INTERVJU: MARKO DABROVIĆ

Hrvatski dizajn osvojio Kineze: Arhitekti iz studija 3LHD potpisuju neke od najljepših hrvatskih hotela, ali i grandiozan resort u Kini

 • Autor: I. But.
 • Zadnja izmjena 21.05.2018 16:06
 • Objavljeno 20.05.2018 u 12:08
Marko Dabrović

Marko Dabrović

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Cijenjeni hrvatski arhitekt Marko Dabrović otvorio nam je vrata uspješnog arhitektonskog studija 3LHD, zaslužnog za izgradnju brojnih hotela i vila na Jadranu, sportskih dvorana diljem zemlje i spektakularnog karlovačkog slatkovodnog akvarija, ali i stranih projekata, poput grandioznog resorta u Kini, koji svoja vrata otvara početkom lipnja

Arhitektonski studio 3LHD osnovalo je 1994. godine u ozračju hrvatske političke i ekonomske tranzicije četvero partnera, Saša Begović, Tanja Grozdanić Begović, Silvije Novak i Marko Dabrović, koji su tada još uvijek bili studenti na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Zajednička motivacija i želja za timskim radom bila je dovoljna da stvore mjesto u kojem se danas razvijaju neki od najuspješnijih projekata suvremene hrvatske arhitekture.

Na poziv profesora s fakulteta okupili su se na projektu za međunarodni natječaj Seattle Commons i tada shvatili da zajedno odlično surađuju. Sljedeća suradnja bila im je ona na natječajnom projektu za Hotel M u Zagrebu, a sve ostalo je povijest.

'Kada smo osnovali 3LHD, na tržištu je vladao popriličan nered jer su prestali vrijediti dotadašnji cjenici i regulativa, a još nisu bili uspostavljeni novi standardi. No upravo su nas taj društveni kontekst i okolnosti u kojima smo se zatekli i potaknuli da se udružimo i formiramo. U to vrijeme radili smo na dva kolosijeka – izvodili smo projekte interijera i namještaja, a s druge strane smo se javljali na natječaje, od domaćih do primjerice natječaja za muzej u Seulu od preko sto tisuća kvadrata. Natječaji su nam omogućili da se kao mali ured etabliramo i predstavimo na sceni', ispričao je za tportal Marko Dabrović.

 • +1

Marko Dabrović

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Danas 3LHD zapošljava gotovo 40 ljudi, a 2016. godine imenovali su novu partnericu, arhitekticu Paulu Kukuljicu. Uz stalni rad u uredu, svi partneri aktivno sudjeluju u radu stručnih arhitektonskih društava i Komore hrvatskih arhitekata te redovito održavaju predavanja na fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Most hrvatskih branitelja jedan je od njihovih dražih projekata

Projekt koji je označio prekretnicu za tvrtku bio je Most hrvatskih branitelja u Rijeci, zamišljen kao mjesto memorije i pijeteta, ali istodobno društvenog okupljanja i druženja. Iako oblikovanjem jednostavan, riječ je o složenom projektu koji kombinira atipične pristupe građenju.

'Umjesto da ga prilagodimo standardnim tehnikama građenja, tražili smo racionalne, ali iznimno inovativne načine da konceptualnu ideju ostvarimo bez kompromisa. Na projektu smo surađivali s mnoštvom stručnjaka, primijenili nove tehnologije i elemente proizvođača iz cijelog svijeta, u čemu je pripomogao i razvoj interneta. Nakon realizacije postao je i medijski iznimno eksponiran te nam bio svojevrsna škola za komunikaciju s javnosti. Već je i tema konstrukcije tankog mosta potakla dvojbe među lokalnim inženjerima, a suvremeno i minimalističko oblikovanje provociralo je reakcije branitelja kada su traumatična ratna iskustva bila još razmjerno svježa', kaže nam cijenjeni arhitekt i dodaje kako im je i danas ovaj međunarodno višestruko nagrađivani most jedan od dragih projekata.

U hotelima je važno stvoriti osjećaj udobnosti doma

Studio 3LHD smo u zadnje vrijeme navikli povezivati s projektima hotela. Arhitekt Marko Dabrović tvrdi kako je to odraz trenutne situacije u Hrvatskoj. Sukladno povećanju potražnje za turističkim projektima, 3LHD najčešće radi na realizacijama tog tipa. Ipak, tvrdi, podjednako se vole baviti raznim tipologijama, od interijera do urbanizma.

