POKAZALA ISTRAŽIVANJA

I očevi se sve teže nose s obiteljskim i poslovnim obvezama

22.04.2018 u 17:14

Bionic
Reading

Većina rasprava o usklađenosti obiteljskog i poslovnog života povezana je s ulogom žene u društvu, no sve je jača svijest o pritisku koji u tom smislu osjećaju očevi. Nisu sve obitelji zadovoljne ulogom oca-hranitelja i za mnoge je idealni tip profesionalac koji s poslom uspješno kombinira ulogu brižnog roditelja.

Ostvariti taj ideal je vrlo teško, a puno muškaraca ne želi potražiti pomoć. Postoji ozbiljna opasnost da očevi 'izgore' noseći se s teretom obiteljskog i poslovnog života, kažu njemački stručnjaci.

Riziku su osobito izloženi oni koji se najviše trude biti savršeni očevi i supruzi, rekla je Helen Heinemann iz njemačkog instituta IBP za prevenciju psihičkih kriza.

Brojni muškarci postavljaju si prevelika očekivanja, a ima i poslodavaca koji ne razumiju sve zahtjeve obiteljskog života.

Od muškarca se očekuje da daje maksimum na poslu, bez obzira na to koliko vremena mora posvetiti obitelji.

Svaki otac koji si želi pomoći trebao bi svjesno investirati vrijeme i energiju u postizanje toga cilja, kaže Robert Richer zadužen za edukaciju.

Očevima, koji si to mogu priuštiti, savjetuje da se bave nekim part-time poslom, osjećaju li da moraju više vremena provesti s obitelji.

'Brojni očevi kažu 'To kod mene neće upaliti'. Onda ih pitam 'Zašto?' Što vas spriječava u tome? Što vam je važnije? Dijete ili poslodavac?', kaže Richter.

Jedno od rješenja je i uključivanje u roditeljske grupe za potporu, gdje mogu razmijeniti iskustva i zatražiti savjet, dodaje on.

Heinemann kaže da poslodavci nisu jedini izvor pritiska i da ima žena koje mogu stvoriti dojam da njihov partner ulogu roditelja ne ispunjava na zadovoljavajući način.

'To muškarce strašno frustrira', rekla je Heinemann. Ako žena hoće da joj partner u tome bude uspješan, mora mu dati priiku da to učini, dodala je.

To znači ne samo sve kritizirati po vlastitim standardima. Ako se dogodi da otac nema slatkiš u džepu kada dođe kući, to nije kraj svijeta, kaže njemačka stručnjakinja.

Robert Richter smatra kako nema potrebe ukopati se u tradicionalne roditeljske uloge, osobito kada i majka i otac imaju karijeru. Najbolja strategija je izbjegavati neravnotežu u odgovornostima koja može izazvati nepotreban stres u roditelja, posao koji je ionako sam po sebi jako odgovoran.

Ako na poslovnom sastanku razmišljate o tome je li vaše dijete opralo zube ili što je odijenulo, onda ste u opasnosti od 'izgaranja', što se podjednako odnosi i na očeve i na majke, istaknuo je Richter.