DOZA INSPIRACIJE

Uz ove ideje i vaša terasa može postati moderna oaza na otvorenom

13.05.2021 u 07:12

Bionic
Reading

S ljetnim mjesecima iza ugla, prostori poput terase ili balkona dobivaju posebnu ulogu u domu, a ako im ove godine planirate podariti moderan makeover, donosimo nekoliko ideja za to

Bez obzira na to volite li uživati u rastućim temperaturama sami ili u društvu, idealno je vrijeme da poradite na dizajnu terase, balkona ili vrta.

Kada govorimo o terasama, njihovo dizajniranje može predstavljati izazovan zadatak. Koji namještaj i biljke odabrati, pitanja su koja redovito okupiraju sve one koji veću pažnju planiraju posvetiti dizajnu svoje terase. Kako bi vaša soba na otvorenom bila što ugodnijom za boravak tijekom ljetnih mjeseci, donosimo vam nekoliko najljepših stilova u dizajnu terasa, a koje prvenstveno odlikuje moderan izgled.

Što je potrebno za postizanje lijepe i moderne terase

Prije nego što se upustite u avanturu zvanu redizajn terase, potrebno je osvijestiti sve njezine mane i vrline kako bi osmišljena shema bila učinkovitija.

Poput uređenja balkona ili vrta, terase također zahtijevaju planski pristup.

U misiji stvaranja moderne oaze na otvorenom prije svega trebali biste biti svjesni svojih potreba i očekivanja, ali i toga koliko vam je prostora na raspolaganju. Želite li koristiti terasu samo za sebe ili na njoj planirate uživati s gostima, pitanja su na koja biste trebali znati odgovor.

U slučaju da svoju terasu planirate dijeliti s većim brojem ljudi, velika tenda otporna na različite vremenske uvjete te veliki stol s dovoljno stolica za sve goste nužni su predmeti. Ako oskudijeva kvadraturom, idealno rješenje, kao i na malim balkonima, verzije su sklopivog namještaja, ne samo praktičnog, već i prilično elegantnog.

Prema riječima dizajnera, uvijek se isplati uložiti u lounge namještaj koji će biti vaš dnevni boravak na otvorenom te osigurati udobno sjedenje i uživanje pri visokim temperaturama.

Jednom kada razvijete plan za postizanje vlastitog raja na otvorenom, drugi korak predstavljao bi rad na stilu koji želite postići.

Kakav stil uređenja terase odabrati?

Bilo da se trudite postići terasu country stila, s boho primjesama, azijskim, mediteranskim ili minimalističkim prizvukom, pregršt je stilova pogodnih za dizajn terasa, a jedino je pitanje koji od njih najviše odgovara vama i vašem prostoru.

Evo kratkog pregleda stilova, uključujući ideje za dekoriranje na otvorenom koje će zajamčeno uljepšati vašu terasu.

Terasa country stila

Ovo je, barem ako je suditi po mnoštvu fotografija terasa na društvenim mrežama, ujedno najpopularniji dizajnerski stil.

U fokusu terasa uređenih u country stilu nalaze se prirodni materijali poput drveta, ratana, pamuka, lana, gline ili kamena. Kada govorimo o bojama, svijetle nijanse imaju glavnu riječ, poput bijele, kremaste, svijetlosive i pastelnih boja ružičaste i svijetloplave.

Namještaj i ukrasni elementi country stila često su razigrani zahvaljujući detaljima poput cvjetnog uzorka, a glavni moto za postizanje ovog stila na terasi glasio bi 'više je više'.

Terasa country stila okružena šarenim cvijećem garantira postizanje opuštajućeg i dobrog raspoloženja za kojim brojni žude, a ovu idilu na terasi upotpunit će podovi od drveta, šljunka ili granita.

Terasa s azijskim elementima

U potpunoj suprotnosti country stilu, moderno uređene terase s azijskim elementima odlikuje minimalizam te je fokus na nužnim predmetima. Umjesto cvijeća, veća pozornost posvećuje se zelenilu poput visokih stabljika bambusa. Namještaj i podovi pri postizanju azijskog ozračja na terasi trebali bi biti u neutralnim i umirujućim, sivim tonovima.

Terasa mediteranskog ugođaja

Ništa ne vrišti više da je stiglo ljeto od interijera i eksterijera mediteranskog dizajna. Vrtovi obogaćeni mediteranskim biljkama odišu vedrinom i ljetnim osjećajem.

Kada govorimo o dizajnu terasa u mediteranskom duhu, elementi poput nepravilnih podnih pločica koje čine mozaik, prirodni kamen te lagana boje terakote glavna su obilježja ovog stila.

Ležaljke ili drvena pergola dočaravaju mediteranski ugođaj. Namještaj od ratana, za kojim brojni posežu pri uređenju terasa, nezamisliv je za onu uređenu u mediteranskom stilu jer predstavlja suviše moderan odabir te se ne uklapa u šarmantan ambijent s naglaskom na nostalgiji.

Ono što, naravno, ne bi trebalo nedostajati u dizajnu mediteranske terase njegovan je vrt koji nas ne samo vizualno, već i po pitanju mirisa odvodi na krajnji jug.

Lonci od terakote u kojima su posađena stabla citrusa ili masline itekako pomažu u stvaranju ugođaja ljetnog odmora na Mediteranu.

Terasa minimalističkog dizajna

Moderan stil uređenja terase favoriziraju ljubitelji urbanog dizajna i skandinavske estetike. Ovisno o tome želite li postići romantičan ili cool izgled, možete kreirati minimalističku oazu na terasi po svom ukusu.

Minimalistički stil na terasama odlikuju oštre linije, prigušene boje te prirodni materijali poput drveta i pamuka. Granitni ili drveni pod uz namještaj u sivoj ili bijeloj boji glavna su obilježja minimalističkog stila na otvorenom.

Brojni moderni tekstili, poput prekrivača i jastuka, danas su prikladni za stvaranje ugodne atmosfere na terasi ili u vrtu te na njima, prema riječima dizajnera, nije potrebno štedjeti, sve dok su u bojama i uzorcima koji čine skladnu cjelinu.

Za koji god se stil odlučili, dizajneri ističu da je uvijek dobra ideja urediti terasu tako da odgovara cjelokupnom stilu životnog prostora.