 • +9
 • +6

Obiteljske kuće s potpisom studija 3LHD

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegovic

'Jednako se kvalitetno posvećujemo različitim projektima, od obiteljskih kuća, preko sportskih objekata, do javnih prostora i hotela. Svaki je projekt za nas izazov i svaki projektiramo stvarajući potpuno novi doživljaj, uzimajući u obzir lokaciju i kontekst. Projektiranje obiteljske kuće specifičan je proces koji uključuje direktni kontakt s investitorom i potpuno posvećivanje. Zato rijetko projektiramo obiteljske kuće, najviše jednu godišnje. Financijski se projektiranje obiteljske kuće za ured veličine 3LHD-a ne isplati, ali je u isto vrijeme jako važno jer se u manjem mjerilu treniraju različite postavke poput detalja i formalnih aspekata projekta. Do kraja se može utjecati na proces, što kod drugih, većih projekata ne možemo', tvrdi Marko Dabrović.

Za razliku od obiteljskih kuća, hoteli su mjesta privremenog boravka u kojima se susreću stranci pa je samim time, umjesto unificiranog i standardiziranog prostora, potrebno stvoriti osjećaj udobnosti i opuštenosti doma kako bi se gosti u njima osjećali ugodno. Zato prilikom projektiranja hotela studio 3LHD nastoji oblikovati ambijente s jedinstvenim ugođajima i scenarijima korištenja ovisno o njihovim namjenama.

One Suite Hotel nagrađen je prestižnom međunarodnom nagradom

Iza 3LHD-a su mnogi međunarodno priznati i nagrađivani projekti poput karlovačkog slatkovodnog akvarija, plaže Mulini u Rovinju, Centra Zamet i splitske Rive. Najrecentnija nagrada je ona International Hospitality u kategoriji opening of the year za One Suite Hotel u Srebrenom pokraj Dubrovnika, ujedno posljednji realizirani projekt tvrtke. One Suite Hotel proglašen je najboljim u konkurenciji nominiranih hotela iz 21 zemlje Europe.

 • +12
 • +9

Hoteli s potpisom studija 3LHD

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Osamnaest smještajnih jedinica raznolike strukture raspoređeno je na dvije etaže. Trgovački i ugostiteljski sadržaji u prizemlju uklopljeni su u ulazni prostor s recepcijom, a na krovu građevine je bazen s infinity preljevom okružen sunčalištem.

Hotel nudi iskustvo prilagođeno željama gostiju green & healthy životnog stila pa su pri oblikovanju interijera birani visokokvalitetni prirodni materijali pročišćenih linija i svjetlijih tonova u smještajnim jedinicama te tamnijeg kolorita u javnim prostorima, a velik dio namještaja nosi hrvatski dizajnerski potpis.

Karlovački slatkovodni akvarij bio je velik izazov

Karlovački slatkovodni akvarij smješten je uz obalu rijeke Korane i nagrađen na Balkanskom bijenalu arhitekture 2017., dobitnik je dva A+Awarda arhitektonskog portala Architizer te nagrade ARTUR 2017.

Oblik građevine inspiriran je povijesnom jezgrom grada, karlovačkom zvijezdom okruženom obrambenim zemljanim nasipima, a projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 36,2 milijuna kuna. Arhitekt Marko Dabrović tvrdi kako je ovaj projekt bio velik izazov za cijeli tim jer se trebalo upoznati s mnoštvom tehnologije specifične za akvarije, kao što su održavanje sustava, osiguranje kvalitete vode, akvarijska stakla i slično.

 • +7
 • +4

Karlovački slatkovodni akvarij

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jure Zivkovic

Hotel Lone prvi je dizajnerski hotel u Hrvatskoj

Potpis 3LHD-a nosi i plaža Mulini u Rovinju te je osvojila dvije međunarodne graditeljske nagrade, CEMEX Building Award 2015., dok je hotel Lone jedan od njihovih najnagrađivanijih projekata.

Ovaj jedinstveni rovinjski hotel prvi je dizajnerski hotel u Hrvatskoj koji je dobio povelju Republike Hrvatske za iznimno i uspješno promicanje suvremene arhitekture u Republici Hrvatskoj i u svijetu, godišnju nagradu UHA-e Viktor Kovačić, nagradu Oris 2012., nagradu 47. Zagrebačkog salona arhitekture 2012. te međunarodne nagrade European Hotel Design Award 2012. za najbolji novoizgrađeni hotel i International Hotel Award 2012. za najbolji kongresni hotel u Europi.

Visokonagrađivani projekti koji su izašli iz arhitektonskog ureda 3LHD su i Centar Zamet te Sportska dvorana Bale u Istri, a potpis 3LHD-a nose i hotel Adriatic u Rovinju, hotel Dubrovnik Palace, Park Muzil u Puli, Teatar Histrioni u Zagrebu, Spaladium Arena te neizostavna splitska Riva.

