MIT ILI ISTINA

Je li stvarno potrebno piti osam čaša vode dnevno?

13.07.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Liječnici stalno upozoravaju da bi kroz dan trebalo popiti osam čaša vode jer nam pomažu da čuvamo zdravlje bubrega, imamo bolju koncentraciju, održavamo liniju ili gubimo višak kilograma. No nova saznanja kažu da previše vode može imati i štetne posljedice

Na web stranici NHS Choices savjetuju da dnevno treba piti šest do osam čaša vode i navode sve koristi, ali doktorica Margaret McCartney smatra da je to netočno te da ima više štete nego koristi

Margaret McCartney u jednom britanskom medicinskom časopisu navodi da se više radi o mitu koji je stvoren, a da je sve potaknuto proizvođačima flaširane vode i njihovoj boljoj zaradi. Također opisuje da pijenje vode kada čovjek nije žedan može pomutiti koncentraciju, a ne je poboljšati. Osim toga, doktorica McCartney vjeruje da se u bocama nalaze razne kemikalije koje u većim količinama mogu štetiti organizmu.

Prevelike količine vode ljude mogu činiti i umornima jer noću ustaju i idu na WC, a neke studije pokazuju da višak vode može naštetiti bubrezima. Doktorica McCartney nadalje upozorava da u najtežem slučaju može doći do stanja hiponatremije kada zbog viška vode u tijelu natekne mozak.

I drugi su doktori otkrili neke netočnosti mita o količini vode koju obavezno treba popiti kroz dan pa je tako profesor Stanley Goldfarb rekao da jednostavno nema dokaza da voda pomaže pri mršavljenju.