TRIKOVI PROIZVOĐAČA

Kako su se pilići smanjili, a cijena ostala ista

21.03.2014 u 09:56

Bionic
Reading

U želji za boljom zaradom, proizvođači se često snalaze na razne načine, a jedno je istraživanje pokazalo kako se to odnosi na piletinu

U Velikoj Britaniji tako je napravljeno istraživanje u kojem se pokazalo da su pilići manji nego prije, ali cijena nije. Kupci ne obraćaju previše pažnje na samu težinu pakiranja jer im je bitno da cijena bude pristupačna i trgovine to znaju.

Glavni argument u obrani trgovinama je deklaracija proizvoda na kojoj je i težina pakiranja, iako pisana manjim slovima. Posebno je primamljivo vidjeti da za pristupačnu cijenu možete kupiti cijelo pile, piše Daily Mail, a često su razni miksevi bataka, dobataka ili prsa zapravo nedostatni da nahrane prosječnu obitelj. Ističu da se ne radi samo o pakiranju mesa, već i primjerice čokoladama koje više nisu od 100 već 80 g, a cijena je otprilike ista.

Kod piletine postoji još nekoliko neobičnih primjera. Ako je pile manje od kilograma, to znači da je živjelo tek pet tjedana prije klanja. No čak ni to nije najveći problem. Većina farma za uzgoj u Velikoj Britaniji ima određenu brojku životinja koje mogu držati u prostoru ovisno o težini. Tako je proizvođačima pametnije klanje napraviti dok je pile teško kilogram, jer umjesto, primjerice 40.000, mogu imati 50.000 životinja u istom prostoru.

Na dodatan problem kod premalenog prostora za uzgoj pilića upozorava i Tracey Jones, direktorica Food Business at Compassion in World Farminga: 'Dok rastu, pilići su puno aktivniji pa im treba mjesta za kretanje. Ovako im je i taj kratki životni vijek potpuno nekvalitetan.'