MALI TRIKOVI

Izgleda li i vaš stan prljavo zbog ovoga?

04.09.2014 u 07:32

Bionic
Reading

Bez obzira na to volite li čistiti i koliko vremena imate za te dosadne kućanske poslove, mali trikovi mogu vam uštedjeti vrijeme i uljepšati stambeni prostor

Svakodnevne obaveze ostavljaju nam malo vremena za čišćenje. Čak i ako ste ležerni tip osobe i ne mislite da se svaka prostorija treba sjajiti, sigurno ćete prihvatiti svaki dobar trik koji će vam stan učiniti ljepšim.

Stvari, stvari i još stvari

Jedan od najvećih problema koji ima većina ljudi u svojim jesu razne stvari koje nemaju određeno mjesto. Košara s čistim rubljem stoji u kutu spavaće sobe, knjige i časopisi na ormariću u boravku, a računi na kuhinjskom stolu. I sve to zajedno stvara dojam neurednosti u cijeloj kući. A zapravo se radi o nekoliko minuta spremanja i prigodnih mjesta. Za sve manje stvari lako ćete pronaći ukrasne kutije, savjetuje profesionalna organizatorica Sarah Gabriele, a za ostale morate imate određeno mjesto. Tako, primjerice, čisto rublje složite pa stavite na jednu policu ili košaru u ormaru do peglanja. Kad stvorite naviku da odmah rješavate male obaveze u kući, više se nećete naći u zakrčenom prostoru, a i lakše ćete odrađivati veće obaveze poput sauganja ili brisanja prašine, jer nema prethodnog pospremanja malih stvari.

Otvorene police

Prije nekoliko godina vratio se trend otvorenih polica u kuhinji umjesto ormarića i ljudima se sve više sviđa. Zillow Digs Home Design tako je napisao da je jedan od najvećih trendova u 2014. stavljanje polica umjesto ormarića u kuhinju. No ovdje se krije zamka koja bi vam mogla upropastiti čistu kuhinju. Da ne bi izgledala prljavo, ove police trebate obrisati jednom mjesečno zbog prašine, a ako je polica u blizini ploče za kuhanje, pazite na masnoću. Ako police budete redovno brisali, otvorena kuhinja će sa šarenim stvarima, posuđem i čašama izgledati lijepo. I nije potrebno napominjati da ovo pravilo vrijedi i za ostale police u stanu. No njih je lakše čistiti nego one u kuhinji jer nema para od kuhanja.

Rasvjeta

Iako na prvu nikada ne biste razmišljali o tome, prvi dojam o prostoriji i njenoj čistoći uvelike ovisi i o rasvjeti. Dekorateri i stručnjaci za uređenje doma zaključili su da je LED rasvjeta puno zahvalnija od obične, jer može stvoriti dojam topline, primjerice u dnevnom boravku. Tako će prostorija djelovati još udobnije, ali i čišće.

Kupaonica

Očistili ste kupaonicu do zadnjih detalja, ali nakon par dana nema osjećaja svježine? Krivite ručnike. Vlaga u kupaonicama tekstil čini vlažnim, posebno ako ga koristimo više puta kroz dan. Stručnjakinja za čišćenje Laura Dellutri i autorica knjige 'Speed Cleaning 101' ističe da to ostavlja prljav efekt u kupaonici, a rješenje je vrlo jednostavno - redovno mijenjate ručnike i uvijek ostavite otvorena vrata kupaonice nakon tuširanja, a ako imate ventilaciju, svakako je koristite.