ukras svakog vrta

Kraljica mediteranskih vrtova: Predivnu bugenviliju vrlo je lako posaditi i uzgajati, a u njenoj raskošnoj ljepoti uživat ćete sve do jeseni

13.05.2021 u 09:32

Bionic
Reading

Bugenvilija jedna je od onih biljaka koja jednostavno ne može proći nezapaženo. Tropska penjačica porijeklom iz Južne i Centralne Amerike prava je ljepotica, a njezini cvjetovi intenzivnih boja predivan su ukras svakog vrta. Raskošna i poprilično nezahtjevna, bugenvilija je odličan izbor čak iako niste baš vješti vrtlari

Prekrasnu bugenviliju otkrio je u 18. stoljeću botaničar Philibert Commercon u brazilskom Rio de Janeiru, a ime joj je dao u čast francuskom moreplovcu Louisu Antoine de Bougainvilleu. Današnja bugenvilija rezultat je križanja tri od osamnaest južnoameričkih vrsta bugenvilija, a na svijetu postoji više od 300 varijeteta bugenvilije. Tri su osnovne vrste bugenvilije: Bougainvillea Spectabilis, Bougainvillea Glabra i Bougainvillea Peruviana. U toplijim područjima bugenvilija može biti zelena tijekom cijele godine, dok joj u hladnijim područjima listovi otpadaju u zimskim mjesecima.

Ono što ovu biljku čini doista posebnom i zanimljivom su obojani pricvjetni listovi, brakteje, dok je pravi cvijet sitan, pomalo neugledan i skriven. Bugenvilija cvate tijekom cijelog ljeta i rane jeseni, i to nijansama svjetlo ljubičaste, ružičaste, narančaste i žute boje.

Prije kupnje važno je donijeti odluku gdje biste voljeli držati bugenviliju – u posudi, kao prirodnu zaštitu od sunca na terasi ili pak za ukrašavanje neuglednog zida u dvorištu. Ako imate malen vrt, odaberite jednu od patuljastih sorti koje narastu samo do jednog i pol metra. Vrlo su šarene i odlično izgledaju u cvjetnim posudama. Ako imate prostran vrt imajte na umu da je bugenvilija odlična i sigurnosna i vizualna prepreka – bujno cvijeće i lišće zakloniti će vas od znatiželjnih pogleda, a oštro trnje svakoga će spriječiti da se probija kroz njezine grane.

Uvjeti uzgoja bugenvilije

Bugenvilija vrlo brzo raste, a još brže se penje te vrt ukrašava raskošnom i bogatom cvatnjom. Imajući to na umu za sadnju ove biljke odaberite prostrano mjesto uz topli, zaštićeni zid ako želite dopustiti ovoj ljepotici da eksplodira u svoj raskoši boja.

Bugenvilije vole visoke temperature, a za rast im je potrebna topla klima, puno sunca i dobra drenaža. Sadnju je najbolje napraviti u proljeće ili rano ljeto. Odlično podnosi temperature iznad 37 stupnjeva, no noćna temperatura ne bi trebala biti niža od 10, iako neki hibridi mogu podnijeti i nešto niže temperature. Odgovara joj dobro ocjedito tlo, a najbolje uspijeva u kiselom tlu. Idealna je za uzgoj u obalnom i priobalnom području, no osjetljiva je na vjetar pa ju je dobro posaditi na zaštićenom i zaklonjenom mjestu.

Sadnja

Za sadnju bugenvilije preporučljivo je iskopati veću rupu te dodati šalicu superfosfata ili koštanog brašna na samo dno, a veću količinu komposta na sam vrh zemlje. Ovoj biljci mnogo je draže pjeskovito, dobro drenirano tlo od gline. U toplijim krajevi najčešće se uzgaja uz zidove, ograde i pergole kuća. U tom slučaju nužno joj je osigurati potporu, u protivnom će se širiti tlom. Kako je bugenvilija tropska biljka te nije otporna na mraz, posadite ju uz zid koji okrenut prema sjeveru i gdje će biti zaštićena od hladnih vjetrova. U hladnijim područjima uzgaja se u posudama, a prije prvog mraza potrebno ju je unijeti u zatvoreni, zaštićeni prostor.

Zalijevanje i prihrana

Bugenvilija je relativno otporna na sušu, no ako je se redovito zalijeva, posebice u vrijeme cvatnje, znatno bolje će uspijevati. Prije će joj naštetiti pretjerano zalijevanje. Naime, ova biljka osjetljiva je na česta i obilna zalijevanja što može dovesti do truljenja korijena. Stoga svakako prije zalijevanja provjerite tlo, i zalijte tek ako je ono potpuno suho. Najvažnije pravilo kod zalijevanja je paziti da se biljka potpuno ne osuši i radije je zalijete manje nego više. Za vrijeme zimskih mjeseci bugenviliju nije potrebno često zalijevati.

Kako biste svoju bugenviliju potaknuli na pojačanu cvatnju preporučljivo ju je prihraniti. Gnojidba se vrši univerzalnim gnojivom u proljeće i sredinom ljeta. Dobar izbor je gnojivo bogato kalijem, no pripazite na količinu. Pretjerano prihranjivanje rezultirat će bujanjem lišća, a ne cvijeća.

Orezivanje

Zlatno pravilo uzgoja bugenvilije je ne dopustiti da rastom izmakne kontroli. Redovito je obrezujte inače će vam trebati stručna pomoć kako biste je obuzdali. Naime, bugenvilija je među najbrže rastućim biljkama. Godišnje prosječno naraste 90 centimetra, dosežući visinu od 5 do 12 metara. Orezivanje je preporučljivo učiniti nakon završene cvatnje, a jače orezivanje izvodi se jednom godišnje. Bez orezivanja vrlo brzo će joj se ispreplesti grane te će se lakše razvijati različite bolesti i nametnici. Prilikom orezivanja nužno je nositi rukavice jer ova biljka ima trnje.

Bolesti i nametnici

Premda je bugenvilija poprilično otporna na bolesti i štetnike, moguć je napad lisnih ušiju i gusjenica. Na gusjenice posebnu pažnju treba obratiti u proljeće, a ako je potrebno mogu se koristiti i razni preparati za zaštitu bilja. Ako bugenvilija oboli obavezna preporuka je odrezati i ukloniti sve zaražene dijelove biljke kako se bolest ne bi dalje širila.

Korištenje bugenvilije u cvjetnim aranžmanima

Ako cvijeće bugenvilije želite koristiti u cvjetnim aranžmanima, prvo uklonite sve listove i trnje, a zatim zdrobite krajeve stabljike. Krajeve stabljike stavite u posudu s kipućom vodom u koju ste dodali žlicu octa. Ostavite ih u vodi nekoliko minuta, a stabljike režite neposredno prije slaganja.