UKUSNE I ZDRAVE

Jesenske namirnice koje jačaju imunitet

01.10.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Opskrbite se namirnicama za jačanje imuniteta i uživajte u okusu jeseni. Za vas smo izdvojili jabuke, cvjetaču, prokulice i bundevu

S padom temperature počinjemo razmišljati o namirnicama koje bi nam mogle pomoći u jačanju imuniteta i obrani od bolesti.

1. Jabuke

Dobro ih operite i obavezno jedite s korom ako su domaće – u njoj se skriva najviše flavonoida koji se brinu o zdravlju našeg srca. Osim što štite zube od karijesa i kamenca, paze na naš vitak struk i sprečavaju začepljenje krvnih žila te se tako brinu za naše srce. Znanstvenici javljaju da fitokemikalije iz jabuka mogu pomoći spriječiti rak dojke, pluća, prostate, gušterače i sličnih vrsta raka koji se pojavljuju u probavnom traktu.

2. Cvjetača

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka. Gotovo je bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente. Odlična je zamjena za krumpir na vašem tanjuru.

3. Bundeva

Bundeve su naprosto krcate antioksidansima i betakarotenima koji im daju specifičnu narančastu boju, a pogotovo su bogate vitaminima C i E. Njeni ljekoviti sastojci mogu pomoći u snižavanju rizika od raka, srčanih bolesti, očne mrene, moždanog udara, odličnom se pokazala i u rješavanju tegoba s hemoroidima i zatvorom, a korisna je i za smirivanje živaca jer pospješuje san.