STALNO U ŽURBI

Izgledaju li i vaša jutra ovako?

05.12.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Početak dana trebao bi biti ugodan i bez žurbe kako bismo se na miru razbudili i započeli dan dobro raspoloženi. No ako ste roditelj jednog ili više djece, moguće je da su vaša jutra sve samo ne mirna i ugodna

Događa vam se da zaboravljate ponijeti sve što treba vama i vašem djetetu za taj dan, odlazite od kuće bez doručka ili iscrpljeni kao da je kraj, a ne početak dana? Portal InsideOut.hr donosi nekoliko savjeta kako se bolje organizirati i započeti dan bez žurbe i stresa.

Jutra s novorođenčetom

Odmah nakon buđenja, vaše dijete je gladno i traži jesti. Ako dojite, odmah ste mu na raspolaganju i nema žurbe oko pripreme hrane. Stavite dijete na dojku i možete se zajednički postupno razbuđivati i počinjati jutro mažnjem. Ako ne dojite, potrudite se da imate pripremljene sterilizirane bočice za pripremu mliječne formule kako biste imali što manje posla u jutro. I onda uz hranjenje opet imajte neki vaš nježni ritual da dijete osjeti vašu blizinu, toplinu i miris. Iako ne morate nikuda ići, pokušajte kad dijete malo poraste imati neku rutinu kako biste imali vremena postupno se prilagoditi budućim obavezama kad krenete raditi. Povratak u normalnu svakodnevicu nakon poroda je poput povratka na posao s godišnjeg odmora. Samo u ovom slučaju imate vremena raditi postupni prijelaz i navikavanje na neke dnevne obaveze. Također, napravite mjesta i za sebe.

Izlazak iz kuće s predškolcem

Vaše dijete je sad već poraslo i vi ste se vratili na posao, a dijete ide u vrtić ili imate neki drugi oblik čuvanja. Vaši jutarnji zadaci su oblačenje, higijena, doručak. Iako lista nije dugačka, važno je da motivirate svoje dijete na obavljanje te rutine kako ga ne biste morali požurivati i svakako ga motivirajte s nečim. Kako biste dijete učili organiziranosti i rasporedu, kupite mu neku zabavnu budilicu koju samo izabere koja će ga motivirati da se radosno ustane. Noć prije odaberite uz pomoć svog djeteta što će obući sljedeći dan, a možete dogovoriti i jelovnik za doručak. Važno je da djetetu dajete da samo izabere, ali između dvije ili tri stvari jer će ga previše izbora zbuniti i učiniti nervoznim. Također, sve nove vještine poput oblačenja, zakopčavanja, vezanja vezica, učite popodne i navečer, a jutro neka ima svoju rutinu bez nepotrebnih izazova.



Ako imate i novorođenče i predškolca

Angažirajte starije dijete da vam bude mali pomoćnik na način da što više može napravi samo kako biste vi mogli pomoći mlađem djetetu. Što god da radite i tražite razumijevanje od starijeg djeteta, nemojte govoriti da nešto ne možete zbog mlađeg jer će na taj način vaše starije dijete dobiti poruku da mu mlađe stoji na putu u njegovoj jutarnjoj rutini i potrebi za vama.

Budući da je s dvoje djece i dvoje odraslih koji se spremaju na posao sigurno gužva u kućanstvu, pokušajte biti kreativni i koristiti druge prostorije kako ne biste morali čekati da netko završi s kupaonicom. Zubi se mogu prati i u kuhinji, šminkati se možete ispred bilo kojeg ogledala i slično. Pomoći može i lista sa zadacima koje treba u jutro obaviti. Prepustite svojoj djeci da stavljaju kvačice kad su svi zadaci gotovi. To će im biti zabavno, a imat ćete i mali podsjetnik ako nešto zaboravite. Što se tiče gledanja televizije uz doručak jer primjerice djeca tako brže jedu i manje protestiraju, to nije nešto što preporučamo. No, ako je baš neophodno, pobrinite se da prije paljenja televizora svi zadaci jutarnje rutine osim doručka budu zaista obavljeni, inače je televizija dodatni nepotrebni distraktor.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr