GLAMUR U MONACU

Kako će izgledati novo kraljevsko vjenčanje?

28.06.2011 u 11:32

Bionic
Reading

Dobre vijesti za one kojima nije dosta kraljevskih vjenčanja! Jedno se sprema ovaj vikend. Luksuzne jahte već su usidrene u luci, a ugledni i bogati uzvanici stižu u monegašku kneževinu

Priprema se vjenčanje za koje su mnogi su mislili nikada neće dogoditi: brak princa Alberta od Monaca, 53-godišnjeg prijestolonasljednika male, ali bogate kneževine na Azurnoj obali, i 20 godina mlađe Charlene Wittstock, južnoafričke olimpijske plivačice.

Obitelj Grimaldi vlada Monakom više od 800 godina, a na svjetskoj karti glamura posebno je istaknuta kada je njezinim članom postala nevjesta prelijepa glumica Grace Kelly, pokojna majka princa Alberta.

Država je možda mala, ali događaj će biti ekstravagantan. Kako bi drukčije i bilo u monegaškom poreznom raju, gdje će vas gotovo uhititi zbog lošeg odijevanja. Uzvanici već polako pristaju svojim luksuznim jahtama u luku i kucaju se pjenušcem Cristal na palubama. Onima koji pokušavaju rezervirati prostor za slijetanje zrakoplova u privatnoj zračnoj luci u Nici, uskraćena je dozvola ako ne mogu dokazati da su pozvani na vjenčanje.

Koncerti i kokteli

Mladenka Charlene će zahtijevati najmanje četiri nevjerojatna komada dizajnerske odjeće za ovo trodnevno slavlje koje započinje u četvrtak navečer, stadionskim koncertom Eaglesa, i nastavlja se koktelom za odabrane goste.

Malo tko može odoljeti usporedbi Charlene i Albertove majke, holivudske glumice Grace Kelly

'Očekuju se Karl Lagerfeld, Giorgio Armani, Richard Branson, Desmond Tutu, Virginia McKenna, vlasnik lanca Topshop Philip Green, puno kraljevskih obitelji, ugledni i bogati gosti iz Japana, Meksika, Bliskog Istoka i Afrike', izjavio je za Daily Mail predstavnik monegaškog dvora.

Na vjenčanju će također biti ostatak intrigantne obitelji Grimaldi - elegantna princeza Carolina i njezin suprug Ernst od Hanovera, kao i ekscentrična princeza Stephanie. U petak, nakon svečanosti u gradskoj vijećnici, slijede još dva koncerta vrlo poznatih francuskih i južnoafričkih bendova, jer Charlene želi vjenčanje koje će biti spoj kultura', povjerio se jedan uzvanik.

U subotu poslijepodne održat će se crkveni, rimokatolički obred, u palači iz 13. stoljeća. Charlene će nositi Armanijevu vjenčanicu, nakon koje slijedi svečani banket i bal.

Hranu priprema francuski kuhar Alain Ducasse, pit će se šampanjac Perrier-Jouet, a jedna od dviju djeveruša bit će bujna danska modna dizajnerica Isabell Kristensen. Charlenina se djevojačka večer održala prije nekoliko mjeseci u New Yorku i signalizirao ton budućeg slavlja. Nosila je kožni korzet i uske hlače, pila se tekila i ludo plesalo u Ciprianiju.

Sličnost s princezom Grace

Tko je mogao pomisliti da bi ova vedra, plavokosa ljepotica mogla nagovoriti okorjelog neženju princa Alberta da napokon uđe u brak? Malo tko može odoljeti da ne usporedi Charlene i Albertovu majke. Poput princeze Grace, ona ima fine crte lica, široke oči i visoke jagodice i jednako dobro nosi sportsku eleganciju i balske haljine. Širokih ramena i atletske figure, ona dominira, kao što se vidjelo u ovomjesečnom izdanju američkog Voguea gdje je pozirala u crnom kupaćem kostimu, a zatim u raskošnoj balskoj haljini.

Albert je oduvijek imao oko za ljepotu: na popisu njegovih bivših djevojaka su Angie Everhart, Brooke Shields, Naomi Campbell, Gwyneth Paltrow i Claudia Schiffer. Tijekom svog dugog momačkog staža uspio je postati otac dvoje djece: iz jedne kratke avanture ima 18-godišnju kćer koja živi u Kaliforniji, a šestogodišnjeg sina ima sa stjuardesom Air Francea iz Toga.

