KORISNI SAVJETI

Kako očuvati svoje omiljene kožne gležnjače

24.10.2015 u 08:09

Bionic
Reading

Jesen je napokon stigla, a samim time i službeno vrijeme za nošenje omiljenog para kožnih gležnjača. Ovaj trendi par obuće može se kombinirati na milijun načina i prilagoditi svakodnevnom ili nešto svečanijem izdanju. Nakon što ste uboli svoj idealni par gležnjača, postavlja se pitanje na koji ih način možete održavati. Donosimo vam par savjeta kako pravilno očistiti i održavati svoje kožne gležnjače i tako izbjeći standardne greške

Nepravilno pospremanje gležnjača

Prilično je teško kada patite od kroničnog nedostatka prostora za spremanjem obuće. Osobe koje imaju malen prostor za pravilno pospremanje gležnjača često ih ostavljaju zgnječenima, presavijenima i u nezgodnom položaju. Zbog ovakvog načina pospremanja obuće, a prvenstveno gležnjača, one će nakon nekoga vremena izgubiti izvorni oblik. Kako biste izbjegli ovaj scenarij, stručnjaci savjetuju da iako patite od nedostatka prostora, gležnjače pospremite tako da ih ispunite papirom ili tkaninom i postavite u uspravan položaj da ne bi izgube izvorni oblik.

Vlažne gležnjače

Kako biste svoje omiljene gležnjače dugo održali na životu i spremnima za nošenje, nikad ih ne spremajte kada se nalaze u vlažnom stanju. Gležnjače koje su vlažne izgubit će oblik i uzrokovati neugodan miris. Ako su gležnjače vlažne, ne pospremajte ih u ormar i budite pažljivi po pitanju mjesta na koje ih planirate pospremiti.

Gležnjače na suncu

Iako je ovo jedna logična činjenica, uvijek ju je dobro ponoviti. Gležnjače koje ostavite u direktnom doticaju sunčevih zraka lako vjerojatno će izgubiti izvornu boju odnosno dobit ćete njezino izblijedjelo izdanje.

Svakodnevno nošenje gležnjača

Makar biste najrađe svaki dan proveli noseći gležnjače, a to i činite, napravite malu stanku. Kako savjetuju stručnjaci, ako napravite stanku od samo jednog dana između posljednjeg nošenja gležnjača, smanjit ćete mogućnost izblijedjelosti i rastegnutosti. Ipak je riječ o obući koja nije prilagođena svakodnevnom nošenju i različitim vremenskim i radnim uvjetima kao jedne čizme. 

Zaboravljanje korištenja zaštitnog spreja

Održavanje kožnih gležnjača zaštitnim sprejom od iznimne je važnosti, kažu stručnjaci. Na isti način kao što štitite svoju kožu tijekom toplih mjeseci, morate voditi računa o kožnim gležnjačama. Dodavanje gumenog potplata na gležnjače također je pametna ideja ako živite na prostoru gdje je snijeg i sol na cesti česta pojava, savjetuju stručnjaci.

Pauziranje od čišćenja

Čišćenje nečistoća koje se nađu na gležnjačama potrebno je učiniti istoga dana, u čemu će vam pomoći četka od konjske dlake ili krpa za čizme. Već spomenuti zaštitni sprej također se treba što češće nanositi. Zaštitni sprej preporučuje se koristiti jednom ili dva puta tjedno ako često nosite gležnjače. 

Svi koji često nose gležnjače zasigurno su se našli u situaciji kada je su završile prljave. Za blato ili bilo koju tvrdokorniju mrlju stručnjaci savjetuju uklanjanje uz pomoć blagog sapuna ili deterdženta razrijeđenog u vodi. Kada ste uklonili nastalu mrlju, koristite krpu kako biste ih obrisali i stavili na sušenje. Gležnjače nikad nemojte u potpunosti utopiti u vodenu otopinu prilikom čišćenja.