti rizik moždanog udara?

08.06.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Određene promjene životnih navika mogu uvelike smanjiti rizik moždanog udara, pokazali su rezultati novog američkog istraživanja

Na uzorku od 23,000 ispitanika u dobi od 45 godina i starije, tim stručnjaka izračunao je procjenu rizika od moždanog udara. Pritom su se vodili preporukama Američkog udruženja za zdravlje srca, koje navodi sedam faktora koji su važni za zdravlje, a to su: aktivan život, kontrola kolesterola, zdrava prehrana, kontrola krvnog tlaka, održavanje zdrave tjelesne težine, kontrola šećera u krvi i nepušenje.

Svih sedam faktora pritom su igrali važnu ulogu u predviđanju rizika moždanog udara, no najvažniji je bio krvni tlak, odnosno razina krvnog tlaka. Cushman i tim njezinih kolega također su zaključili da su osobe koje ne puše ili su prestale s ovom navikom više od godinu dana prije početka studije imale 40 posto manji rizik od udara.

'Istraživanjem se još jednom ističe esencijalna važnost zdravih životnih navika, odnosno usvajanja takvih navika', rekla je zaključno Cushman.

Istraživanje u cjelosti pročitajte na ordinacija.hr.