ISTRAŽIVANJE

Hrvati malo vježbaju, pretilih 17 posto

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.04.2009 14:56
  • Objavljeno 06.04.2009 u 14:09
debljina

debljina

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Istraživanje provedeno u povodu Svjetskog dana zdravlja 7. travnja o zdravstvenim navikama stanovnika Hrvatske, Slovenije i Srbije, pokazalo je da Hrvati imaju podijeljeno mišljenje o štetnosti brze hrane, te da se, među tri naroda, najmanje bave tjelovježbom i najviše zanemaruju svoje tijelo, objavila je agencija Mediana, koja provodi istraživanje zdravstvenih navika u tim zemljama

Istraživanje je provedeno tijekom 2008. na 8000 tisuća ispitanika u svakoj zemlji, starosti od 15 do 75 godina.
Prema podacima najvišu svijest o štetnosti brze hrane imaju Slovenci, najniža je u Srba - samo trećina njih smatra brzu hranu štetnom, dok su mišljenja Hrvata podijeljena.

Hrvati se najmanje bave tjelovježbom (28 posto) i najviše zanemaruju svoje tijelo (34 posto), međutim, najmanje su među tri nacije skloni čekati da bolest prođe sama, bez uzimanja lijekova (21 posto).

Hrvatska i Slovenija imaju podjednak udio pretilih (oko 17 posto), te oko 30 posto s prekomjernom težinom. U Srbiji je pretilih 10 posto, a najmanje onih s premalom tjelesnom težinom (tri posto). Prema istraživanju, u Hrvatskoj je premršavo osam posto populacije, a u Sloveniji 16. Osobe normalne težine u Hrvatskoj i Srbiji zastupljene su s oko 43 posto, a u Sloveniji sa 36 posto.

Iz podataka je također vidljivo da je problem prekomjerne težine u korelaciji sa socijalnim standardom stanovnika: u Hrvatskoj i Sloveniji pretili su nadprosječno zastupljeni u najnižem socio-ekonomskom razredu, dok u Srbiji problem s prekomjernom težinom imaju pripadnici prvog, najvišeg socio-ekonomskog razreda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi