KUL STVARI

Jesu li vam poznate ove činjenice o travnju?

28.04.2014 u 09:08

Bionic
Reading

Uvjereni ste da znate sve o četvrtom mjesecu u godini koji je skoro na izmaku? Prisjetili smo se još nekoliko zanimljivih činjenica o travnju

U rimskom kalendaru travanj je prvo bio drugi mjesec u godini jer su tek kasnije (oko 700. godine prije Krista) dodani siječanj i veljača. U engleskom i mnogim drugim jezicima travanj dolazi od rimske riječi aprilis. Iako to nije potvrđeno, smatra se da ona dolazi od latinske riječi aperire što znači otvoriti, a vjeruje se da se tako označava otvaranje cvijeća i latica koje je najintenzivnije upravo u travnju.

U rimskom kalendaru mjeseci su dobivali imena i u čast božanstava, a smatra se da je travanj bio mjesec u čast Venere, odnosno dobio je njezinu grčku verziju imena – Afrodita ili grčki Aphros.

Hrvatsko ime za mjesec travanj dolazi od riječi trava. Stariji nazivi za taj mjesec u nekim hrvatskim krajevima bili su jurjevščak (po danu Sv. Jurja 23. travnja), traven, mali traven.

U staroengleskom naziv za travanj je bio Eostre monath ili Eastermonath.

Ovaj mjesec započinje smijehom – 1. travanj je u znaku šala! Zbijanje prvotravanjskih šala ima dugu tradiciju i seže daleko u povijest, ali točno porijeklo nije poznato.

Horoskopski znakovi ovoga mjeseca su Ovan i Bik.

Nazivi za travanj u različitim jezicima:
danski - april
francuski- avril
talijanski - aprile
latinski - Aprilis
španjolski - abril
kineski (mandarinski) - sìyuè

Svjetski dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta.

Četvrtog četvrtka u travnju u SAD-u se obilježava 'Take Our Daughters And Sons To Work Day' (Dan kada vodimo svoje kćeri i sinove na posao). Tada roditelji smiju dovoditi djecu na posao i pokazati im što zaista ondje rade. Ovo je prvenstveno edukativan program koji postoji od 1993. godine. Prvo su se na posao vodile samo kćerke, a od 2003. smiju se voditi i sinovi.

Tko od slavnih slavi rođendan u travnju: Amanda Bynes, Leona Lewis, Paris Jackson, Austin Mahone, Pharrell Williams, Robert Downey Jr, Jackie Chan, Russell Crowe, Kristen Stewart, Gerard Way, Shay Mitchell, Mandy Moore, Joss Stone, Abigail Breslin, Emma Watson, Seth Rogen, Victoria Beckham, Jennifer Garner, Kate Hudson, Carmen Electra, Miranda Kerr, Channing Tatum, Jessica Alba, Penelope Cruz, Umma Thurman, Kirsten Dunst, Dianna Agron, Johnny Galecki, Willie Nelson...