velike mudrosti malih dlakavaca

[ILUSTRACIJE] Ovo je deset najvećih životnih lekcija koje možemo naučiti od naših mačaka

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Jedan od najvećih francuskih intelektualaca 19. stoljeća, Hippolyte Taine, jednom prilikom je izjavio: 'Proučavao sam puno filozofa i puno mačaka. Mudrost mačaka daleko je veća.' Moramo se složiti s njim. Te smiješne, nezainteresirane male mašine za predenje nas puno toga mogu naučiti o životnom zadovoljstvu. Pomoću prekrasnih ilustracija Katarine Jukić, izdvojili smo deset najvažnijih mačjih lekcija

1. Ponekad je okej tražiti malo pažnje

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Mačke znaju da zaslužuju pažnju i neće se ustručavati da vam to jasno pokažu. Koliko često mi prešutimo da nam treba pažnje, a znamo da je zaslužujemo? Mačke će je tražiti i dobiti. A vi? Što čekate?

2. Nikad ne prestani sanjati

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Sa svim našim svakodnevnim obvezama, teško je naći vremena budan sanjati. Možda se malo i bojimo tih naših snova. Bojimo se priznati da se ne usudimo ostvariti ih. Mačke nemaju tih problema. Satima će nezainteresirano gledati kroz prozor tu pticu na grani, strpljivo čekajući, sanjajući o njoj. Sve dok se prozor sasvim malo ne otvori, dovoljno, a onda će biti spremna ugrabiti svoju pticu.

Nikad ne prestanite sanjati, to je jedini način da ugrabite svoje snove. Jednom kada vam se prozor otvori, sasvim malo, dovoljno za sanjare.

3. Ponekad zapleši na kiši. Ili bolje, nemoj

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Koliko se često u životu ustručavamo napraviti ono što želimo iz tisuću i jednog razloga? Bilo to zbog straha od osude drugih, bilo zbog osjećaja krivnje što uživamo, naći ćemo ispriku da se ne ophodimo prema sebi onako kako se osjećamo. Mačke znaju da to nije dobar put ka životnoj sreći. One će se ponašati kako se osjećaju i nikome se neće opravdavati zbog toga. A izgledaju prilično zadovoljne sobom zbog toga, zar ne?

4. Uvijek inzistiraj na najboljem

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Zašto se tako često zadovoljimo samo dovoljno dobrim? Često mislimo da je dovoljno dobro najbolje čemu se možemo nadati, a to baš i nije dobro. Zbog umora, straha ili, najgore, osjećaja da ne zaslužujemo više, pristajemo na nepotrebne kompromise.

Mačke znaju da to nije ok. One inzistiraju na najboljem za sebe. Hranu koja im ne odgovara će u najboljem slučaju nezainteresirano pomirisati, ali će radije ostati gladne nego spustiti svoje kriterije. U toj igri mačke i miša između mačke i vlasnika netko će popustiti. A to je vrlo često miš.

5. Budi nježan prema sebi

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Mačke znaju da je briga o sebi najbitnija dnevna rutina, no mi to znamo zaboraviti. Održavanje higijene, mentalne i fizičke, temelj je bilo kakvog osobnog razvoja ili osjećaja zadovoljstva. Nagradite se mirisnom kupkom ili izletom u prirodu, ne kritizirajte se zbog sitnih dnevnih gluposti i propusta, nitko nije savršen. Budite nježni prema sebi.

6. Pronađi svoje mjesto pod suncem

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Mačke su zapravo majstori adaptacije. Ako nađu samo jednu traku sunca pod kojom mogu uživati, u jednakoj će mjeri prilagoditi prostor i sebe da maksimalno mogu iskoristiti sunce. Sitnice oko njih ne smetaju im jer imaju fokus na većem cilju, biti obasjane, a veće prepreke će bez razmišljanja maknuti s puta, kao kratkoročnu smetnju koja nije vrijedna spomena. Ako to ne mogu, neće se mučiti, potražit će novo mjesto.

I mi bismo trebali tako tražiti svoje mjesto pod suncem, ne zamarati se sitnicama, a stvarne životne smetnje maknuti bez razmišljanja. Ako ne ide, ima sunca i drugdje.

7. Ponekad samo chillaj

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

To je manje-više to. Ponekad samo chillaj, napuni baterije. Ništa duboko filozofski. Uživaj u nepostojanju za vanjski svijet.

8. Nema razmirice koju ne možeš riješiti

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Mačke znaju biti tvrdoglava stvorenja. I osvetoljubiva. Ali i one znaju da tako nema suživota. Koliko god vole svoj mir i ljute se na svakoga tko im ga poremeti, neće se zakačiti na taj osjećaj. Možda je imala najveću svađu ikada ujutro, ali do poslijepodneva je to izgladila maznim pristupom i ugodnim predenjem i neće joj biti neugodno prvoj pristupiti.

Kada se posvađate s nekim tko vam je drag, pustite da prođe malo vremena da se smirite i onda pristupite toj osobi kako biste pokušali doći do zajedničkog rješenja problema. Kod mačaka je to rješenje uvijek dobro češkanje ispod brade. Vi, nažalost, sami morate pronaći svoje.

9. Ne zaboravi se odmarati

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Odmor je bitan za naš osjećaj životnog zadovoljstva. Bez dovoljno sna naše tijelo ulazi u disbalans i može doći do ozbiljnih fizičkih i psihičkih oboljenja. Čak i da nema tih opasnosti, odnosno koristi, dobar spavanac se isplati samo zbog tog odličnog osjećaja naspavanosti. Realno, koliko ste puta bili ljubomorni na mačku koja se s takvim guštom rasteže nakon dobrog spavanca? Da, odlično je pošteno se odmoriti, imajte to na pameti.

10. Ljubav pobjeđuje sve!

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Katarina Jukić

Koliko god da je dan bio težak, šef naporan, gužve na povratku kući velike, što god vas taj dan razljutilo, rastužilo ili oduzelo volju za bilo čime, jedna stvar rješava sve negativnosti: okružiti se onima koji vas vole i provesti vremena s njima. Mačke to znaju. I vlasnici mačaka to znaju. Na kraju dana, kakav god on bio, svima nama treba malo pažnje. Da je damo i primimo. Za sve ostalo ćemo se nekako snaći.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Purinom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!