INSTAGRAM HIT

Jedini zidni kalendar koji ćete poželjeti imati

17.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Minimalistički dizajniran kalendar Stendig, zahvaljujući utjecajnosti Instagrama, uz kultni status nosi titulu 'must have' dekoracije u interijerima

Grafički dizajner Massimo Vignelli, poznat po kreiranju njujorške karte podzemne, godinama je slijedio estetiku minimalizma koristeći uzak raspon fontova, smatrajući ih vizualnim savršenstvom.

Ovaj priznati talijanski dizajner 1966. godine stvorio je predmet koji danas nosi kultni status i nalazi se u dizajnerskoj zbirci njujorškog Muzeja moderne umjetnosti. Riječ je o kalendaru imena Stendig koji do danas slovi za primjer izvrsnosti u suvremenom grafičkom dizajnu.

'U novom računalnom dobu, poliferacija slova i manipulacija fontovima predstavlja novu razinu zagađenja koja prijeti našoj kulturi. Od tisuće tipografskih primjera, sve što nam je potrebno je samo nekolicina osnovnih', svojedobno je izjavio ovaj priznati talijanski dizajner koji je svijet napustio 2014. u 83. godini života.

Pre-order one now! Our Stendig Calendar via @la_noirmaison #stendigcalendar #calendar

Fotografiju objavljuje STENDIG CALENDAR (@stendigcalendar)

Godine 1966. Massimo se poigravao sa stvaranjem novih fontova koji su rezultirali nastankom i danas cijenjene i popularne Helvetice, tipografskog stila koji oduvijek krasi njegov kultni kalendar Stendig. Kao glavnu posebnost kalendara, mnogi ističu njegovu nimalo standardnu 90x120 veličinu, težinu od gotovo 27 kilograma i minimalistički crno-bijeli dizajn u znaku ogromnih brojki i slova.

Massimov kultni kalendar dobio je ime po samom proizvođaču, kompaniji namještaja Stendig, koju je danas na poziciji službenog proizvođača zamijenila kompanija Cromwell iz Nashvillea.

Kako ističe službeni proizvođač i distributeri, umjesto bacanja listova kalendara s krajem mjeseca, mogu se originalno iskoristiti za umatanje poklona ili kao slikarsko platno.

Gorgeous. via @kirslivia #stendigcalendar #calendar

Fotografiju objavljuje STENDIG CALENDAR (@stendigcalendar)

Instagram hit

Zaljubljenici u uređenje interijera i dizajn općenito, do danas su već dobro upoznati s kultnim kalendarom Stendig koji u posljednje vrijeme bilježi ogromnu popularnost ako je suditi prema jednoj od najpopularnijih društvenih mreža Instagramu.

Massimov kalendar s 50-godišnjom tradicijom, danas krasi mnoštvo inspirirajućih fotografija interijera, neovisno o stilu uređenja, iako se često zbog minimalističkog dizajna veže za skandinavski stil uređenja. Zahvaljujući veličini i specifičnom monokromatskom dizajnu, Stendig kalendari posebno se ističu kao dekoracija u životnim i uredskim prostorima.

That Stendig calendar though. via @lau.sch #stendigcalendar #calendar

Fotografiju objavljuje STENDIG CALENDAR (@stendigcalendar)

Wonderful. via @mondaysoff #stendigcalendar #calendar

Fotografiju objavljuje STENDIG CALENDAR (@stendigcalendar)