VICTORIA, GWEN, LILO...

Jesu li glumice i pjevačice promašene dizajnerice?

02.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Imate parfem Britney Spears, posteljinu s potpisom Kylie, traperice Gwen Stefani. Ništa čudno, poznato ime i horde obožavatelja rezultirali su koketiranjem mnogih celebova s modom. Pitamo se jedino: kome su potezi uspješni, a kome totalno promašeni

Modni znalci ističu da je priličan broj kolekcija poznatih totalni promašaj, ali srećom ima i onih koji su uspjeli oduševiti ne samo stroge kritičare, već i izbirljive kupce.

Jedna od onih koje dobro kotiraju je pjevačica Gwen Stefani, koja je svakako ostavila modni trag. Ona je, naime, i sama zbog osebujnog stila prozvana trendesetericom, a može se reći da je do danas dobila i status modne ikone. Debitirala je kolekcijom L.A.M.B. (nastalo od riječi Love. Angel. Music. Baby., što je naziv njenog prvog glazbenog albuma).

Drugu kolekciju, Harajuku Lovers, napravila je upravo za fanove koji žele izgledati poput nje. Inspiraciju za svoj stil, ali i kolekcije, otkrila je, crpi iz japanske kulture i s ulica, ali najviše iz svoje bujne mašte. Njezini modeli su lolite koje kao da su iskočile iz manga crtića. Nose ih i kombiniraju i poznate osobe poput Paris Hilton, Carmen Electra, Halle Berry, Nicole Richie, Lindsay Lohan, Britney Spears...

Uspjeh i više-manje pozitivne kritike u modnom svijetu pobrala je i gospođa Beckham. Imala je nekoliko vrlo prihvatljivih ideja poput remena s trakicama, vijugavog patentnog zatvarača po cijeloj dužini leđa, zatim prepoznatljiva ravna silueta, ali i odlično odabrane tkanine koje se vrlo dobro stapaju s osvjetljenjem. Iako kroz svoje kolekcije interpretira svoj vlastiti stil i radi varijacije na zadanu temu elegancije i minimalizma Victoria je nakon treće kolekcije predstavljene na New York Fashion Weeku opravdano dobila pozitivne modne kritike.

Transformaciju od problematične zvijezde do cijenjene dizajnerice doživjela je pak Nicole Richie. Njezina kolekcija Winter Kate visoko kotira svojim boho raspoloženjem i luksuznom lounge vibrom. Ono što najviše prodaje njezine kreacije jest činjenica da svi njezini komadi imaju lagani vintage look, kao da su oduvijek tu, kao da jednostavno na sebe možete nabaciti jednu od njezinih šljokičastih kimono jakni i odmah popraviti svoj izgled.

U modu su ozbiljno zakoračile i blizanke Olsen, čije poslovno carstvo nezaustavljivo raste. Male slatke blizanke koje pamtimo iz serijala 'Puna kuća' stoje iza uspješnih brandova poput the Row i Elizabeth and James. Kažu da kontroliraju svaki komad odjeće i svaku kolekciju koja nosi njihovo ime. Rezultat su nosive kolekcije, Elizabet and James više-manje prihvatljivih cijena koje su stekle poklonike među modno osviještenom publikom, a ne mogu mu odoljeti ni zvijezde. Kolekcija The Row puno je skuplja, a krase je čiste linije i krojevi koji laskaju silueti.

Ne tako ozbiljno modom se bave i Sienna i Savannah Miller, koje su lansirale kolekciju Twenty8Twelve. Kritike koje su dobile za svoju kolekciju nisu nimalo laskave, stoga ne čudi da je Sienna izjavila da to rade samo iz zabave i da ne namjeravaju biti dizajnerice. To pomalo začuđuje jer je Savannah fakultetski obrazovana modna dizajnerica.

Prva kolekcija Gwen Stefani

Zatim tu je i kolekcija manje slavne sestre Minogue, Dannii. Ona je sa svojom prijateljicom Tabithom Somerset-Webb lansirala kolekciju koja se odlično prodaje u Harrodsu i Harvey Nicholsu.

U modnom biznisu dio kolača, naravno, želi i Madonna, koja je nakon suradnje s H&M-om, pomogla kćerki da pokrene modu za tinejdžere naziva Material Girl. Kaže da je ona uključena u poslovanje, no Lola je ta koja odrađuje posao. 'Ja samo sjedim u kutu sa svojim BlackBerryjem', kaže Madonna.

Svoje mjesto u modnom svijetu definitivno je pronašla Jessica Simpson koja će vjerojatno po zaradi ove godine nadmašiti sve zvijezde koje su u modnom biznisu. Naime, njezina modna marka priskrbit će joj milijardu dolara zarade. A tek je krenula.

Najistaknutiji muški celebrity među dizajnerima svakako je Sean Combs, poznatiji kao P Diddy. On je još 1998. lansirao svoju kolekciju, a njegova odjeća ocijenjena je odličnom. Neki kritičari se slažu da odlično pristaje i odraslima i tinejdžerima.

Osim ovih više-manje uspješnih i poznatih zvijezda u dizajnerskim vodama, još je četa onih koji žele uspjeti u modnom biznisu, ali su ih loše kritike odmah pokopale. Tu spadaju Lindsay Lohan, Chloe Sevigny,  i mnogi drugi poznati wannabe dizajneri.