toplina iznutra

Kako topla riječ može grijati bolje od vatre i zašto je dobro prespavati zimu?

25.01.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Još dva mjeseca zime pred nama prigoda su da, poput prirode, usporimo kako bismo s proljećem mogli prolistati i zablistati. Nastavljamo sa serijalom članaka Jadranke Boban Pejić koji će nam pomoći da budemo zadovoljniji, zdraviji i – da bolje spavamo

Otapanje leda – promjena u ponašanju

Uz prehranu i brigu o tijelu, važno je napraviti promjenu i u ponašanju: ukoliko u svoje emocije i ponašanje prenesemo hladnoću zime (stegnuti smo i sve držimo u sebi), postajemo poput Snježne kraljice ili Snježnog kralja te se, naizgled, s visoka i nezainteresirano ponašamo prema svojoj okolini.

Ponekad takvo ponašanje koristimo i kao obrambeni mehanizam, kako bismo prikrili i zaštitili vlastitu ranjivost. Tako narušavamo naše odnose s okolinom.

Ne kaže se uzalud: kada nešto želite ubiti postanite hladni prema tome. Stoga je važno da toplinu «ubacimo» u svoj način komuniciranja, način kako se obraćamo drugima.

Vjerojatno je i nedavno blagdansko darivanje u zimsko vrijeme nastalo kao potreba da se stvori dodatna toplina kao suprotnost vanjskoj hladnoći. No, dar sam za sebe ne predstavlja ništa bez topline, bez dijeljenja emocija, priče.

Zimski san čuva zdravlje

Priče su te koje griju dušu, i nije uzalud da su se upravo u zimskim večerima najviše pričale jer su unosile svjetlost u mrak koji je najveći upravo u tom dobu godine. Zima je vrijeme kad je važno i spavati malo dulje tj. otići ranije na spavanje i tako organizmu priuštiti odmor.

San je iznimno važan za očuvanje hormonske ravnoteže i obnavljanje stanica, stoga iskoristite duge zimske noći za kvalitetnu regeneraciju. Imate li problema sa snom, može vam pomoći dodatak prehrani Sleep on. Odlična je pomoć i stari dobri čaj od kamilice ili pak CBD ulje.

Naše umirivanje i zimski produljeni mrak neophodni su da bi moglo doći sljedeće proljeće i vrijeme veće aktivnosti. Promjena je konstantna, a naše zdravlje i zadovoljstvo uvelike ovise o tome kako ćemo joj se prilagođavati.

Još dva mjeseca zime pred nama prigoda su da, poput prirode, usporimo kako bismo s proljećem mogli prolistati i zablistati. Ogrnite se udobnim kaputom zimskog mira i obnovite snagu na svim razinama svog postojanja.