MJESEČNE TEGOBE

Imate li PMS ili PMDD?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2012 11:38
  • Objavljeno 07.03.2012 u 11:05
menopauza valunge PMS trbuh

menopauza valunge PMS trbuh

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Predmenstrualni sindrom, koji ženama zadaje tegobe i često ih sprječava u izvršavanju svakodnevnih obaveza, može trajati dulje nego se do sada mislilo i povezan je s manje poznatim predmenstrualnim disforičnim poremećajem

Prema novim istraživanjima PMS može trajati i do tri dana nakon što ciklus počne te bi liječnici tom stanju trebali pripisati te tegobe i za vrijeme menstruacije. One su povezane s predmenstrualnim disforičnim poremećajem (PMDD) koji ima slične simptome kao PMS, ali su jače izraženi te uzrokuju otežano funkcioniranje u poslovnom, socijalnom ili društvenom životu.

National Institutet of Health, piše Msnbc.com, smatra da uvjete za PMDD ima oko tri do osam posto žena, a znanstvenici misle da je to puno češći slučaj.

U istraživanju je sudjelovalo 139 žena koje imaju dijagnosticiran PMDD i PMS, a nihovo stanje kroz dva ciklusa uspoređivano je sa 864 žene koje nemaju službenu dijagnozu. Ispitanice su bilježile svoje osjećaje i tegobe kroz cikluse te koliko su im tegobe ometale svakodnevne obaveze.

Rezultati pokazuju da žene bez posebnih smetnji obično osjećaju PMS tri dana prije početka mjesečnice i šest dana za vrijeme ciklusa. Žene koje imaju tegobe odnosno PMDD osjećaj PMS-a imaju četiri dana prije početka mjesečnice i još šest dana nakon početka. Promjene raspoloženja i fizička stanja poput nadutosti su među najčešćim navedenim simptomima.

Znanstvenici su zaključili da je za dijagnosticiranje PMDD-a potrebno barem četiri simptoma, ali su za detaljnije rezultate treba još istraživati. Novo izdanje časopisa Archives of General Psychiatry ističe da se do daljnjeg zato ženama neće dijagnosticirati PMDD sindrom, iako imaju uvjete za to.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi