PUT DO ORGAZMA

Je li G-točka samo mit?

23.05.2012 u 09:54

Bionic
Reading

I dok mnogi naveliko raspravljaju o G-točki, mnoge žene danas uopće ne mogu doživjeti orgazam

Znanstveni krugovi već dugo vremena razmišljaju o G-točki. Neka od posljednjih istraživanja potvrđuju njezino postojanje i važnu funkciju. Jedan od onih koji se kune u pronalazak G-točke je i poznati floridski ginekolog Adam Ostrzenski koji je nedavno istaknuo da će upravo njegovo istraživanje dovesti do boljeg razumijevanja ženske seksualnosti. No hoće li doista?

Opsesija duga 70 godina
G-točka ili Grafenbergova točka pomno se proučava još od 40-ih godina prošloga stoljeća kada je njezino postojanje prvi uočio i spomenuo njemački ginekolog Ernst Grafenberg. Otada pa do danas to otkriće fascinira mnoge.

Već oko 70 godina provode se brojna istraživanja, ali unatoč tomu G-točka i dalje je misterij, odnosno znanstvenici se ne mogu složiti postoji li ili ne. Mnogi ističu kako za navode o postojanju G-točke ne postoje jasni medicinski dokazi.

G-točka – sveti gral ženske seksualnosti
Ono što je sigurno je to da je rasprava oko G-točke neraskidivo povezana s razvojem feminizma. Seksualno oslobođenje žena polako je započelo nakon Drugog svjetskog rata, a ženski užitak u seksu sve više postaje prihvatljiva stvar. U sedamdesetima se počelo vjerovati kako je ženski orgazam zapravo stvar ženskih prava.

Seksologinja Beverly Whipple 1981. godine napisala je knjigu pod nazivom 'The G-spot And Other Discoveries About Human Sexuality'. U njoj je objavila rezultate vlastitog istraživanja koje je pokazalo da G-točka postoji te da je imaju sve žene. Otada pa do danas mediji uvjeravaju žene kako je nužno da pronađu taj sveti gral seksualnosti. Istodobno, znanost nikako ne uspijeva potvrditi ono što govore zagovaratelji G-točke.

Intimnost je subjektivna stvar

I dok mnogi naveliko raspravljaju o G-točki, mnoge žene danas uopće ne mogu doživjeti orgazam. Točnije, nekoliko je istraživanja pokazalo da 15 posto žene nikada ne doživljava orgazam, a jednako toliko ima ga povremeno.

Što se tiče orgazama povezanih s G-točkom, većina istraživanja pokazuje da polovica žena ne doživljava orgazme vezane uz taj sveti gral seksualnosti. Dakle, zaključuju znanstvenici, kao i mnoge druge stvari u životu, i intimnost je vrlo subjektivna stvar.

Još jedan proizvod na tržištu
Dana, odnosno 2012. godine, još uvijek se ne može reći postoji li G-točka ili ne. Prošlogodišnje veliko istraživanje demantiralo je njezino postojanje, ali veliku prašinu koja se diže oko toga svetog grala ženske seksualnosti odlučili su iskoristiti snalažljivi farmaceuti i neki medicinari. Oni su otišli toliko daleko da izdaju lijekove za stimuliranje G-točke, a postoje čak i operacije koje se nazivaju G-Shot i putem njih se zapravo ubrizgava kolagen u žensku utrobu kako bi se povećalo njezino zadovoljstvo.

I druge industrije nude proizvode vezane uz G-točku. Svi oni, manje-više, trebali bi osigurati ženama veće seksualno zadovoljstvo zahvaljujući stimuliranju G-točke. No zaboravlja se da veliku ulogu u seksualnom uzbuđenju žene imaju i emocije. Njih nije moguće stimulirati raznim proizvodima, a očito ni G-točku za koju još uvijek nije jasno postoji li ili ne.