razmišljajte veliko

Kada je riječ o poklonu i vinu – veličina je bitna

31.10.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Tko voli poklone? Baš svi. Lijep je osjećaj dobiti poklon, a još je ljepše kada naš poklon razveseli druge, nama drage osobe, prijatelje, partnere i kolege. Zato ovih blagdana razmišljajte veliko. A veliki formati pakiranja vina su upravo idealan poklon.

Velike boce nisu samo vizualna atrakcija. Svakako da ćete biti primijećeni kada uđete u prostoriju s takvim poklonom, no kada probate vino, primijetit ćete koliko je dobro. Kupujući u velikim formatima, kupiti ćete visokokvalitetno vino. Dva su razloga za to. Vinari obično spremaju svoje najbolje berbe u velike formate. Takva ambalaža ima svojih prednosti spram klasične 0.75 butelje. Utjecaj kisika je u velikim bocama puno manji, što znači da će vino bolje i sporije sazrijevati, te će imati bolji okus i trajnost tijekom godina odležavanja.

Usput, jeste li primijetili da veliki formati boca imaju zanimljiva, biblijska imena? Nakon boce imena Magnum (1.5L), što na latinskom znači velik, slijede imena poput Jeroboam, Methusalem, pa sve do ogromnog Nabukodonosora od 15 litara. Prvi zapisi velikih formata dolaze početkom 18.stoljeća od francuskih vinara iz Bordeauxa i to za bocu Jeroboam. Jeroboam je bio prvi izraelski kralj opisan u Bibliji kao čovjek velike vrijednosti. A kako u bocu njegovog imena stanu 4 standardne butelje, jasna je logika velike vrijednosti.

Naravno da Nabukodonosor nije najveća boca. Soverign je skoro duplo veća, zapremine nevjerojatnih 27 litara. No, niti tu priči nije kraj. Trenutno se za titulu najveće boce bori ova od 480 litara austrijskog vinara Kracher, koja se nalazi u švicarskom restoranu 'Zum Gupf'. Slobodno navratite na piće. I pozovite cijeli autobus žednih ljubitelja vina. Cijena? Prava sitnica. Što je 75 tisuća eura za gotovo dva i pol metra visoku flašu?

Veliki formati vina su izrazito atraktivni i sve popularniji. Potpuno privlače poglede i lijepo izgledaju. Zato su Magnum i Jeroboam rado viđeni gosti svih proslava, godišnjica, rođenja, rođendana… Gotovo svih poslovnih i privatnih uspjeha. Razveselite obitelj i prijatelje, a ne zaboravite ni kolege i poslovne partnere. Poklonite im nešto što će svakako pamtiti i još bolje - poklon koji cijeli ured može konzumirati, svi mogu nazdraviti iz iste boce. Zvuči kao dobar team building, zar ne? Pa, iako je još prerano za čestitanje, nije prerano razmisliti o poklonima. Tražite li vrhunska vina u Magnum ili Jeroboam formatu, svakako provjerite ponudu Vinologa ili zavirite u zagrebački Vinolog wine shop na adresi Božidara Adžije 34. Na Vaš zahtjev dostavljamo poklon pakete diljem Hrvatske. Tu možete pronaći bocu za svačiji ukus i priliku. Jasna stvar, ne zaboravite nagraditi i sebe, potpuno ste zaslužili. Živjeli!