ČITATELJI PIŠU

Južna Švedska – carstvo šuma i jezera

  • Autor: Slavica Dobrota
  • Zadnja izmjena 09.03.2009 08:40
  • Objavljeno 09.03.2009 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vaxjo se smjestio u najljepšoj pokrajini Smaland, u srcu južne Švedske, na raskrižju važnih prometnih pravaca. Netko je napisao da je užitak rasti u Smalandu. Ja bih dodala – užitak je i starjeti u Smalandu

Vaxjo je grad čuvenog botaničara Carla von Linnea, tenisača Bjorkmana i Matsa Wilandera, atletičarke Karoline Kluft, a rekla bih da je i grad bezbrojnih rotora. Svaki od njih je posebna cvjetna skulptura. Tu je i sveučilište, muzej glasovitog stakla, sa svih je strana grad okružen jezerima… Kamo god da krenete, što god da radite, uvijek ste u prirodi.

S.E.

S.E.

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stari grad Malme

Kad pođete u obilazak jezera i poželite se odmoriti te pojesti ukusne semle, kao čarolijom pred vama se stvara dvorac Teleborg. Ovo danas adaptirano hotelsko zdanje na jezeru Trummen ponudit će vam odmor i zabavu. Zanimljiva je priča da je grof Gustav Frederick Bonde poklonio ovaj dvorac svojoj supruzi Anne Koskull kao vjenčani dar.

Sa sjeverne strane Vaxjo je opasan jezerom Helga, na čijem se otočiću smjestio dvorac Kronoberg iz 14. stoljeća. Ovdje su brojna kupališta, sportski tereni. Vaxjo je mnogo učinio na području zaštite okoliša, smanjenja emisije CO2 i života bez fosilnih goriva, pa je zbog toga 2007. godine dobio nagradu Europske komisije i Unije Baltic, proglašen je najzelenijim gradom u Europi. Dosta se koriste ekološka vozila, a mnogi stanovnici cijele Švedske masovno se prevoze biciklima.

Željeli smo svakako vidjeti Malme. Treći je to po veličini grad Švedske, smješten na samoj južnoj obali, preko puta Kopenhagena. Od Vaxja ga dijeli morski tjesnac Oresund, a povezuje ih most dug 16 km.

U novom modernom naselju Vastra hamnen (Zapadna luka), čije su neobične zgrade kreirali vrhunski svjetski arhitekti, ponosno se izdiže Turning Torso, vijugavi neboder. Visine 190 metara, ovo je druga najviša stambena zgrada Europe, a osmislio ju je Španjolac Santiago Calatrava. Ima 54 kata i zakrivljenost od 90 stupnjeva od vrha do dna.

S.E.

S.E.

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Granna - pogled s tvrđave na jezero Vattern

Stari dio grada nas je vratio u carstvo bajki. Okružen je kanalom dugim šest kilometara koji je dio nekadašnjeg obrambenog sustava grada. Odmorili smo se na glavnom trgu Stortorget, podno statue kralja Karla X Gustava, s pogledom na neobičnu brončanu vodenu skulpturu i gradsku vijećnicu. Po gradu srećete zanimljive brončane figure, neke ozbiljne, neke smiješne, i sve vas prate na povijesnom putu prema dvorcu Malmhus. Ova 'kuća Malmea' je izgrađena kao kraljevska rezidencija u vrijeme kralja Erika, zatim je služila kao obrambena utvrda, pa zatvor, a sada je muzej.

U Malmeu možete obići tvornicu čokolade gdje ćete uživo pratiti proces izrade tih najomiljenijih slatkiša, a na licu mjesta ih kušati i, naravno, kupiti. Razveselio nas je susret s 'pravim' Hogarom Strašnim, u 'pravoj' vikinškoj kući, u 'pravom' selu Vikinga.

Nakon Malmea, dočekale su nas stroge vizure sveučilišnog Lunda, gdje se susreću studenti iz cijele Europe i stvara budućnost. Koga bi ostavile ravnodušne brojne tvornice stakla u švedskom 'kraljevstvu kristala'? Nybro, Orrefors, Maleras, Kosta, Boda… To nije samo posuđe od stakla, to su impozantna i vrlo skupa umjetnička djela.

S.E.

S.E.

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Lund - tipična stara gradnja od drveta

Obradovao nas je i susret s losovima, dobroćudnim dvometrašima. Vidjeli smo ih u rezervatu, u srcu švedskih šuma, gdje su glavne zvijezde Karl-Gustav i njegova žena Silvia. Inače u Švedskoj ima oko 300.000 losova i jedna su od važnih turističkih zanimljivosti. Ali se događaju i prometne nesreće, osobito u zoru ili pri zalasku sunca, kad se brzonogi los iznenada može stvoriti nasred ceste. Budući da ti kraljevi švedskih šuma još ne poznaju prometne propise, neophodan je veliki oprez vozača.

Na istočnoj obali nas je oduševio otok Oland, drugi po veličini u Švedskoj, carstvo starih utvrda, svjetionika i brojnih vjetrenjača. Pored administrativnog središta Borgholma nalaze se dobro očuvani ostaci stare utvrde, kao i velebna palača Solliden, s čarobnim vrtovima po kojima su šetali kraljica Viktorija i kralj Gustav V. Povratkom na kopno preko grandioznog mosta, dugog oko šest kilometara, uputili smo čeznutljiv pogled prema starim vjetrenjačama, koje ostaju nekim drugim turistima nuditi svoje tajne iz prošlosti.

Dočekao nas je Kalmar, gradić na obali Baltika, čiji je stari grad okružen kanalom i prostire se na otoku Kvarnholmen. A na drugom, manjem otoku, u blizini srednjovjekovne luke, uzdiže se Kalmarski dvorac, usred gradskog parka.

S.E.

S.E.

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vjetrenjača na otoku Olandu

Putovanje na sjever smo začinili obilaskom jezera Vattern, drugog po veličini u Švedskoj. Zaustavili smo se u gradiću Granna, poznatom po tvornicama bombona i šećerlema. U njima možete pratiti kompletnu ručnu izradu čuvenih crno-crveno-bijelih slatkih štapića, koje pred vašim očima kuhar oblikuje za desetak minuta. Iz suvenirnice smo izašli punih ruku jer svaki slatkiš je bio zanimljiv na svoj način.

Grad je nadaleko poznat po svojim kruškama, koje je u svoje doba sadio i osnivač grada, grof Per Brahe. Oduševile su nas raznobojne drvene kuće s kosim krovovima na kojima raste trava. Još jedna zanimljivost je vezana za Grannu – lokalni 'balon klub' svake godine u veljači organizira najveći skandinavski balon miting, a 11. srpnja se održava memorijal Salomon August Andree u čast inženjera zrakoplovca čiji je balon nestao u ekspediciji pri pokušaju osvajanja Sjevernog pola 1897.godine.

Trajektom smo se prebacili na otok Visingso, na južnom dijelu jezera. Prema legendi, div Vist je stvorio ovaj otok bacivši grumen zemlje na ovo mjesto, da bi njegova žena mogla prekoračiti preko jezera. Na jugu jezera Vattern smjestio se živopisni Jonkoping, najveći grad regije Smaland, prošaran kanalima, pun pjeskovitih plaža.

Kako bih opisala ovu neobičnu državu ? Raj na zemlji – po svemu osim po klimi. Ljudi zanimljivi, ljubazni, ali na pristojnoj distanci. Nimalo hladni kao što su nam pričali. Kultura, obrazovanje, tehnologija, životni standard – na najvišem nivou. Baš sve po mom ukusu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi