OPREZNO S KOŽOM

Jednom godišnje na pregled madeža

  • Autor: Agencija VLM
  • Zadnja izmjena 11.04.2011 10:37
  • Objavljeno 11.04.2011 u 10:37
pregled madeza

pregled madeza

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar

Kako bi upozorili na stalni porast oboljelih od melanoma, Ministarstvo i Dermatovenerološko društvo organiziraju 12. travnja besplatne preglede madeža u zemlji

Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i ove će godine u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma organizirati Dan otvorenih vrata dermatoloških ordinacija, tijekom kojega će 12. travnja građani moći obaviti besplatni pregled kože radi otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože.

U akciju se uključilo 70-ak dermatologa u 40-ak ustanova širom Hrvatske.

Cilj projekta, čiji je ovogodišnji slogan 'SOS – spasite vašu kožu od sunca', jest osvješćivanje javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama UV-zraka i pravilnom načinu zaštite od njih te važnosti samopregleda madeža.

'Otkada se u javnosti govori o melanomu, porastu smrtnosti i velikom povećanju, većem od 300 posto u Hrvatskoj, sve je veći broj građana koji dolaze na preventivne preglede. Rezultat toga je da otkrivamo sve tanje, odnosno pliće melanome koje se lakše liječi. Primjerice, debljina melanoma s prosjeka dubine tri milimetra prijašnjih godina smanjila se na prosječnu dubinu od dva milimetra', ističe dr. Sanja Poduje iz Referentnog centra za melanom u Klinici za kožne i spolne bolesti.

Osvrnula se i na duge liste čekanja za pregled u klinici. 'Na preventivne se preglede čeka jer je mnogo ljudi za njih zainteresirano, međutim oni se mogu obaviti u većini domova zdravlja. A pacijenti kojima na uputnici piše da su rizični ili imaju dijagnozu sa sumnjom da je riječ o melanomu imaju prednost', ističe dr. Poduje.

Preglede je moguće obaviti i u brojnim privatnim ordinacijama, a ovisno o metodi pregleda stoje od 300 do 500 kuna, ističe dr. Ivana Manola iz Poliklinike Vili koja također sudjeluje u Danu otvorenih vrata.

Inače, od melanoma u Hrvatskoj godišnje oboli oko 500 ljudi, a najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina, iako se bilježi i porast u dječjoj i adolescentskoj dobi.

Glavni rizični faktor za pojavu melanoma je izloženost ultraljubičastim zrakama pa su najugroženije osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca i osobe koje stalno borave na suncu ili u solarijima.

Velika smrtnost

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje od melanoma oboli oko 160 tisuća ljudi, a 41 tisuća ih umre. 
Sve se zbraja, a koža ima neizbrisivo pamćenje izloženosti UV-zračenju i ne mogu se izbrisati godinama nagomilana oštećenja.


Zaštitni faktor u kremama koji bi trebao pomoći je 50+, kao i odjeća za zaštitom od štetnih UV-zraka

Djeca mlađa o tri godine uopće se ne bi smjela izravno izlagati suncu, a ostali bi ga trebali izbjegavati od 10 do 17 sati

Broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj je sve veći, a smrtnost od ovog raka skočila je za 310 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi