BRAK BEZ VIKANJA

Kako se prestati svađati

08.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Kad stupamo u brak, svi doživljavamo duboku promjenu shvaćanja i doživljavanja vremena. Naše odluke o tome kako provodimo vrijeme mijenjaju se i tako treba biti. U braku dijelimo ono što je tada bilo samo naše. A upravo to često predstavlja čest uzrok svađa bračnih partnera

Odluke ne morate donositi kao jedno

U brak stupamo zato što se želimo zauvijek povezati u zajedničkome životu, što neizostavno znači udruživanje načina na koji provodimo vrijeme. No, to ubrzo dovodi do različitih očekivanja, piše Hal Edward Runkel i Jenna Runkel, autori knjige 'Brak bez vikanja' u izdanju VBZ-a. Jedan partner neizbježno očekuje više zajedničko provedenog vremena, a drugi očekuje više vremena koje će provesti bez partnera. U tome slučaju, bračni par se začas može naći u 'vatri koja prijeti da će ga progutati', pišu autori knjige.

Oba partnera naučit će da u toj vatri nije lako zadržati pristup 'bez vikanja'. No, to je, ipak, prema riječima autora knjige 'Brak bez vikanja' u izdanju VBZ-a, izvedivo i iznimno djelotvorno jer omogućuje rast oba partnera. Sve što treba učiniti jest pažljivo se pridržavati određenih načela.

Prvo načelo koje valja upamtiti jest da u braku odgovarate svojem supružniku za sve svoje odluke u pogledu vremena. No, to ne mora nužno značiti da morate objasniti svaku minutu svoga dana, ali znači da sve vaše odluke na nov način utječu na drugu osobu. Vaš pristup satima kojima imate na raspolaganju oblikuje svako područje vašeg života, uključujući brak. Odraz je vaših prioriteta, načela i sklonosti – a ograničeno je. A upravo to može prouzročiti jako usijane sukobe

Odlukom o ostanku u braku govorimo da smo voljni svrstati svoj odnos vrlo visoko među te prioritete. Zbog toga smo obavezni supružniku odgovarati za svoje odluke, kažu autori knjige.

Ali, to nipošto ne znači da svoje odluke donosimo kao jedno. Nitko vas ne može natjerati ni na što, pa ni vaš supružnik; sami odlučujete kako ćete provoditi svoje vrijeme. To ne znači da vaše odluke nisu pod utjecajem drugih.

Priznati odluke o vremenu koje donosite
Priznavanje vlastitih odluka podrazumijeva više no što možda pretpostavljate, upozoravaju autori knjige. Ako priznate odluke koje donosite, priznajete i sve posljedice koje proizlaze iz te odluke. 'To znači da nema 'kugle i lanca', 'šefice' ili 'gospođe' koja vam kroji raspored,' kažu autori knjige 'Brak bez vikanja' u izdanju VBZ-a.

Razmotrite motive svojih želja
Ako ste odrasla osoba i priznajete svoje odluke vezane uz vrijeme, trebali biste dobro razmisliti o tome zašto želite to što želite. Je li vaš raspored uistinu odraz vaših vrijednosti? Što su za vas uistinu najviše vrijednosti? Vide li se u vašem rasporedu? Iskreno postavljanje i odgovaranje na ta pitanja znači da ne možete potpuno iskreno reći: 'Oh, da sam barem bio/bila ondje!' Istina je da ste mogli, ali ste odlučili suprotno. Nije važno zašto ste to odlučili (posao, obitelj, prethodni dogovori, financije, vaš supružnik nije želio ići) – jednostavno ste donijeli odluku koja odražava vaše prioritete. I to je sasvim u redu.

Iskreno i časno zastupati svoje odluke pred sobom i pred supružnikom
To znači reći: 'Ne, dušo, žao mi je. Uistinu ne želim s tobom ići na sajam plovila,' umjesto da pođete zbog mira u kući te mu kolutanjem očiju pokazujete da biste radije bili negdje drugdje. Ili ćete možda pristati ići na sajam plovila, ali zato što vam je činjenica da sudjelujete u nečemu što on voli važnija od toga koliko ćete se vi zabavljati. Potom priznate tu odluku i pođete na sajam s osmijehom na licu. U svakom slučaju, postupajte bez vikanja jer ste usredotočeni na sebe i prihvatili ste odgovornost za ono što je vaše.

Uobičajene zamke
Vi ste odgovorni za svoje odluke – i nitko drugi. Ujedno i supružniku dugujete objašnjenje za to kako provodite svoje vrijeme zato jer vaše odluke snažno utječu na vašeg supružnika. Najveća pogreška koju možete učiniti je odluka o vjerovanju u jednu istinu do te mjere da isključujete drugu.

Moralno opravdavanje vlastite sklonosti. Savršen primjer za ovo je situacija u kojoj se suprug vikendom želi opustiti igrajući se s djecom i gledajući sportski program, dok supruga želi raditi na kućanskim projektima. Supruga tada moralno opravdava svoju sklonost, uvjerena da je rad dobar, a televizijski program loš. Ali, je li doista tako? To što njoj godi i opušta je, ne znači da je njezina sklonost bolja od njegove. Upamtite: sklonosti su samo to – sklonosti. Najčešće nisu odrazi izvrsnosti ili manjkavosti karaktera, iako ih često želimo prikazati kao takve.

Vođenje evidencije. Način na koji mnogi parovi pokušavaju organizirati svoje vrijeme češće sličniji vježbi iz računovodstva nego razmjeni prožetoj ljubavlju i obzirnošću. 'Ako ustanovite da mentalno bilježite što on može učiniti nasuprot onome što vi možete učiniti, otvoreno to iznesite. Te osjećaje najčešće držimo u tajnosti umjesto da ih otkrijemo. Ali, učinite to: neko vrijeme bilježite stanje – mogli biste uvidjeti da situacije nisu toliko jednostrane kao što mislite. U konačnici imajte na umu da ravnoteža ne mora značiti jednakost. Sve dok ste oboje zadovoljni, rezultat ne mora biti izjednačen', kažu autori knjige.


Zajedno donesite odluku kako provesti slobodno vrijeme
Kad se ne prilagođavate rastu. Kako vrijeme prolazi, vaša životna faza, okolnosti i mogućnosti često se mijenjaju. Vremenske prioritete potrebno je neprestano ponovno razmatrati i procjenjivati kako se partneri razvijaju i mijenjaju.

Strategije uspjeha
Dok nastojite izbjeći navedene zamke, slijedi nekoliko razboritih strategija koje biste mogli upamtiti i primjenjivati dok težite razvoju.

Predvidite krajnje vrijeme. To je dodatno vrijeme koje sami sebi dajete dok stvarate planove. Mnogi ljudi ne dopuštaju si nimalo prostora za pogrešku, što često stvara više stresa no što je potrebno. Procijenite koliko će vam vremena trebati da nešto učinite ili dođete nekamo, pa dodajte 15 posto, savjetuju autori knjige. Tako ćete najčešće obećati manje i pružiti više umjesto strašne suprotnosti.

Planirajte unaprijed. Večernji izlasci ne dogode se sami od sebe. Kao ni odlasci na seminare. Budite aktivni u planiranju tih događaja i njegu oko svojega braka ne prepuštajte supružniku. S druge strane, ako ste poput tima menadžera koji voli planirati, a potom zamjerate supružniku što on ne planira, razmislite o tome da malo popustite stisak kojim držite rokovnik. Zamolite supružnika da nešto isplanira i tada mu dopustite da to učini.