RAZGOVOR ZA TPORTAL

Upoznajte Duju Kaliternu, arhitekta zaslužnog za uređenje najluksuznijih vila i hotela na Jadranu

18.03.2018 u 18:01

Bionic
Reading

Duje Kaliterna, arhitekt koji stoji iza tvrtke Kaliterna arhitektura, zaslužne za obnovu brojnih luksuznih hotela i vila diljem Jadrana, ispričao je za tportal sve o planu vraćanja starog sjaja Korčuli, svom projektu života i objektima koji narušavaju hrvatsku obalu te predstavio jedan od zanimljivijih projekata, veličanstvenu Villu Bebu, smještenu u elitnom dijelu Dubrovnika

Renomirani arhitekt Duje Kaliterna, specijaliziran za restauraciju hotela, u posljednjih desetak godina zaslužan je za brojne nagrađivane projekte duž jadranske obale. Zahvaljujući svom talentu i izraženoj estetici, Kaliterna je vratio stari sjaj brojnim dotrajalim hotelima te izgradio nove uzbudljive turističke objekte koji su osvijetlili obraz hrvatskog turizma.

Otkada je 2006. godine kao student arhitekture dobio priliku urediti zagrebački lounge bar People’s, splitski arhitekt sa zagrebačkom adresom daleko je dogurao te se danas može pohvaliti nepreglednim nizom projekata koji su njegov studio Kaliterna arhitektura doveli stepenicu više od konkurencije.

Ljubav prema gradnji naslijedio je od djeda

Tijekom karijere uređivao je brojne barove, restorane, noćne klubove, hotele i vile na Jadranu, poput hotela St. Joseph’s, Rixos Libertas i restorana Gil's u Dubrovniku, kluba The Room i Plaza bara u Zagrebu, Nautica bara i Pink Champagnea na Hvaru, hotela Bellevue u Orebiću i Imperiuma u Splitu, a uredio je luksuzni Hotel R u Monte Carlu.

Otkada zna za sebe talentirani arhitekt priznaje da je crtao raznorazne kuće i zgrade, no za ljubav prema arhitekturi i uređenju prostora u njegovu slučaju zaslužna je genetika, s obzirom na to da potječe iz ugledne splitske obitelji Kaliterna, a njegov djed također je bio arhitekt. Istim je putem nastavio i Duje.

  • +7
Duje Kaliterna, arhitekt Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Nakon godina prakse najbitnija kvaliteta je imati puno strpljenja. U većini projekata niste samo arhitekt, nego i pravnik, ekonomist, graditelj… A još uvijek me čini sretnim kad se oduševim nekim projektom u ranoj fazi i dok zamišljam kako bi trebao izgledati u budućnosti', izjavio je Duje Kaliterna za tportal.

Villa Beba priča svoju priču

U posljednjih 12 godina, otkako postoji tvrtka Kaliterna arhitektura, istaknuti arhitekt dobio je čast preurediti i brojne luksuzne vile. Jedan od njegovih posljednjih projekata je Villa Beba u Dubrovniku.

'Radi se o kući na elitnoj lokaciji poviše plaže Banje u Dubrovniku, sa spektakularnim pogledom na Stari grad. Kuća je bila u vlasništvu gospođe Bebe iz poznate dubrovačke obitelji, a nakon njene smrti obitelj je krenula u preuređenje. Njihova želja bila je da se zadrži taj duh prošlih vremena. Odlučili smo restaurirati i dio starog namještaja te izložiti malu kolekciju privatnih fotoalbuma i raznih detalja poput srebrnine ili porculana kako bismo odali počast 4-stoljetnoj kući i staroj vlasnici', objašnjava nam splitski arhitekt.

  • +16
Villa Beba u Dubrovniku Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Palača sestara Zaninović prava je mediteranska oaza mira

Kada je riječ o luksuznim vilama s potpisom Kaliterna arhitekture, najviše pažnje privukla je jedna od najstarijih palača u starom dijelu grada Hvara, a riječ je o palači Jakša – Zaninović u vlasništvu poznatih sestara Zaninović, koja svojim projektiranjem i dizajnom unutrašnjosti objedinjuje kasnogotički, renesansni i barokni stil. Kada je predana u njegove ruke, bila je u ruševnom stanju te se morala iznova izgraditi.

