OBRAZOVANJE I ZAPOSLENJE

Kako se u Hrvatskoj može napredovati

02.10.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Svi govornici na tribini složili su se da završetkom fakulteta obrazovanje ne prestaje te da je ključ uspjeha cjeloživotno obrazovanje

Predstavnici uspješnih kompanija, kao i predstavnici visokoškolskih ustanova razgovarali su danas o usklađenosti visokog obrazovanja s potrebama na tržištu rada. Na tribini pod nazivom 'Edukacija' koja se održala na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, bilo je riječi o ulaganju u edukaciju privatnog i državnog sektora kao i o tzv. e-learningu.

Predstavnici kompanija istaknuli su kako je ključ uspjeha u budućnosti cjeloživotno obrazovanje te da je njima kao poslodavcima to iznimno važno. Dobar primjer za to je priča mlade Mihaele Drndelić Stanković koja je vrlo iskreno otkrila svoj poslovni put unutar Hrvatskog telekoma.

'Počela sam raditi u call centru prije 10 god kao studentica… Imala sam mentora kojemu sam se mogla okrenuti, nadređeni su me poticali na usvajanje novih znanja pa sam uskoro prešla na novi posao. Nisam bila prepuštena sama sebi, točnije sa mnom se stalno radilo kroz brojne radionice… S edukacijom su rasle i moje kompetencije, a to je utjecalo i na razvoj moje karijere. Napredovala sam od agentice u call centru pa sve do rukovoditeljice radne jedinice sa stotinu ljudi', opisala je Mihaela svoj put.

Ivana Soljačić Richter, operativna direktorica Sektora za razvoj karijera Hrvatskog telekoma, napomenula je kako je Mihaela samo jedan od primjera kako HT ulaže u razvoj i rast zaposlenika te kako potiče zaposlenike na cjeloživotno obrazovanje. Istaknula je i da HT uspijeva pronaći kvalitetne stručnjake na tržištu rada. No HT vrlo često kadar nalazi još na fakultetima.

'Suradnja između privatnog sektora i akademskog iznimno je važna. Mi surađujemo s određenim visokoškolskim ustanovama pa mlade talente pronalazimo dok su oni još na studiju, to je iznimno važno', poručila je Soljačić Richter.

Na tribini je bilo riječi i o e-learningu, Kristina Sanković, direktorica u Sektoru za razvoj karijera Hrvatskog telekoma, istaknula je kako HT prepoznaje važnost takvog načina učenja te gotovo svakodnevno ulaže u tehnologije koje su potrebne da bi se e-learning uopće mogao provoditi.

Svi govornici na tribini složili su se da završetkom fakulteta obrazovanje ne prestaje te da je ljuč uspjeha cjeloživotno obrazovanje.