VODIČ ZA RODITELJE

Kako djetetu ublažiti traumu od razvoda

10.12.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Nova promocija priručnika 'Avantura osobne promjene 3' bit će i prigoda za novi korak u već lijepo rasplesanu blagdanskom ozračju

Eminentna psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić živi i radi kao 'pjesma'. Njezini stručni savjeti zvonki su i lako pamtljivi poput refrena, pa će baš zato u srijedu, 11. prosinca u 17 sati knjižarom Profil Mozaik Megastore u Bogovićevoj 7 odjekivati prigodne pjesme.

Psihologinja će u blagdanskom ozračju predstviti novu knjigu 'Avantura osobne promjene 3'. Ljubica Uvodić-Vranić u svojoj trećoj Avanturi savjetuje kako rastavljeni roditelji mogu barem ublažiti traumu djece koju izaziva razvod. Svi nazočni moći će kupnjom bilo kojeg od pet autoričinih naslova odabrati poklon-knjigu iz vreće Djeda Mraza. Za pet naslova dobiva se pet darova.


Pojačana depresivnost i agresivnost tipične su za djecu razvedenih roditelja bez obzira na spol, a reakcije dječaka još su intenzivnije od reakcija djevojčica. Djeca predškolske dobi i manja djeca najintenzivnije reagiraju na razvod iz jako izraženog osjećaja bespomoćnosti i imaju niže samopoštovanje od vršnjaka koji žive s oba roditelja – na te alarmantne, a malo poznate činjenice podsjeća prof. dr. sc. Rea Masnjak Fulgosi u recenziji knjige Avantura osobne promjene 3. Jer Ljubica Uvodić-Vranić u svojoj trećoj Avanturi savjetuje kako rastavljeni roditelji mogu barem ublažiti traumu djece koju izaziva razvod.

Kako kaže autorica u uvodu: „Ova je knjiga napisana za roditelje koji su svjesni da njihova djeca nisu samo njihova. Ona su donesena na svijet za ovaj svijet. Mnogi roditelji razumiju da je za njihovu djecu bolje da se druže i s onim drugim roditeljem jer on nije mogao ostaviti svoje dijete, nego samo svojeg partnera. Rastavljeni roditelji mogu ostvariti normalne kontakte sa svojom djecom ako ostvare normalne kontakte međusobno i ako budu, više ili manje, sretno rastavljeni.“

Čak pet recenzentica – Dubravka Miljković, Majda Rijavec, Alaksandra-Saša Huić, Ivana Vulić i Rea Masnjak Fulgosi – naglašava važnost knjige koja upozorava koliko su djeca ranjiva u razvodima, što odrasli često zaboravljaju. 'Možda upravo neka rečenica iz ove knjige ili neki primjer potaknu roditelja da uključi onaj racionalni dio sebe i donese odluku koja za njegovo dijete može značiti razliku između dobrog i lošeg života. A u tekstu ove autorice, s njenim dugogodišnjim iskustvom u radu s ljudima, takvih rečenica, savjeta i primjera ima puno', napominje Majda Rijavec.

'Roditeljstvo je u trenutku rastave na velikoj kušnji. Roditelji se unatoč vlastitoj boli i stresu moraju pozabaviti svojom djecom koja su bez svoje krivnje 'spala iz čamca', ili im se baš tako čini. Ispali i upali u duboku vodu, čamac je probušen i tone, a oni moraju nekako isplivati na obalu,' kaže autorica, koja svoje savjete potkrepljuje sa 41 pričom iz vlastitog iskustva.

U vremenu promjena, mijenja se i obitelj, njezina trajnost i potrebe muškaraca i žena i motivi zbog kojih je zasnivaju, primjećuje prof. dr. sc. Rea Masnjak Fulgosi: 'Ali obitelj je ipak vječna, u njoj se rađa novi život, pojedinci postaju roditelji i bez obzira odlaze li iz bračne zajednice, novi život koji su stvorili ostaje njihova poveznica. 'Nitko se ne može rastati od svog djeteta. Odnosi s djecom su neraskidivi'.

Najveća usluga koju jedan otac može učiniti djeci jest da voli njihovu majku. – citira autorica Prospera Mériméea i dodaje: Ako je ne može voljeti onako kako ju je nekad volio ili kako bi bilo najbolje za sve njih, neka je voli i poštuje kao majku svoje djece. Naravno, to vrijedi i za očeve.

I uz ovu Avanturu priložen je gratis CD s predavanjem autorice, što čitatelji dočekuju s velikim odobravanjem. Tema je Rat ili mir - rastavljeni roditelji.

Ljubica Uvodić-Vranić jedna je od najproduktivnijih hrvatskih autorica psiholoških priručnika i voditeljica udruga i savjetovališta posvećenih održavanju i promicanju psihičkog zdravlja u lokalnoj i široj zajednici. Rođena je u Splitu, gdje je pohađala osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu je diplomirala psihologiju te od 1984. radi u medicini rada, terapeutske, supervizorske, savjetničke poslove... u individualnom i grupnom radu. Kreirala je originalnu metodu za poučavanje menadžera i savjetovala više od deset naših poduzeća.