NEKA NASTUPI PRIMIRJE

Kad su svi na okupu: Evo oko čega se najčešće svađaju članovi obitelji za blagdanskim stolom

22.12.2019 u 20:35

Bionic
Reading

Iako se svi veselimo blagdanima jer se tada družimo s najbližima, katkad su, kad se okupe svi članovi obitelji, neizbježne i svađe. Blagdani i obitelj na okupu nerijetko mogu biti i okidač za neke stvari koje ste sakrili ispod tepiha

Božićni su blagdani vrijeme kojem se svi radujemo, a naravno, čim se skupe svi članovi obitelji, nije isključeno to da se dogodi i poneka razmirica kad ponovno na površinu izađu stari sukobi i neraščišćeni računi.

Evo nekoliko najčešćih obiteljskih svađa koje se događaju za blagdanskim stolom:

1. Razbuktavanje starih sukoba

Svaka obitelj ima rođake koji se ne mogu suzdržati od sitnih svađa i koji vole izvlačiti prljavi veš za blagdanskim stolom. Naravno, ako se nađete između dvije vatre ili ste i sami napadnuti ili ukoliko imate neobjašnjiv poriv za svađom, probajte se suzdržati! Sjetite ste da su božićni blagdani rezervirani za lijepe trenutke u druženju s obitelji i najbližima jer tijekom godine često nemamo vremena za to i nastojite smiriti strasti. 'Probajte s drugom temom ukoliko vidite da je neka uskovitlala strasti. Ako vidite da ni to ne prolazi, naglasite kako ta tema nije primjerena ni mjestu ni vremenu', savjetuje američka psihoterapeutkinja Anna Poss.

2. Svađe oko odgoja i discipliniranja djece

Ovo je tema koja će samo dodatno zakuhati stvari za blagdanskim stolom i bolje je nemojte izvlačiti. Komentar u stilu: 'Pa kako je moguće da je tvoj/a sin/kći tako neposlušan/na. Moji nisu bili nikad takvi', nešto je što nijedan roditelj ne voli čuti, stoga nastojite ovakvu temu ne potezati tijekom blagdana.

'Ako su ovakve riječi upućene vama, nemojte se uvlačiti u tu raspravu, već budite mudri i suzdržite se. Probajte se izdići iznad toga', savjetuje kalifornijska stručnjakinja za psihoterapiju Fran Walfish, autorica knjige 'The Self-Aware Parent'.

3. Potezanje ozbiljnih tema poput planova za budućnost

Stariji su članovi obitelji poznati po tome da vole zapitkivati o budućnosti svojih mlađih rođaka. 'I kad se planirate vjenčati?', 'Kad ćeš diplomirati?', 'Imaš li sad ozbiljnog dečka/curu', 'Već ste u braku nekoliko godina. I kad će beba?', 'Jesi li konačno napredovao/la na tom svom poslu', tipovi su pitanja koji će svakoga iživcirati, a osobito za blagdanskim stolom. OK, oni su zasigurno imali najbolje namjere, ali to nije tema za božićne blagdane, slažu se i psiholozi. 'Ako ste vi ispitivani ili primate neke neželjene savjete, pokušajte preokrenuti razgovor: okrenite sve šalu ili recite svom rođaku da biste radije kasnije razgovarali o tome, savjetuje psihologinja Mahlet Endale.

4. Svađa oko toga kod čije se obitelji ide za blagdane

Čak i parovi koji su godinama u braku ili u vezi često se znaju posvađati oko ovog pitanja. Dogovorite se i pronađite optimalno rješenje: možete se dogovoriti da jedne godine odete kod vaše obitelji, a iduće kod vašeg odabranika/ice. Kako biste izbjegli moguće sukobe, najbolje je diplomatski dogovoriti sve detalje oko takvih posjeta.

5. Sukob oko budžeta za poklone

Obiteljski proračuni se razlikuju pa je pitanje kupnje poklona također vrlo bitno jer ono što je pristupačno za članove obitelji s dubljim džepom za neke je pak vrlo skupo.

Bitno je pronaći neko srednje rješenje koje će sve zadovoljiti. Becky Stuempfig, bračna i obiteljska terapeutkinja iz Encinitasa u Kaliforniji, podsjeća kako bi bilo idealno kupiti božićne poklone puno prije nego počnu blagdani kako bi se izbjegao last minute šoping. Diskretno se dogovorite s ostalim članovima oko vrijednosti pojedinih poklona kako ne bi bilo neugodnih problema i nepredviđenog odlaska u minus, upozorava ona.

6. Bez iznošenja neugodnih priča iz djetinjstva pred svima

Izbjegavajte dijeljenje neugodnih priča iz nečijeg djetinjstva ili tinejdžerskih godina, posebno ako su doveli novog partnera! Dakle nemojte pričati takve priče o drugim članovima obitelji, pogotovo ako su upoznali nekoga novog i doveli ga na upoznavanje s obitelji. Ako niste sigurni trebate li iznositi takve pikanterije pred svima, pitajte za dopuštenje tog člana svoje obitelji, a ako on kaže ne, nemojte to učiniti.

7. Roditelji koji žele nadoknaditi vrijeme s već odraslom djecom

Vaša mama ili tata odjednom inzistiraju na cjelonoćnom obilasku Adventa ili iznenada žele tulumariti s vama te traže da ih povedete u neki popularni klub? OK, shvaćamo da žele nadoknaditi vrijeme s vama i da im nedostajete, ali mnogima ovo baš i nije najbolja ideja. Psiholozi kažu kako je još gore kad vam žele isplanirati praznike određujući vam kad biste se i s kime trebali družiti! Ako ste taj roditelj ili pak dijete u ovoj situaciji, pronađite kompromis i nemojte dopustiti da se rasplamsa sukob - jer blagdani bi trebali biti vrijeme ljubavi, mira i sreće u krugu najmilijih.