ORALNA HIGIJENA

Kako pomoći psu koji ima loš zadah

02.03.2017 u 15:48

Bionic
Reading

Čak i vlasnici koji apsolutno obožavaju svoje ljubimce ponekad ne mogu podnijeti njihov zadah. Smrad iz usta nije dobar znak i upućuje na želučane ili probleme sa zubima

Psi često jedu sve što mogu, a kad se tomu doda i činjenica da stvarno vole žvakati i uzimati stvari u usta, česti problem tih ljubimaca je loš zadah. Naravno, smrad iz usta može biti i posljedica zdravstvenog problema.

Prva stvar koju bismo trebali provjeriti je u kakvom su stanju ljubimčevi zubi, pa ako je s njima sve u redu, treba pričekati nekoliko dana i svaki dan provjeravati je li loš zadah nestao. Ako ne nestane, vrijeme je za posjet veterinaru jer smrad iz usta može značiti ozbiljnije probleme poput bolesti bubrega.

Ako se redovito brinete za ljubimčeve zube, čak niti najveća izjelica među psima ne bi trebao imati prevelikih problema s lošim zadahom.

Psi, kao i ljudi, ponekad naslijede probleme sa zubima. Na primjer, potpuno je moguće da pas ima parodontozu. Bakterije u njihovim ustima stvaraju naslage i karijese koji vode do zapaljenja desni i paradontoze. Problemi sa zubima mogu biti vrlo bolni za psa, te na kraju uzrokovati gubitak zuba, te čak i moguću štetu bubrezima i srcu.

Najpametnije je psu početi prati zube još dok je štene. Štoviše, rast trajnih zuba kod štenaca zna uzrokovati neugodan zadah zbog nakupljanja bakterija na desnima. Redovito čišćenje zuba privikava psa na taj postupak i štiti njegovo zdravlje.

Naravno, postoje i znatno ozbiljniji problemi koji mogu nastati u psećim ustima – od benignog tumora do raka. Takve će probleme najlakše primijetiti veterinar na godišnjim pregledima.

Gastrointestinalni problemi također znaju biti uzročnik lošeg zadaha. Problemi ne moraju nužno nastati samo u želucu, već i u jednjaku, kao i u crijevima.

Zbog svega navedenog dobro je redovito brinuti o psećim zubima kako biste ih odmah mogli isključiti kao uzročnika lošeg zadaha. Postoje čak i igračke koje su specijalno napravljene kako bi psu koji ih žvače dodatno čistile zube.

Druga najvažnija stvar je voditi svog ljubimca na redovite veterinarske preglede – jednom do dva puta godišnje.

YouTube Autor: YouTube