Žena koju je izabrao da bude majka njegova legitimnog nasljednika i koja će od ovoga vikenda nositi titulu Njezino visočanstvo princeza od Monaka, rođena je Zimbabveu 1978. i dijete iz braka trgovačkog direktora i učiteljice plivanja.

Bila je i članica južnoafričke olimpijske reprezentacije u Sydneyju 2000. godine
Dodir sudbine

U ranoj dobi plivala je kao riba, a s osam je godina već trenirala sat vremena dnevno. Obitelj se preselila u Južnu Afriku, a ona je počela osvajati natjecanja u leđnom i prsnom plivanju, što je kulminiralo njezinim mjestom u južnoafričkoj olimpijskoj reprezentaciji u Sydneyju 2000. Godinu dana kasnije, na natjecanju u Monaku, upoznala je Alberta. 'Imala sam 22 godine i mislila sam samo na sport. Nisam bila u emocionalnoj fazi za vezu', rekla je prošle godine.

'Ali onog trenutka kad sam upoznala Alberta, osjetila dodir sudbine i slabost u koljenima. Zvuči banalno, ali je istina: znala sam da je on onaj pravi.' Albert je pratio Charlene do Južne Afrike i ostali su u kontaktu, ali se nisu pojavili kao par do Zimskih olimpijskih igara u Torinu 2006. Ona se još natjecala, a 2007. postala je južnoafrička prvakinja u disciplini 50 metara leđno. No nakon ozljede gležnja 2008. povukla se iz natjecanja i na Albertov poziv preselila se u Monako.

Izgubljena ljepotica

Albertu je trebalo tri duge godine da je zaprosi, a Charlene nije imala formalni status i bila je bez karijere. Nije se činilo da sumnja da će do vjenčanja ipak doći, iako nije baš uživala čekajući. Jednom je rekla kako ljudi s kojima se druži u Monaku ne dijele njezin južnoafrički mentalitet ili smisao za humor

Ona je, naime, iskrena, zabavna i otvorena, a to su sve osobine po kojima monegaška kneževina nije najpoznatija. Također, nije govorila francuski, iako ga je vrijedno učila.
Znala je osjetiti ljubomoru, ona je otvorena sportašica, južnoafrička cura koja je došla u zemlju u kojoj građani očekuju da će se njihov princ udati za djevojku iz katoličke obitelji neke loze europskog plemstva. Charlene je u intervju prošle godine izjavila kako je samo dvije osobe u Monaku smatrala prijateljima.

Može se slobodno zaključiti kako se monegaško visoko društvo nije baš znalo nositi s takvom iskrenošću. Srećom, ona je imala mjesto u koje se mogla skloniti. Charlene je provodila puno vremena na Roc Agelu, kuću u brdima izvan Monaka koju je princ Rainier darovao Grace Kelly. Tamo trenira u bazenu i planinari.

Od posuđene haljine do modne ambasadorice

Charlene, srećom, s Albertom dijeli strast prema sportu. On je, također, bivši olimpijski sportaš, koji se natjecao na četiri Zimske olimpijske igre kao član bob reprezentacije i član je Međunarodnog olimpijskog odbora od 1985. On, također, igra tenis, skvoš, rukomet, jedri i skija.

Prema njezinu vlastitom priznanju, prešla je dalek put od djevojke koja je stigla u Monako s koferom punim kupaćih kostima i izrezanih traperica i koja je na svoj prvi bal došla u posuđenoj zelenoj haljini u kojoj je, kaže, izgledala kao božićno drvce.

Srećom, Giorgio Armani uočio je njezin potencijal. Pridružili su se Ralph Lauren, Michael Kors i Karl Lagerfeld, a Charlene je otkrila ljubav prema brendovima i visokoj modi. Sada želi da se u Monaku otvori trgovina s odjećom Stelle McCartney i obućom Manola Blahnika

Čak želi pokrenuti Monaco Fashion Week. 'Grace Kelly ostvarila je vezu između Monaka i svijeta filma, a ja želim stvoriti jaku vezu između Monaka i modnog svijeta', rekla je. S obzirom na količinu novca u kneževini, taj bi joj projekt mogao uspjeti. Princeza Charlene od Monaka donijet će u kneževinu, očito, vlastiti stil.

Vjenčanje Grace Kelly i princa Rainiera