NEODOLJIVI PARIZ

Izabrani najljepši gradovi na svijetu

04.02.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Forbes.com objavio je svoju godišnju listu najljepših gradova na svijetu, a najljepšim je, očekivano, proglašen jedan od najromantičnijih gradova na svijetu - Pariz. Među prvih 10 našli su se Vancouver, Sydney, Firenca, Venecija i London

Forbesovi stručnjaci i ove su godine sastavili popis najljepših gradova na svijetu, a budući da je ljepota u očima promatrača, odlučili su gradove objektivnije analizirati okupivši zavidan broj stručnjaka, urbanista i arhitekta.

London osvaja nedostatkom čvrste strukture

Titulu najljepšeg odnio je Pariz, i to zbog svojih širokih bulevara prepunih drveća, uličnog života ulicama i grandioznih znamenitosti, kao i zbog svog kontrasta engleskoj arhitekturi koja potiče individualnost i ekscentričnost. Osim toga, gradski propisi kroz povijest su onemogućavali gradnju visokih nebodera što šetnju gradom čini puno ugodnijom.

I dok Pariz stručnjaci hvale zbog dizajna i strukture, Vancouver je dobio visoko drugo mjesto zbog svojih prirodnih ljepota. Taj obalni grad omeđen je s jedne strane Tihim oceanom, s druge planinama, a kulturalna i gastronomska različitost čine ga neodoljivim.

Otvoreni prostor također je razlog zašto Cape Town osvaja posjetitelje. Stručnjaci zbog prirodnih ljepota hvale i Sydney, ponajprije zbog velike luke koja je vidljiva iz gotovo cijelog središnjeg dijela grada. Sydney je, slažu se, najljepši u listopadu i studenom kad procvjeta na tisuće jacaranda, stabala koji se nalaze u gotovo svim većim ulicama. Njihovi ljubičasti cvjetovi potpuno promijene doživljaj i one najobičnije ceste.

Talijanski dragulji Firenca i Venecija našli su se visoko na listi, a najviše zbog svoje arhitekture i povijesti koja je vidljiva na svakom koraku. Ništa manje nije važno ni to što su to gradovi stvoreni za pješačenje što omogućuje turistima da upijaju svu njihovu ljepotu dok se lagano šeću i razgledavaju brojne znamenitosti. Firenca posebno oduševljava brojnim prelijepim trgovima koji su prepuni kafića.

Najljepši gradovi na svijetu

Vancouver, Kanada
Sydney, Australija
Firenca, Italija
Venecija, Italija
Cape Town, JAR
San Francisco, SAD
Chicago, SAD
New York City, SAD
London, Engleska
Cambridge, Engleska
Tokio, Japan


Na listi su se našla i tri američka grada San Francisco Chicago New York. San Fransico hvale zbog njegovih bregova, mostova i tramvaja, kao i prirodne ljepote, a Chicago je visoke ocjene zaslužio zato što je u zadnje vrijeme primjetno zazelenio javne površine.

Ljepota njujorške arhitekture također se ne može ignorirati. Zadivljujuća vizura Manhattana, povijesne zgrade u kontrastu s modernim neboderima pružaju fascinantan pogled. No stručnjaci ga hvale i zbog njegove jedinstvene atmosfere, a dok priznaju da ga prije 20 godina definitivno ne bi uvrstili na listu, sada kažu da je pad stope kriminala zaslužan za to što se konačno život u New Yorku počeo odvijati na ulicama.

London nema pravu strukturu zato što se razvijao stotinama godina pa je zbog toga njegova arhitektura pomalo zbrkana, no to je ono što mu zapravo daje šarm, slažu se stručnjaci.