DOBAR STARI RECEPT

Kako imati figuru poput slavne Merlinke?

07.08.2012 u 07:54

Bionic
Reading

Jedna od najpoželjnijih žena svih vremena - Marilyn Monroe - čijim oblinama, ali i samouvjerenosti se mnogi dive, nikada nije bila zagovornica striktnih dijeta i izgladnjivanja. Upravo su je njezine obline proslavile, a sada, 50 godina nakon njezine prerane smrti, otkrivena je i tajna njezinog seksipilnog izgleda

Povodom 50. obljetnice prerane smrti nikada prežaljene glumice i pjevačice Marlyn Monroe objavljen je niz fotografija iz njezine knjige koje prikazuju seksipil legendarne holivudske zvijezde u punom sjaju. Međutim, najvažniji faktor Marilynine fatalne privlačnosti upravo je činjenica da se u svome tijelu itekako dobro osjećala. Popratni članak objavljen 1952. godine u magazinu Pageant pod naslovom 'How I Stay In Shape' pokazuje koliko se tada 26-godišnja Marilyn dobro osjećala u svome tijelu, a upravo je to taj faktor, kako piše Daily Mail, koji nedostaje današnjim djevojkama.

I dok su obline prije bile u modi, današnje ljepotice sve češće naginju izrazitoj vitkosti, pa su tako, na primjer, traperice s potpisom Victorije Beckham napravljene u veličini koju inače nosi sedmogodišnja djevojčica. Ipak, kako piše Daily Mail, vrijeme Marilynine karijere bilo je poslijeratno razdoblje u kojemu je jedan od najvažnijih problema bio nabavka dovoljne količine hrane, tako da namjerno gladovanje radi vitke figure, u to vrijeme, nikome nije niti padalo na pamet. Tako je u knjizi uz fotografiju na kojoj pozira umotana u plahte s tek nekoliko kapljica parfema Chanel 5, Marily otkrila: 'Iskreno, nikada nisam smatrala svoje tijelo izuzetnim. Moj najveći problem bio je kako nabaviti dovoljno hrane.'

Današnji stav prema hrani i izgledu je sasvim drugačiji, pa je tako legendarna Kate Moss jednom prilikom izjavila: 'Ništa nije tako dobrog okusa kao što je dobar osjećaj biti mršav', a veliku borbu s hranom navodno vode i Beyonce te Gwyneth Paltrow.

Marilyn Monroe

Visoka 166 centimetara, Marilyn je varirala između 50 i 60 kilograma, no ona se time nikada nije opterećivala te joj je zdravlje bilo važnije od vitke linije. 'Svakoga jutra zgrijem šalicu mlijeka, a dok se odijevam u šalicu razbijem dva jaja te ih izmutim vilicom. Taj napitak upotpunim i mutlivitaminskom tabletom. Sumnjam da bi ijedan liječnik mogao preporučiti hranjiviji doručak za djevojku u žurbi', otkrila Marilyn prije više od pola stoljeća.

U istom knjizi Marilyn otkriva svoje prehrambene navike i tijekom ostatka uobičajenog dana. 'Moje večere kod kuće su zapanjujuće jednostavne. Pri povratku kući zaustavim se na tržnici te kupim odreske, obično janjeće ili pak jetrica, te to ispečem u pećnici. Uz meso obično jedem četiri ili pet sirovih mrkvi.'

Ipak, Marilyn je priznala kako ne može cijeli dan izdržati samo na proteinima i povrću: 'U posljednje vrijeme sam razvila naviku svraćanja u slastičarnicu Wil Wright na sladoled, koji je savršen za vruće ljetne večeri.'

'Siguran sam kako bi Marilyn danas bila zgrožena kada bi vidjela čemu sve današnje zvijezde podvrgavaju svoje tijelo', izjavio je registrirani dijetetičar Hala El-Shafie te dodao: 'Marilyn je jela zdravu, neprerađenu hranu, a njezina prehrana se bazirala na zdravom razumu. Nije preskakala obroke te je organizmu osiguravala uravnoteženu količinu proteina koja pomaže u kontroli porcija. A nije niti izbjegavala nagraditi se kakvim poslasticom.'

'Upravo taj način prehrane koji je Marilyn prakticirala je ono što mi dijatetičari danas nazivamo pravilom 80/20: 80 posto vremena jedemo zdravo da bismo se u ostatku vremena mogli nagraditi kakvim slatkišem', kaže Hala El-Shafie.

Što se tiče vježbanja, Marilyn je figuru održavala laganim vježbama te se time nije pretjerano opterećivala, što danas često čini velik broj slavnih i poznatih. Tako na primjer Madonnin trener Nicole Winhoffer tvrdi kako se za dobru formu mora ustrajno trenirati dva puta na dan, šest puta tjedno, a recept koji je preferirala Marilyn je bio sasvim drugačiji.

'Ne mogu vježbati ako osjećam da to moram učiniti', tvrdila je Marilyn te je umjesto strogog režima prakticirala dizanje utega težine 2,3 kilograma u ležećem položaju odjevena u kratke hlačice i gornji dio kupaćeg kostima.

'Svako jutro provodim desetak minuta dižući lagane utege. Razvila sam vlastite vježbe kako bih održala mišiće čvrstima, a znam da su upravo te vježbe dobre za moje tijelo jer vidim rezultate', izjavila je svojedobno Marilyn, dodajući kako je s vježbama prestajala kada bi osjetila umor.

'Marilyn je jednostavno slušala svoje tijelo. Uživala je u životu, jela sladoled i tulumarila, a vježbala je samo deset minuta na dan i bila u formi', kaže fitnes guru Dalton Wong, napominjući kako su upravo najnovija istraživanja otkrila da je odrasloj osobi deset minuta vježbanja na dan i više nego dovoljno.

Iako ju mnogi smatraju jednom od najpoželjnijih žena svih vremena, prema pisanju Daily Maila, Marilynino tijelo su definitivno krasile obline te nije bila sitne građe. No, za razliku od brojnih današnjih zvijezda, Marilyn je bila ponosna na svoje obline te ih je voljela isticati i naglašavati, nije bježala od svoje ženstvenosti. Marilynine mjere, prema riječima njezine krojačice, iznosile su 88-57-90, a obline je naglašavala uskim haljinama koje su u gornjem dijelu bile iznimno uske. Upravo bi slavna Marilyn Monroe mnogima mogla poslužiti kao dobar primjer kako pristupati vlastitom tijelu te ga voljeti, bez obzira na obline ili pak trenutne trendove u ljepoti.