HIPERPIGMENTACIJA KOŽE

Kako se riješiti tamnih mrlja na licu

29.05.2015 u 10:32

  • +10

Kreme za pigmentacijske mrlje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Najčešći uzročnici pojave tamnih mrlja ili hiperpigmentacija na koži lica prekomjerno je izlaganje suncu te razni hormonalni i upalni procesi

Hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina - pigmenta koji prirodno nastaje u koži i koji joj daje boju - u određenim dijelovima kože. Do pojave dolazi kad se zbog izlaganja suncu, hormonalnih promjena, ozljeda ili starenja poveća proizvodnja melanina na određenim dijelovima kože. Najčešći uzrok hiperpigmentacije je prekomjerno izlaganje nezaštićene kože lica štetnim sunčevim zrakama, a jednom kad nastanu, ukoliko se adekvatno ne zaštite od sunca, mrlje i pjege će biti sve tamnije.

Diskoloracija kože lica, poznatija kao 'maska trudnoće' ili kloazma, često se javlja uslijed hormonalnih promjena kod gotovo 90 posto trudnica, no stanje se može dodatno pogoršati zbog izlaganja suncu.

Dermatolozi stoga preporučuju da se dijelovi lica zahvaćeni hiperpigmentacijom obavezno tretiraju kremama s visokim UV faktorom jer kada jednom tamne mrlje nastanu, uslijed izlaganja suncu postaju još tamnije. S nanošenjem kreme s visokim UV zaštitom, i to SPF 30, već biste trebali početi u proljeće, s pojavom prvih sunčanih dana, kad je koža lica najosjetljivija. Tijekom ljetnih mjeseci osobe čija je koža osjetljiva i sklona pojavi tamnih mrlja trebale bi faktor zaštite povećati na 50 i koristiti sun block preparate te svakako izbjegavati izlaganje kože lica štetnim sunčevim zrakama i nositi šešire sa širim obodom.

Problem hiperpigmentacije rješavaju kemijski pilinzi i laserske terapije koje uključuju ‘spaljivanje’ zahvaćenog područja optičkom energijom. Riječ je o nimalo jeftinim i, moglo bi se reći, blago invazivnim tretmanima koji mogu nadražiti kožu.

U zadnjih nekoliko godina na tržištu su se pojavili preparati koji učinkovito djeluju na smanjenje hiperpigmentacije. Temelje se na aktivnim sastojcima koji djeluju na smanjenje proizvodnje melanina kako bi se ujedno smanjila pojava tamnih mrlja.

Iako se pomoću kozmetičkih proizvoda i tretmana diskoloracije na licu mogu ublažiti i nestati, ipak je najvažnija preventiva. Na tržištu je sve više krema koje obećavaju vraćanje blistavosti i ujednačenog tena te brisanje raznih nepravilnosti, pa i tamnih mrlja s lica. Koji se sve proizvodi mogu pronaći na tržištu, pogledajte u našoj fotogaleriji!