MAGNET ZA POGLEDE

Kada cvate, izgleda bajkovito: Sve što morate znati o sadnji i njezi raskošne glicinije

14.05.2021 u 10:06

Bionic
Reading

Ljubiteljima serije 'Kućanice' dobro se urezao podatak da njezine glavne junakinje žive u ulici Wisteria Lane, koja svoj naziv može zahvaliti cvatućim drvenastim penjačicama glicinije. Ova biljka čarobog izgleda puno je popularnija nego što bi neki mogli pomisliti, a evo kako ju sami možete uzgojiti i njegovati u narednim godinama

Svojim cvjetnim grozdovima, koji mogu narastati do 30 centimetara, glicinija uljepšava vrtove i okućnice od travnja do lipnja, a jedna je od onih vanjskih biljaka koje traže dosta svjetla, te samim time najbolje napreduje na poziciji gdje ga dobiva u većoj količini tijekom dana.

Za uspješan razvoj glicinije, velika pozornost također se treba posvetiti tipu zemlje. Rahlo tlo sirmašno vapnom za gliciniju je najidealnije, a s obzirom na to da je riječ o penjačici, potrebno joj je osigurati čvrst potporanj i usmjeravati ju da se penje putem koji vi želite.

Na britanskom tlu, glicinija nerijetko krasi različita pročelja zgrada i garaža, a osim na njima, moguće ju je istaknuti na sjenicama, različitim metalnim strukturama ili ogradama, baš poput drugih vrsti penjačica.

  • +4
Glicinija na fasadama objekata Izvor: Profimedia / Autor: Geoffrey Robinson / Alamy / Profimedia

Kada ste našli idealno mjesto za ovu čarobnu biljku, potrebno je imati na umu činjenicu da je riječ o invazivnoj vrsti te zbog toga zahtijeva redovito orezivanje jer u suprotnom u stanju je uništiti čak i metalnu armaturu.

Isto tako orezivanje glicinije uz pomoć ručnih škara pomaže joj u daljnjem razvoju i bujnom cvatu, a u stanju je narasti i do 20 metara u visinu te 10 metara u širinu. Ipak, da bi postigla svoj puni potencijal, potrebno joj je čak do 20 godina, a s godinama njezina stabljika odrveni.

Kineske i japanske vrste glicinija cvjetaju tek nakon 5 do 7 godina, dok manje robusne, američke vrste cvjetaju već iduće godine od sadnje. Danas u svijetu postoji deset vrsti ove drvenaste penjačice, a njezini cvjetovi uglavnom su plavoljubičaste, purpurne, boje lavande, sljeza ili čisto bijele.