JEDNOSTAVNO I LAGANO

Kako se uspješno spakirati za putovanje?

09.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogi će ljudi priznati da im je pakiranje prije puta na godišnji odmor prava noćna mora. U takvom (ne)raspoloženju često ponesemo stvari koje nam i neće pretjerano koristiti. Kad stignemo na odredište i otvorimo kovčeg, imamo što i vidjeti – velika većina potrebnih stvari ostala je doma

Kako se, dakle, pravilno spakirati? Što ponijeti? Kako znati što će nam trebati? Evo nekoliko korisnih savjeta za sve one koji će se uskoro spremati za putovanje.

Priprema
Bez obzira na to što ste uvijek u žurbi i nemate vremena, ni u kojem slučaju se nemojte početi pakirati noć uoči odlaska na putovanje. Uzmite si dovoljno vremena ranije i razmislite što će vam trebati. Vodite računa o tome kamo idete i koliko dugo ćete tamo biti. Vikend u Moskvi u siječnju zahtijeva, naravno, drukčije rekvizite nego ljetni odmor na Barbadosu. Ako je ikako moguće, provjerite vremensku prognozu, pa onda odaberite prikladnu odjeću i obuću. Razmislite što ćete raditi – hoćete li izlaziti ili ćete odmarati u hotelskoj sobi i uz bazen? Odjeću uskladite s planovima i ponesite, primjerice, tri toalete za večernji izlazak, umjesto njih deset.

Što spakirati?
Ponesite odjeću za koju ste sigurni da ćete je i odjenuti. Razmislite koje komade možete kombinirati, a svakako ponesite odjeću i modne dodatke koji dnevnu odjeću u trenutku pretvaraju u večernju toaletu. Držite se osnovnih boja koje se lako

Za duža putovanja najbolji su čvrsti kovčezi

daju uskladiti sa svime. Kad završite s odabirom, odjeću posložite na krevet i pogledajte hoće li to stvarno funkcionirati. Ne pretjerujte s cipelama jer će vam trebati manje pari nego što mislite. Svakako ponesite japanke, jedne sandale s visokom petom koje ćete moći kombinirati s većinom odjeće te cipele za kišu jer nikada ne znate kad će vam zatrebati. I zapamtite, nitko osim vas neće znati da ste istu kombinaciju obukli možda dva puta. To se odnosi i na bikinije, što znači da vam ne treba njih 14. Bit će dovoljna tri do četiri koja ćete moći mijenjati kako ne biste bili u mokrome. Prije nego što se počnete pakirati, otiđite u kratku šetnju. Kad se vratite, uklonite još neke predmete koje ste u prvoj verziji htjeli ponijeti na put.

Budite realni
Svi smo skloni razmišljanju 'a što ako'... Nemojte to raditi tijekom pakiranja jer ćete se samo uspaničariti, a to su ionako stvari na koje ne možete baš utjecati. Vrlo je mala vjerojatnost da će u kolovozu padati snijeg. Da, može zahladiti, ali vi ćete pri ruci imati onu jednu trenirku koju ste spakirali. One druge dvije o kojima razmišljate - ostavite doma.

Kakav kovčeg ponijeti?
Velike sportske torbe i ruksaci nisu preporučljivi jer će vam se zbrkati i zgužvati sve stvari. Najbolji su čvrsti kovčezi u kojima će sve biti na svome mjestu i kada stignete na odredište. Mali kovčezi s kotačićima su dobri za vikend odmore, ali ne i za duža putovanja. Kod velikih kovčega važno je da su lagani kako biste mogli spakirati puno stvari, a da kovčeg ne bude pretežak.

Kako se spakirati?
Provjerite je li vam sva potrebna odjeća čista prije nego se počnete pakirati. Stvari stavljajte u kovčeg na način da na dno idu teže stvari poput jakni, a u daljnjim slojevima sve lakše stvari. U kovčeg nemojte stavljati predmete koji bi vam mogli ošteti odjeću, a ako baš morate, svakako ih odvojite od ostatka sadržaja kovčega. Manjim komadima odjeće poput rublja popunite praznine na rubovima kovčega. Na kraju dolaze cipele koje se stavljaju u vrećicu i na vrh stvari u kovčegu.

Razmišljajte unaprijed

Kad stignete na odredište, najbolje je da se odmah raspakirate, ali to nije uvijek moguće. Stoga, razmislite što ćete raditi kad stignete na određeno mjesto. Ako ćete, primjerice, kod nekoga prespavati prije nego nastavite putovanje, vodite računa o tome da pidžamu stavite negdje na vrhu stvari u kovčegu kako bi vam bila nadohvat ruke.

Kozmetika
Preparativnu i dekorativnu kozmetiku najbolje je držati u neseseru u ručnoj torbi. Nikada ne znate kada će vam te stvari zatrebati, pa ih je dobro imati uz sebe. Naravno, nemojte pretjerivati s proizvodima. Neka se u vašem neseseru nađu samo proizvodi koji vam uistinu svakodnevno trebaju.

Djeca
Sva dosad spomenuta pravila koja se odnose na odrasle mogu se primijeniti i na djecu. Jedina su iznimka majice koje djeca brzo prljaju, pa ih treba ponijeti više. Ako djeca žele nositi igračke, dogovorite se s njima da ih nose sama u vlastitim ručnim torbama. Na taj način djeca će se osjećati korisno, a vi ćete sebi ipak olakšati teret.