VJENČANJE I ŠOPING

Hrvati se pridružuju općoj euforiji u Londonu

28.04.2011 u 09:01

Bionic
Reading

Brojni građani Londona negoduju zbog neprestanih policijskih pretraga ulica radi osiguranja sigurnosti mladenaca i uzvanika

Cilj četrdesetak Hrvata jest svjedočiti povijesnom događaju – kraljevskom vjenčanju princa Williama i Catherine Middleton. U skupini koju vodi agencija Kompas našle su se i Josipa i Klaudija Čujko, majka i kći iz Zagreba koje jako vole kraljevsku obitelj.

'Na put smo se odlučile u zadnji čas, a privukle su nas brojne najave na televiziji. Vjenčanje ćemo gledati iz Hayde parka na velikom ekranu, a nadamo se da ćemo u procesiji vidjeti možda kraljicu ili mladence', kaže Josipa. Jedanaestogodišnja Klaudija jako je uzbuđena jer joj je princ William jedan od omiljenih likova iz svijeta slavnih.

U Londonu, pak, iako je sav u svečanu ruhu, ne vlada oduševljenje. Naime, većina građana svjedoči da ih živcira stalna pretraga ulica zbog osiguranja koje će, kako doznajemo, osiguravati čak pet tisuća dodatnih specijalaca. Osim toga, građani, izuzmemo li niži sloj, antirojalističkog su raspoloženja pa 22 milijuna funti, koliko će biti utrošeno na osiguranje vjenčanja i okrunjenih glava iz cijelog svijeta koje će prisustvovati zakletvi na ljubav i vjernost, smatraju bacanjem novca. Slično su raspoložene i Zagrepčanke Martina i Željka koje su u Londonu završile jer im je otpalo putovanje u Grčku.

U Londonu i radi kupnje

'Ceremonija nas ne zanima, napetiji nam je šoping za koji svi kažu da je sjajan u Londonu', zaključile su studentice u glas. Iako su cijene prilično visoke, troši se nemilice, masovno na suvenire kojih ima na svakom koraku. Čak i kartice za vožnju podzemnom željeznicom nose lik prinčevskog para. Ipak, Britanci, iako očekuju do dva milijuna turista, u petak neće podizati cijene u restoranima i kafićima.

Jedna od glavnih ulica za šoping, The Regent Street, sva je u duhu vjenčanja – okićena zastavama i kraljevskim simbolima.

Sam petak koji su mladenci izabrali za dan vjenčanja, a koji je proglašen nacionalnim praznikom, Britanci su pozdravili jer je to znak skromnosti.

Naime, kraljevska vjenčanja obično su se održavala srijedom pa su zahtijevala dodatne troškove.

Kraljevski pir dobio je službenu oznaku događaja visokog rizika pa će sutra kretanje gradom biti strogo ograničeno. Britanski se mediji još bave opravom mladenke i drugih uglednih uzvanika, pa se tako može doznati da će Kate Middleton preobuti čak četiri para cipela (s potpisom Gina) i preodjenuti u tri haljine. Prsten koji će nositi radi se od velškog 21-karatnog zlata, u čast kraljici Viktoriji koja je tu tradiciju započela. William pak svoj prsten neće nositi.

Zanimljivo je i da će zavjeti koje će mladenci izgovoriti pred Bogom i 1.900 uzvanika te dvije milijarde očekivanih televizijskih gledatelja prvi put u povijesti kraljevskih vjenčanja biti ponešto izmijenjeni. Naime, Kate je izričito tražila da se iz zavjeta izbaci 'obay', odnosno da će se pokoravati muževoj volji. To je navodno razljutilo Elizabetu II. jer je ona na svome vjenčanju, iako kraljica, izrekla taj sporni 'obay'. Kate je kraljicu razljutila i time što je odbila noć prije vjenčanja provesti u jednoj od kraljičinih rezidencija.

Kate promijenila zavjete

Puno se priča i o svečanoj večeri na kojoj će biti 300 najbližih prijatelja para, a neki mediji spekuliraju da bi tom prilikom princ Charles mogao najaviti da će se u korist Williama odreći prijestolja. Takav razvoj događaja veselio bi čak 70 posto Britanaca koji bi voljeli da krunu nakon Elizabete preuzme stariji sin pokojne Lady Di. Neki su mediji otišli čak tako daleko da se bave i imenom koje će William, ako bude okrunjen za kralja, izabrati. Druga je preokupacija medija vremenska prognoza; svi u petak predviđaju oblačno vrijeme pa se spominju i rakete za rastjerivanje oblaka.