SVI NA SUNCE

Imate li dovoljno vitamina D?

27.03.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Uzimate li dovoljno sunčanog vitamina? Iskoristite lijepo vrijeme i uživajte na suncu kako biste zaštitili svoje kosti

Istraživanje koje je provelo britansko javno zdravstvo pokazalo je da četvrtina stanovnika Otoka ima manjak vitamina D te da određene rizične skupine (djeca, trudnice, dojilje i osobe iznad 65 godina) trebaju uzimati dodatke prehrani, piše

Daily Mail

Čak se 90 posto vitamina D stvara u našoj koži uz pomoć sunčeve svjetlosti pretvarajući kolesterol koji se nalazi u stanicama u vitamin D.

Manjak tog vitamina može uzrokovati rahitis kod djece, a kod odraslih može dovesti do osteomalacije, slabljenja kostiju koje je uzrokovano gubitkom mineralnog sadržaja kostiju. Međutim, istraživanja pokazuju da su niske razine tog vitamina povezana s nizom drugih zdravstvenih problema, uključujući i veći rizik od osteoporoze, slabosti mišića, bolesti srca, dijabetesa, pa čak raka crijeva i dojke.

Male količine tog vitamina se nalaze i u hrani, a najbolji su izvori meso, iznutrice, plava riba i jaja.

'Vitamin D također je važan za opće zdravlje, rast, funkciju mišića i zdrav imunološki sustav', dodao je dr. William Marshall, biokemičar u jednoj londonskoj klinici.
'Pomaže tijelu iskoristiti kalcij i fosfor dobiven iz hrane i regulira staničnu diferencijaciju, pa vjerojatno sprečava razvoj nekih vrsta raka.'

U idealnom slučaju idealna razina vitamina D treba biti 75 nanomola po litri plazme (nmol /L) ili više, kazao je dr. Marshall i dodao da je najveći problem to što se nedostatak vitamina D najčešće dijagnosticira prekasno, kad su se rahitis i osteomalacija već razvili. Tijelo može pohraniti dovoljnu količinu vitamina D, tako da je ključno što više uživati na suncu u ljetnim mjesecima. Ipak, oprez: postoji velika razlika između izloženosti suncu za potreban vitamin D i onoga što će uzrokovati opekline i povećati rizik od raka kože.