U BIJELOM PORED PAPE

Jedna je od sedam žena na svijetu s ovom privilegijom

19.01.2016 u 10:42

Princeza Charlene

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Sveti Otac u Vatikanu je primio monaškog princa Alberta II i njegovu suprugu, princezu Charlene, koja je zainteresirala javnost došavši u potpuno bijeloj odjeći

Odlučivši doći pred Papu u bijeloj odjeći, supruga princa Alberta držala se tradicije le privilege du blanc na francuskom odnosno privilegio del bianco na talijanskom, koja joj dopušta da u prisutnosti Svetog Oca nosi odjeću u bijeloj boji. Prema službenom protokolu, sve ostale žene moraju nositi crnu odjeću ili crni veo preko glave.

Bijela je odjeća pak rezervirana samo za katoličke kraljice i princeze i dopušteno je da se odjenu tako za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa.

Budući da ovu povlasticu smiju koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha, trenutno ih je sedam na svijetu: Sofija od Grčke (bivša kraljica Španjolske), Paola - kraljica Belgije, Marija Terezija - velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda - kraljica Belgije, Leticia - kraljica Španjolske, Marina - princeza Napulja i princeza Charlene.

Tijekom sastanka s papom Franjom Charlene je nosila bijeli kaput i štikle u nude nijansi, a kosu je prekrila bijelim čipkanim velom.