NE BISTE VJEROVALI

Kako su povezani pranje zubi i erekcija?

10.12.2012 u 19:15

Bionic
Reading

Znanstvenici su u novom istraživanju, provedenom u Turskoj, otkrili kako muškarci koji ne vode računa o oralnoj higijeni često imaju problema s erekcijom

Bolest desni, jedna od posljedica neredovitog pranja zubi, može dovesti do erektilne disfunkcije, pokazalo je istraživanje provedeno u Turskoj.

Utvrđeno je kako muškarci koji ne vode računa o zdravlju zubi i desni imaju tri puta veće šanse da dožive probleme s uzbuđenjem i erekcijom.

U istraživanju je sudjelovalo 80 muškaraca, starosti od 30 do 40 godina, s problemima s erekcijom, kao i kontrolna grupa od 82 muškarca koji s uzbuđivanjem i seksom nemaju problema. Više od 50 posto muškaraca s erektilnom disfunkcijom imalo je neku vrstu upale u ustima, u usporedbi sa samo 23 posto onih koji su normalno postizali erekciju, piše Healthline.com.

Studija objavljena u magazinu Journal of Sexual Medicine pokazala je kako mladi muškarci koji se nalaze u tridesetim godinama života te pate od nekog od oblika bolesti desni imaju dva do tri puta veću vjerojatnost da će patiti od problema s erekcijom.

'Problemi s erekcijom utječu na kvalitetu života čak 150 milijuna muškaraca diljem svijeta, a jednako tako i na njihove partnerice. Upale desni i drugi problemi sa zubima utječu na erekciju, ali izazivaju i brojne druge probleme kao što su oboljenja krvnih žila i srca', kaže je Faith Oguz sa Sveučilišta Malatya u Turskoj. Prema riječima Faitha Oguza, erektilna disfunkcija i kronične paradentalne bolesti kod ljudi uzorkovani su čimbenicima kao što su starenje, pušenje, dijabetes tipa 2 te srčane bolesti.