OSNOVNA PRAVILA

Kako praktično urediti potkrovlje?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dom u potkrovlju - san je mnogih koji žele drukčiji, netipičan stambeni prostor. No problemi koji se javljaju uz odabir ovakvog životnog prostora, najčešće se vežu uz strah od uređenja koje je često kompliciranije od uređenja klasičnog doma. Pravilnom postavom namještaja, potkrovlje postaje funkcionalno, dobro iskoristivo i osobito atraktivno za stanovanje

Uređenje potkrovlja izazovno je i zahtjevno, ali predstavlja poseban užitak, jer prostor u kojem krovne plohe dinamiziraju i uvelike određuju njegov karakter dobiva poseban izražaj koji se nikada ne može postići ravnim stropovima i krovovima. Osim toga, potkrovlja su često opremljena krovnim prozorima kojima se postiže bolja osvijetljenost prostora nego klasičnim vertikalnim, i to upravo zbog kuta nagiba u odnosu na prirodni izvor svjetlosti. Igra svjetla i sjene, koja se stvara lomovima u stropu, daje dodatnu atrakciju potkrovlju, koje izgleda efektno čak i bez namještaja.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pri uređenju potkrovlja potrebno je osobitu pažnju posvetiti visinama nadozida ispod kosih krovnih ploha, jer one određuju mogućnosti iskoristivosti prostora u tim zonama, ali i čitavog prostora. Elemente namještaja potrebno je maksimalno prilagoditi prostoru zbog što bolje iskoristivosti, pa je potkrovlje najjednostavnije opremiti izradom namještaja po mjeri.

Niske zone ispod krovnih ploha, koje su najkritičnije točke prostora u smislu uređenja, možete dobro iskoristiti na nekoliko načina. Ako je takav nadozid u dnevnom boravku, iskoristite ga na način da u nižu zonu smjestite sjedeću garnituru. Postavite ju dovoljno daleko od nadozida tj. da prilikom ustajanja budete u zoni koja je minimalne visine 200 centimetara. Na taj način optimalno iskorištavate niske dijelove prostora, a oni ne remete svojom smanjenom visinom funkcioniranje sjedeće garniture.

Ako je visina nadozida vrlo niska, do 60-ak centimetara, formira se teško pristupačan prostor. Najbolja je iskoristivost ovakvih zona postavljanjem ugradbenih ili pomičnih 'ormara' čija visina doseže visinu krovne plohe u toj točki. Teško pristupačan prostor pretvarate tako u spremište koje je idealno za stvari i predmete koje ne koristite često. Osim toga, postava ormara tj. stvaranje prostora za odlaganje suvišnih stvari najproblematičniji je dio stanova u potkrovlju, pa na ovakav način eliminirate ove probleme. Ako spremište želite učiniti potpuno neutralnim u prostoru, fronte mu izradite u boji zidova bez ručkica i nitko neće primijetiti da je dio prostora postao niski ormar tj. spremište.

Niske zone možete urediti i kao prostor za opuštanje u koji ćete smjestiti ugodnu masažnu fotelju ili ležaljku. Pri tome je potrebno voditi računa o nihovoj udaljenosti od nadozida baš kao i kod smještaja sjedeće garniture. U blizinu fotelje ili ležaljke postavite police za knjige, uređaje za slušanje glazbe ili gledanje filmova i uživajte u dobroj iskorištenosti i atraktivnosti ove zone.

Ako živite u potkrovlju i potreban vam je radni kutak, stvorite ga u zoni uz nadozid. Radni stol postavite paralelno ili okomito uza nj, ovisno o visini i prostornim mogućnostima. Radna stolica udaljena otprilike 110 centimetara od nadozida iste tolike visine, osigurat će nesmetano ustajanje, (ako je nagib krova oko 30 stupnjeva). Radni stol u dječjoj sobi pod kosim krovom možete smjestiti na jednak način.

Niže zone ispod krova u spavaćoj sobi možete iskoristiti za smještaj kreveta kako biste one visoke zadržali za postavljanje ormara, koji moraju imati punu visini u dijelovima za vješanje odjeće. Uzglavlje je preporučljivo postaviti paralelno s nadozidom da se u komunikacijskoj zoni prema krevetu osigura dovoljna visina za nesmetan prilaz, s obje strane ako se radi o tzv. bračnom krevetu.

Idealno mjesto za smještaj zahodske školjke ili kada u kupaonicama koje su prostorno ograničene zbog spuštanja kosog krova prema nadozidu, upravo je pozicija uz nadzid. Postavljanje zahodske školjke uza nj ograničeno je visinom ugradnje vodokotlića, a smještaj kade visinom prilaza kadi koji osigurava kretanje bez eventualnih ozljeda glave.

Kada riješite sve funkcionalne zapreke doma u potkrovlju, posvetite se mislima o oblikovanju namještaja. Ono može biti potpuno minimalističko kako bi se u prostoru maksimalno naglasile razigrane krovne plohe i njihova konstrukcija, koja je često ukras potkrovlja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi