FORE S NETA

Jesi li orao ili kokoš?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.04.2010 07:23
  • Objavljeno 26.04.2010 u 07:22
kokoši ptičja gripa

kokoši ptičja gripa

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Priča o orlu među pilićima je vrlo poznata. Najčešće ju se pripisuje afričkom profesoru i piscu iz Gane, J. E. K. Aggreyu, iako je vjerojatnije da je priča puno starija i da dolazi iz narodne predaje

Priče o orlu kao simbolu čistoće i spasenja imaju i druge kulture: američki Indijanci, hinduisti (Garuda, Kralj Ptica), muslimani itd. Postoje verzije priče sa sretnim i nesretnim završetkom. Evo jedne s nesretnim:

Jednog dana neki čovjek nađe orlovsko jaje i stavi ga pod kokoš. Nakon izvjesnog vremena orlić se izlegao istovremeno kad i pilići. Počeo je živjeti i ponašati se kao ostali pilići. Odrastao je s njima.

Čitavog života orao je radio isto što i kokoši u dvorištu misleći da je jedna od njih. Kljucao je naokolo u potrazi za kukcima i glistama, kokodakao je i lepršao krilima, uzdižući se po koji pedalj iznad tla.

Prošle su godine i orao je ostario. Jednog dana ugledao je u visini, na vedrom nebu, čudesnu pticu moćnih raširenih krila kako lebdi na vjetru. Stari orao gledao je zadivljeno u vis.

'Što je to?' pitao je.

'To je orao, kralj ptica', rekla mu je jedna kokoš.

'On pripada nebu, dok mi kokoši pripadamo zemlji.'

I tako je orao umro među kokošima cijeloga života ne znajući tko je.

Što misliš – jesi li ti kokoš ili orao?

Internetom ili e-mailovima svakodnevno kruže razni biseri, šale, mudre misli ili zanimljivosti skinute s neta, s blogova i portala, ili iz nečije glave direktno. U rubrici Fore s neta možete vidjeti neke od njih, a možda ste ih već negdje i pročitali. Imate li i vi neku dobru foru, pošaljite je na teen@t-com.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi