LAKO PRIMJENJIVO

Jednostavni trikovi za gubitak težine

08.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Stručnjaci odavno govore da uspjeh u gubitku kilograma leži u strpljivosti i promjenama navika, a ne u gladovanju. Zato smo iz stotina savjeta za gubitak težine odabrali nekoliko jednostavnih i lako primjenjivih, a pritom nismo zaboravili ni to da hrana predstavlja užitak, a ne samo puku energiju

Ono što obrok čini dijetalnim često nije sama namirnica nego način pripreme. Kako su masnoće najkaloričnije od svih nutrijenata (oko 900 kcal u 100 grama), prvi cilj je smanjiti masnoće u obroku.

Smanjite količinu masnoće za pripremu hrane
Znamo da je kuhana hrana zdravija od pečene, ali brojni gurmani uživaju baš u pečenoj hrani. Srećom, prošla su vremena pečenja u pećnici na hrpi masti – električni roštilji sjajni su za upotrebu u stanovima i zatvorenim prostorima, a moderna tehnologija nudi posuđe za koje se hrana ne lijepi ni kad se peče bez masnoće ili na samo čajnoj žličici ulja.

Senf umjesto majoneze
Mnogi se žale da im je meso pečeno na malo masnoće i soli suho i nedovoljno ukusno. Pirjano meso dobro je rješenje, a pečeno možete obogatiti začinskim travama i posebno senfom, koji daje osjećaj finog umaka ili preljeva uz zanemarivu količinu masnoća. Žličica senfa, ovisno o vrsti, sadrži 10-20 kcal, dok jednaka količina majoneze ima 100-tinjak kalorija.

Jedite više ribe
Svi smo čuli da su omega-3 masnoće zdrave za srce, mozak i krvne žile, no nezasićene masnoće nisu samo zdrave - istraživanja pokazuju da pomažu i dugotrajnoj vitkosti. Kao i kod drugih namirnica, masnija riba jest kaloričnija, no poznata je uzrečica: što plavlja i masnija riba, to zdravija. Poželite li pojesti komad masnog i kaloričnog mesa, neka to budu losos, tuna, skuša ili srdela.


Krumpir je zasitan, ali sadrži dosta ugljikohidrata, kao i vitamina
Nije dovoljno zamijeniti gazirana pića prirodnim sokovima bez šećera
Pijete li limenku gaziranog soka svakoga dana, i uz to se sasvim umjereno hranite, svejedno u godini dana možete dobiti sedam kilograma. No nije problem samo u industrijskim gaziranim pićima, nego u skoro svim pićima. Svježi cijeđeni sokovi su zdravi i nutricionisti i liječnici ih preporučuju, ali nitko nije rekao da ih preporučuju ljudima na redukcijskoj dijeti.

Čisti voćni sokovi daju se ljudima kojima je pao šećer, dakle riječ je o hrani iz koje se šećeri brzo apsorbiraju, što znači da ćemo nakon soka brzo ogladnjeti (slično kao i nakon nezdravih grickalica). Umjesto soka pojedite cijeli komad voća jer sadrži vlakna, a vlakna doprinose sitosti i boljoj probavi. Skuhajte više vrsta povrća, izmiksajte štapnim mikserom, začinite s malo soli i dosta začinskih trava. Takva gusta (topla ili hladna) juha odlična je kao međuobrok od kojeg ćete dulje biti siti.

Pijte vodu te nezaslađeni čaj ili kavu
- sadrže vrijedne antioksidanse, a kava djeluje i kao diuretik. I kava i čaj su stimulansi pa pazite na količinu (to se odnosi na čajeve od čajevca, posebno na crni čaj, dok s biljnim i voćnim čajevima nećete imati taj problem). U posljednje vrijeme neki stručnjaci savjetuju i čašu crnog vina (1 dcl), jer navodno blagotvorno djeluje protiv debljanja.

Želite li se zdravo hraniti i smršavjeti, ove namirnice nikako ne biste smjeli zanemariti:

Kupus – kiseli ili svježi, crveni ili zeleni, kuhani ili pirjani… kupus je čudo prirode jer u zanemarivom broju kalorija sadrži nevjerojatnu količinu dragocjenih mikronutrijenata.

Krumpir – zasitan, sadrži dosta ugljikohidrata, ali i vitamina, minerala i drugih vrijednih mikronutrijenata; mnogi krumpir trpaju u isti 'kalorijski koš' s rižom, kruhom i tjesteninom, no dok riža i domaće žitarice sadrže preko 350 kcal/100g, krumpir ih ima samo 85.

Avokado
– kod nas skoro nepoznata namirnica, izvor vlakana, kalija, folne kiseline, raznih vitamina i fitokemikalija, zdravih masnoća, pa čak i bjelančevina; iako ga možete jesti sirovog bez posebne pripreme (presjeći, poprskati limunom, posoliti i eventualno dodati druge začine), savjetujemo da na internetu potražite nekoliko recepata za guacamole, meksički specijalitet od avokada, koji se priprema doslovno u stotinama verzija.