AKCIJA ZAŠTITITE SE OD SUNCA

Kad ste zadnji put pregledali madeže?

17.05.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Iako se većina nas voli izlagati Sunčevim zrakama, UV zrake jedne su od glavnih uzročnika nastajanja raka kože te utječu na njezino prijevremeno starenje

'Najveći problem kod mladih žena je nedovoljna educiranost o opasnostima koje nosi pretjerano izlaganje suncu', istaknula je dr. sc Ivana Nolaspec. dermatovenerolog, na konferenciji za novinare u Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar u povodu kampanje magazina Cosmopolitan pod nazivom Zaštitite se od sunca. 

U sklopu te kampanje provedena je online anketa u kojoj je svoje navike i stavove o potrebi zaštite od sunca otkrilo 1.889 čitateljica Cosmopolitana.

Rezultati ovoga istraživanja pokazuju kako čak 83 posto ispitanica nikada nije bilo na pregledu madeža. Većina žena, pogotovo mlađih od 34 godine, iako svjesne opasnosti koje donosi pretjerano izlaganje suncu, i dalje ne pridaje preveliku pozornost preventivi.

Tako npr. 19 posto ispitanica često se ili uvijek izlaže suncu između 11 i 17 sati, a 2/3 od toga su djevojke mlađe od 24 godine. Čak 58 posto ih ponekad riskira, a samo 23 posto se nikada ne izlaže suncu između 11 i 17 sati i svjesne su opasnosti takvog izlaganja.
Zabrinjavajući je podatak da tri posto djevojaka uopće ne koristi zaštitu od sunca te da su sve mlađe od 24 godine.

'Danas nije dovoljno nanijeti sredstva za zaštitu, nego se treba sklanjati sa sunca u doba kada su Sunčeve zrake najjače', upozorila je dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerolog.

Zbog toga je Cosmopolitan organizirao info kornere u četiri hrvatska grada: 19. svibnja (Split), 26. svibnja (Rijeka), 2. lipnja (Zadar) i 17. lipnja (Zagreb), a u 20 poliklinika diljem Hrvatske bit će organizirani besplatni pregledi za sve koji koji 4. i 5. lipnja nazovu otvorene telefone koji će, zajedno s popisom poliklinika, biti objavljeni u novom broju Cosmopolitana koji na kioske stiže 25. svibnja.