'Krenuli smo s projektiranjem dva stambena prostora. Pokušali smo zadržati što više detalja starinske arhitekture, a opet organizirati moderne i funkcionalne prostore. Boje koje smo koristili bile su inspirirane bojama otoka Hvara, lavande, mora, kamena, tako da su stanovi ispali dosta koloristički i vizualno atraktivni, pa su možda zato i privukli pažnju', kaže nam Duje Kaliterna.

Duh intimne mediteranske oaze mira postignut je autentičnim arhitektonskim detaljima kao što su prozori i nosači stropnih greda, eklektičnim uređenjem interijera postignutim kombinacijom modernog, stilskog i elegantnog namještaja te osebujnim detaljima, počevši od prirodnih materijala poput pamučne i lanene tkanine za namještaj i zavjese, baršunastog uzglavlja kreveta, kamena za stubišta, detalja čipke na jastucima, pa sve do najsitnijih ukrasa kao što je osušena lavanda na komodi i u kupaonici.

  • +7
Luksuzne vile na Jadranu koje je uredio Duje Kaliterna Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

St. Joseph's proglašen je najboljim luksuznim hotelom u Hrvatskoj

Razlika između uređenja luksuznih vila i apartmana te hotelskih prostora obično je u opsegu posla i proračunima, a iako bi većina pomislila kako za uređenje hotelskih objekata arhitekti rade s većim budžetima, Kaliterna ističe da se često događa da za jednu vilu na raspolaganju ima veći budžet nego za cijeli manji hotel, dodajući kako je prilikom uređenja vila dozvoljena puno veća kreativnost.

Radovi Duje Kaliterne prepoznati su i izvan granica Lijepe Naše, pa je tako dubrovački hotel St. Joseph’s, smješten u 400 godina staroj palači u srcu grada, britanski The Telegraph ocijenio visokom ocjenom, kao i portal Luxury Travel Guide, proglasivši ga najboljim luksuznim hotelom u Hrvatskoj.

'Svakako da mi imponiraju ovakva priznanja, ali mi je prvenstveno drago i zbog vlasnika hotela jer je to odraz njihovog truda i dobrog vođenja objekata. S vlasnicima St. Joseph'sa sam se sprijateljio tijekom projektiranja jer su dali sve od sebe za taj projekt te se često čujemo i raspravljamo o planovima za budućnost', rekao je istaknuti arhitekt, dodajući kako mu je osim prvog 'klika' s prostorom na kojem radi iznimno važna komunikacija s investitorom.

Vlasnici, irsko-hrvatski par Sean i Gordana Slattery nakon mnogih putovanja diljem svijeta odlučili su upravo u Dubrovniku primijeniti svoje ideje u djelo. Boutique hotel St. Joseph’s nalazi se u tihim uličicama Starog grada, u blizini južnog dijela Straduna, a svaka od šest soba uređena je u duhu dubrovačke prošlosti.

Njegovi projekti posjeduju dušu

Posebnu pažnju prilikom uređenja svakog interijera Duje Kaliterna pridaje detaljima, a ono što je interesantno to je da svaki njegov projekt ima originalan touch i vlastitu dušu te se ne mogu uspoređivati. Upravo je to glavna misao vodilja svakog projekta s potpisom Kaliterna arhitekture.

'Svaki projekt je poseban na svoj način, pa mu tako morate i pristupiti. Naravno, imam i ja neka svoja razdoblja u projektiranju, pa nekad više preferiram retro dizajn 50-ih, 60-ih godina, nekad art deco 30-ih, nekad klasiku, a nekad moderni dizajn', tvrdi Kaliterna.

  • +27
Jadranski hoteli s potpisom Duje Kaliterne Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

S obnovom hotela Korčula De la Ville započeo je plan elitizacije Korčule

Posljednjih godina splitski arhitekt je posvećen projektima na Korčuli, kojoj nastoji vratiti stari sjaj iz vremena kada su ju posjećivale zvijezde poput Jackie O. Kennedy, Sophije Loren, Tita i mnogih drugih. Grupacija HTP Korčula angažirala ga je na projektu obnove hotela Korčula De La Ville na rivi, a u kojem su odsjele spomenute zvijezde. Britanski The Telegraph uvrstio je ovaj hotel u 10 najboljih na jadranskim otocima.