Hotel LN Garden Resort u Kini otvara vrata u lipnju

U kineskom gradu Guangzhou, na ušću Biserne rijeke, u tijeku su posljednji radovi prije velikog otvorenja Hotela LN Garden Resort planiranog početkom lipnja. Za izgradnju ovog luksuzno opremljenog hotela veličine 55 tisuća kvadrata bilo je potrebno tri i pol godine, a nalazi se u dijelu Kine koji je zapravo veliko gradilište, najveća aglomeracija na svijetu sastavljena od desetak gradova koje Kinezi planiraju povezati u megagrad, Pearl River Delta.

 • +1

Hotel LN Garden Resort

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Hotel LN Garden Resort

Pri uređenju hotela velika pažnja posvećena je povezivanju vanjskog prostora i interijera. Gdje god je to moguće unutarnji prostori imaju pogled na okoliš - park, zaljev, planine. U lobijima umjetničke instalacije Ivane Franke 'Ecoes of a light-second' i 'Traces of Elsewhere' refleksijama dodatno naglašavaju prisutne elemente iz prirode – svijetlo, zrak, vjetar i vodu.

Svaki od restorana ima drugačiji karakter i nudi drugačije iskustvo i atmosferu koji su postignuti različitim materijalima i namještajem. Kineski restoran s dvostrukom visinom stropova nudi panoramski pogled na okruženje. Stolovi u prostranom 'zapadnom' restoranu organizirani su oko centralnog 'trga', smješteni ispod raskošnih krošnji drveća i zelenila, s dvostranim pogledom na okoliš i centralni lobby. Sobe su opremljene luksuznim prirodnim materijalima, a prostornom organizacijom gostima je omogućen neometani pogled.

'Jedan od najvećih izazova bilo je prilagođavanje lokalnim uvjetima gradnje, njihovim tehničkim propisima te tehnološkim ograničenjima. Sva projektna dokumentacija morala je zadovoljiti kineske propise i norme, a kod promišljanja detalja uzeli smo u obzir dostupnost materijala i tehnološke mogućnosti dobavljača na kineskom tržištu. Drugi izazov svakako je bila komunikacija na daljinu. Iako u današnje vrijeme znatno olakšana zbog interneta, maila, softvera poput Skypea te ostalih digitalnih tehnologija, komunikacija s kineskim partnerima i održavanje sastanaka u virtualnom svijetu su zbog kulturoloških razlika bili u najmanju ruku zanimljivi. Ipak, na obostrano zadovoljstvo sve smo prepreke uspješno savladali i realizirali projekt, te naučili puno o fleksibilnosti, strpljenju i brzom prilagođavanju novim situacijama', tvrde iz 3LHD-a.

4_Tornja bit će smještena na zaboravljenoj zagrebačkoj lokaciji

Jedan od 3LHD-ovih aktualnih projekata je projekt 4_Tornja koji će se graditi u blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora. Riječ je o stambenim neboderima u visini 23 kata koji će biti smješteni u urbanom vrtu, a atraktivni stanovi s lođama pružat će jedinstven pogled na sve četiri strane svijeta. Projekt će se izvoditi u fazama, a trenutno se radi na projektnoj dokumentaciji prve faze, odnosno na projektu sjevernog tornja.

 • +13
 • +10

Ostali projekti s potpisom studija 3LHD

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boris Goreta

'U izgradnji su i novi hotel na mjestu starog hotela Park u Rovinju, rovinjska ACI Marina i šetnica ispred hotela, dvorac Janković u Suhopolju, Sportsko-rekreativni centar Đurđevac, stambeni blok u blizini Heinzelove i Zvonimirove ulice te dvije obiteljske kuće. Također radimo na nekoliko projekata – hotelu Belvedere u Dubrovniku, hotelskom kompleksu u blizini Dubrovnika, projektu zanimljivog uredskog prostora u Zagrebu te na nekoliko natječajnih projekata', otkriva za tportal Marko Dabrović, objašnjavajući kako je svaki od partnera u tvrtki istovremeno zadužen za nekoliko projekata.

Projekt Delte i Porto Baroša od iznimne je važnosti za Rijeku

Na natječaju za projekt Delte i Porto Baroša 3LHD je bio dobitnik jedne od tri jednakovrijedne nagrade. Koncept se temelji na uspostavi novih ekoloških zelenih prolaza i stvaranju novog centralnog gradskog parka. Za Rijeku je ovakav novi zeleni prostor ključan jer ima jako mali postotak zelenih i otvorenih područja za opuštanje.

Natječaj je, prema riječima žirija, 'predstavljao poseban izazov jer je riječ o vrlo kompleksnom zadatku od posebne važnosti za Rijeku', no još uvijek nije poznato kada se planira početak izgradnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!