BOLJE SPRIJEČITI, NEGO LIJEČITI

Kako očuvati zdravlje želuca

  • Autor: J. C. Š.
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 08:46
  • Objavljeno 05.02.2009 u 07:00
žena trbuh bol

žena trbuh bol

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Zdravlje želuca direktno je povezano s našim djelima. Osim što reagira na ono što jedemo i pijemo, želudac je iznimno osjetljiv i na psihološke okidače. Stoga je poremećaje u radu želuca lako objasniti i djetetu: kako je osnovna zadaća želuca da grčenjem i uz pomoć kiseline smekša i rastoči hranu, ta će hrana neutralizirati izlučenu kiselinu

Međutim, kad u želucu nema hrane, a kiselina se ipak luči zbog pogrešnih (npr. psiholoških) razloga, nastat će šteta. Pojednostavljeno rečeno, kiselina će napasti sam želudac, koji će zbog zaštitne sluznice odolijevati neko vrijeme, sve do nastanka upala i oštećenja, a upravo to su gastritis i čir.

Česti uzročnici želučanih tegoba su i određeni lijekovi te Helicobacter pylori. Osim boli, simptomi upozorenja su: kiselo podrigivanje, pečenje i žarenje u želucu, grčevi, nagon za povraćanjem, osjećaj pretjerano punog želuca, gubitak apetita. Srećom, gastritis i čir ne nastaju 'preko noći', pa ne treba biti mudar da bi se zaključilo kako je ključ liječenja u pravilnoj i pravovremenoj reakciji: promijenite li ponašanje čim se želudac počne buniti, velike su šanse da će sve biti u redu i da će simptomi ubrzo (i zauvijek) nestati.

Eliminirajte hranu i pića koji štete želucu
: u pravilu su to pržena, pohana, jako začinjena i pretjerano masna jela, alkohol, gazirana pića, kava, čaj (posebno na prazan želudac), gotova industrijska jela, fast food.
Vodite dnevnik prehrane: kad se pojave smetnje, prisjetite se ili zabilježite što ste jeli, da biste ustanovili postoji li i nešto što specifično škodi baš vašem želucu. Primjerice, možda će vas iznenaditi da mnogima škodi čokolada.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Maslinovo ulje djeluje protuupalno
Konzumirajte male i česte obroke, da se kiselina nikad ne bi lučila u prevelikim količinama i da bi želudac tijekom čitava dana bio nečim zaposlen. Imate li višak kilograma, vrijeme je da mršavljenje shvatite ozbiljno.

Prestanite pušiti, a ako vam je to u ovom trenutku nemoguća misija, barem smanjite pušenje i nikad, ali baš nikad ne pušite na prazan želudac.

Ne držite osjećaje u sebi, ali ih ne izbacujte ni destruktivnim metodama, poput udaranja ili bacanja predmeta. Prakticirajte meditaciju, autogeni trening, antistresne programe, razgovarajte s prijateljima i stručnjacima o svemu što vas muči, pokušajte gajiti optimističan pogled na život, provodite više vremena baveći se svime što vas veseli, okružite se prijateljima, budite tjelesno aktivni, nađite vremena za sport i rekreaciju.

Uzimajte što manje lijekova, a ako su neki nužni, uzimate ih po preporuci liječnika, bez odlaganja recite liječniku za probleme sa želucem - moguće je da postoji zamjenski lijek ili se mogu prilagoditi doze i način uzimanja.

Uživajte u hrani, jedite polako, u ugodnom okolišu, svjesno žvačite hranu što dulje.

U akutnim fazama, odnosno kad se pojave smetnje, ali i neko vrijeme nakon smirivanja smetnji, podvrgnite se dijeti sastavljenoj od pretežno kašaste hrane i pijte mlaki čaj (kamilica, zeleni, menta, roibos, kvalitetne čajne mješavine ljekovitog bilja posebno spravljene za želudac). Kvalitetan med i ekstra djevičansko, hladno prešano maslinovo ulje djeluju protuupalno. Soja i pripravci od soje savjetuju se svima s osjetljivim želucem.

Ako smetnje traju unatoč poduzetim mjerama
ili se pojave ekstremno neugodni simptomi, što prije se javite liječniku kako biste provjerili imate li Helicobacter pylori ili su se već razvili čir ili gastritis. Moguće je i da su želučane tegobe posljedica bolesti nekih drugih organa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi