raskošan rast

Imat ćete nikad ljepše ruže i hortenzije ako im dodate ovaj jeftini dodatak iz kuhinje

30.05.2024 u 15:44

Bionic
Reading

Ruže i hortenzije uživat će u ostacima kave i čaja jer oni obiluju dušikom, koji potiče njihov bogat cvat

Približavanjem ljeta, s nestrpljenjem očekujemo raskošne pupove svojih hortenzija i ruža, koje samo što nisu dale prve nježne izdanke. Kako biste bili sigurni da će ove godine zablistati u punom sjaju, važno ih je obogatiti nutrijentima uz koje će ispuniti svoj pun potencijal.

Dobra vijest je da ne morate nužno kupovati skupocjena gnojiva, dapače pojedine jeftine namirnice koje vjerojatno već imate kod kuće potencijalno će dati još bolje rezultate.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Naime iskusni vrtlar Michael Perry ističe da će ruže i hortenzije imati još bogatiji cvat ako u zemlju dodate malo kave ili čaja, jer obiluju dušikom.

'Jeste li znali da nismo jedini koji uživamo u kavi i čaju? Naše biljke obožavaju ih u zemlji!' kaže stručnjak, dajući nam još jedan razlog da se ne ustručavamo od konzumiranja omiljenog toplog napitka.

Kako poboljšati cvat ruža i hortenzija pomoću kave

I ruže i hortenzije vole blago kiselo tlo, a dušik pomaže biljkama da proizvede veće i obilnije cvjetove, što ga čini vrlo korisnim dodatkom. Talog kave možete umiješati u kompost ili ga jednostavno posuti po zemlji te će se prirodno razgraditi.

'Talog kave možete dodati izravno u tlo oko biljaka kako biste osigurali hranjive tvari', ističe Perry i napominje:

'Ako se brinete da će biljke napasti puževi, posipajte talog kave na zemlju i djelovat će kao repelent.'

Kako obogatiti ruže i hortenzije vrećicama čaja

Vrećice čaja također mogu spriječiti puževe u uništavanju biljaka, ali i kao sredstvo za odvraćanje drugih nametnika poput mrava ili lisnih uši. Samim time, osigurat će znatno raskošniji rast tijekom ljeta.

Sve što je potrebno jest skuhati šalicu čaja, otvoriti vrećicu i rasuti sadržaj u zemlju kako bi se prirodno razgradio. Pripazite samo da vrećica potpuno ohladi prije toga.

'Ruže će ovo posebno obožavati jer vole dušik i kiselost, koje sadrži čaj, a možete ga dodati i s vodom za zalijevanje', zaključuje stručnjak.