'Nekako sam posebno vezan za taj hotel. Otkada sam ušao u njega, osjetio sam nešto. Kako je bio jako dugo slabo održavan, njegov sjaj je izblijedio, ali se još mogla naslutiti slavna prošlost. Plan je bio vratiti mu staru slavu kroz klasični dizajn, uz neke moderne detalje. Slučajno sam u tom razdoblju čitao knjigu 'Black Lamb and Grey Falcon' britanske književnice Rebecce West, koja je tridesetih godina 20. stoljeća proputovala cijelu Kraljevinu Jugoslaviju, a svoj boravak u tadašnjem Hotelu De La Ville opisala je kao odsjedanje u venecijanskoj palači. Uskoro nakon preuređenja hotel je počeo dobivati pohvale, a najdraže mi je bilo kada je jedan gost napisao da se u hotelu osjeća kao u knjizi Agathe Christie i da samo čeka da naiđe Poirot', kaže nam arhitekt.

Upravo je ovaj projekt bio početak lijepe suradnje, a cilj je Korčulu približiti elitnim destinacijama u Hrvatskoj kao što su Hvar i Dubrovnik. Proteklog ljeta u blizini Korčule, na mjestu starog odmarališta Bon Repos, otvoren je luksuzni resort Port 9, na kojem je Kaliterna strastveno radio te je, bez dvojbe, riječ o njegovu projektu života.

Resort Port 9 njegov je projekt života

Bon Repos ima dugu povijest koja seže u 20-e godine, kada je sagrađen ljetnikovac Andreis. Osim pansiona, kompleks koji je doživio transformaciju uključuje hotel iz 30-ih, četiri paviljona s tristotinjak soba i zgradu restorana iz 60-ih i 70-ih godina.

'Najteže je bilo tako različite objekte i arhitekturu povezati u smislen kontekst. Prvo smo dali određene funkcije svim objektima, pa je tako pansion Andreis, koji je dugo bio restoran, postao Villa Andreis, stari hotel je uređen u boutique hotel sa samo osam luksuznih apartmana, a broj soba u paviljonima je smanjen za dvostruko, na 170 njih, pretežito obiteljskih. Veliki zahvat je doživio i veliki preljevni bazen, obnovljeni su i restorani i plažni objekti, zgrada recepcije s dućanima i caffe barom te hortikultura. Sve to ne bio bilo moguće bez odličnog tima ljudi koji je sudjelovao na projektu jer je od samog projektiranja do realizacije prošlo manje od godinu dana', rekao je Kaliterna.

  • +13
Resort Port 9 na Korčuli Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Korčula je proglašena jednim od 10 najljepših svjetskih otoka

HTP Korčula ima velike planove kada je riječ o obnovi korčulanskih objekata, a uspješni arhitekt ističe kako je otok, kao i sam grad Korčula, ostao na margini zbog lošeg stanja hotela.

'To je u jednu ruku dobro jer Korčula može učiti na greškama drugih gradova kako izbjeći kruzerske gužve ili jeftini imidž party destinacije. Otok se razvija kao destinacija za mirni odmor s puno kulturnih sadržaja. Otkada se podigla razina usluga i hotelska ponuda, Korčula se odmah počela spominjati kao jedna od sedam najromantičnijih europskih destinacija po izboru Conde Nast Travelera, pa do liste jednog od deset najljepših svjetskih otoka', ističe arhitekt.

Problem hrvatske gradnje je legalizacija objekata koji narušavaju obalu

Isto se, nažalost, ne može reći za ostatak Hrvatske, u kojoj, čini se, svatko može graditi gdje i što hoće. Najveći problem hrvatske gradnje Kaliterna vidi u legalizaciji svakojakih objekata.

'Da mogu, promijenio bih ljudsku svijest, pohlepu i gramzivost koja je zavladala. Previše se prirode uništava ružnim i velikim objektima. Legalizacija takve gradnje je, umjesto popravljanju situacije, doprinijela tome da ljudi misle kako je takva gradnja ispravna jer, eto, kad-tad će se legalizirati', tvrdi istaknuti arhitekt te čitateljima savjetuje da prate časopise o uređenju, skupljaju ideje i ne pretrpavaju prostore.

'Nekad je dovoljno promijeniti samo malo detalja ili boje da bi cjelokupan dojam bio drugačiji', poručuje Duje Kaliterna.