jednostavan trik

Izbjegnite kobnu grešku: Evo kako uvijek znati je li pravo vrijeme da zalijete biljku

01.07.2023 u 16:24

Bionic
Reading

Iskusni cvjećar podijelio je jednostavan trik uz koji ćete znati procijeniti trenutak u kojem je potrebno zaliti sobnu biljku te izbjeći njeno uvenuće zbog pogrešne njege

Prepoznavanje trenutka u kojem je potrebno zaliti biljku ključno je za njen uspješan rast. Naime pogrešna procjena najčešći je uzrok propadanja biljaka jer će uz pretjeranu količinu vode korijen istruliti, a uz njen nedostatak uvenuti.

Posebno se to odnosi na sobne biljke jer one isključivo ovise o našoj brizi i sposobnosti da na vrijeme prepoznamo njihove potrebe za vodom.

Sadnja balkonskog cvijeća za početnike Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Mnogima je upravo to najteži zadatak u brizi o njihovim živućim dekoracijama pa je jedan stručnjak podijelio praktičan savjet kako da uvijek znate prepoznati kada je vašoj biljci potrebno zalijevanje.

'U toplijem dijelu godine, posebno kada su velike vrućine, važno je biti svjestan toga da visoke temperature mogu utjecati na biljke. Važno je uzeti u obzir promjene u izloženosti suncu, povećanu temperaturu i vlagu', započeo je Dani Turner, voditelj prodaje u online cvjećarnici, pa nastavio:

'Svoje zelene biljke nastavite zalijevati jednom tjedno, ali uvijek imajte u vidu da će previše vode potencijalno uzrokovati uništenje korijena.'

'Najbolji način da budete sigurni je li vašoj biljci potrebno zalijevanje jest da umetnete prst u nekoliko površinskih centimetara zemlje. Ako je suha, vašoj biljci treba vode', ističe.

Iskusni cvjećar napomenuo je da je u većini slučajeva znatno bolje da biljci nedostaje vode nego da je ima previše. Drugim riječima, ako niste sigurni je li vrijeme za zalijevanje, radije pričekajte nekoliko dana kako biste svoju biljku zaštitili od prekomjerne tekućine!

Također, važno je uvijek imati na umu specifičnosti vrste jer se biljke razlikuju po potrebama za svjetlosti, vlagom i količinom vode.

'Sukulenti, kaktusi i druge tvrdokornije vrste kao što su bršljan i biljka zmija obožavaju toplije uvjete te suhu zemlju. No većinu biljaka ljeti je poželjno ukloniti s direktnog sunca, a zimi udaljiti od radijatora.'

Za kraj, Turner je dodao još jedan način na koji provjeriti suhoću zemlje.

'Podignite teglu i ako vam se čini laganija nego inače, znači da se zemlja osušila i potrebno ju je zaliti.'