KORISNI SAVJETI

Kada trebate izbjegavati korištenje papirnatih ručnika?

14.10.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Papirnati ručnici su glavni rekvizit svakog kućanstva - savršeni su za brisanje i glavni su upijači ulja iz masnije hrane. Ipak, oni nisu uvijek efikasno rješenje prilikom čišćenja određenih površina i predmeta

Naočale

Prilikom čišćenja naočala problem ne predstavljaju okviri, već leće. Današnje leće imaju premaz koji se može uništiti korištenjem papirnatih ručnika, upozoravaju stručnjaci. Ako su vaše naočale skuplje, tim više je potrebno voditi brigu o njima da se ne bi oštetile. Umjesto korištenja papirnatih ručnika, za uklanjanje mrlja s naočala ipak posegnite za tkaninom koju vam je preporučio optičar.

Prašnjav drveni namještaj

Prašina je sama po sebi abrazivna, kao i papirnati ručnici. Suho uklanjanje prašine uz pomoć papirnatih ručnika riskira grebanje površine namještaja. Za njeno uklanjanje s drvenih površina zato koristite meku krpu navlaženu sredstvom za poliranje.

Elektronički uređaji

Sama tekstura papirnatog ručnika može oštetiti osjetljive elektroničke uređaje, osobito staklene površine koje čine zaslon pametnih telefona. Za čišćenje elektroničkih uređaja koristite krpe od mikrofibre, a za dubinske mrlje na vašem uređaju upotrijebite alkohol.

Mrlja na tepihu
Korištenjem papirnatih ručnika za brisanje mrlja na tepihu one će se još više upiti u vlakna. Površina tepiha je gruba, stoga korištenje papirnatog ručnika u kombinaciji s vodom može imati još gori efekt. Papirnate ručnike radije zamijenite bijelom krpom kojom ćete ukloniti mrlju bez trljanja.

Omiljena crna bluza

Kada koristite papirnati ručnik za uklanjanje mrlja s tamne tkanine (osobito crne ili mornarske), nakon nekoliko poteza ručnikom na njoj će ostati dlačice. Vlažni papirnati ručnik može nanijeti još goru štetu tkanini vaše bluze. Umjesto njega, preporučuje se korištenje obične čiste krpe kako biste uklonili nastalu mrlju.