UBOJICA STRESA

Hrana zbog koje ćete se odmah osjećati bolje

04.11.2015 u 14:15

Bionic
Reading

Dani su postali kraći, ali zato nemamo manje obaveza. Radni tjedan tek je dogurao do polovice pa treba izdržati sav stres i napetost

Da biste se bolje osjećali i lakše othrvali stresu i anksioznosti zbog svih obaveza koje se nalaze na listi obaveza, probajte u svakodnevnu prehranu uvrstiti određene namirnice jer će pomoći da se bolje osjećate.

Čokolada

Sasvim je logično da se čokolada nađe prva na popisu namirnica zbog kojih možemo brzo postati puno bolje volje. Kakao u čokoladi podiže razinu serotonina u mozgu, a zahvaljujući njemu počinjemo se osjećati zadovoljnima i sretnima. Dakle, najbolje je odabrati tamnu čokoladu sa što većim udjelom kakaa.

Banana

Ova mnogima omiljena voćka ima dovoljno vitamina iz skupine B da poboljša proizvodnju spomenutog serotonina, a ako dodate maslac od kikirikija ili bademe, dobit ćete nevjerojatan koktel koji će vas učiniti sretnijima i manje anksioznima. Zapravo možete kombinirati i neke druge orašaste plodove koji su vam dragi jer ta skupina namirnica obiluje magnezijem i cinkom što znači da ćete se lakše opustiti, fizički i psihički.

Tuna i losos

Zbog visoke količine hvaljenih masnih kiselina omega-3, ove vrste namirnica trebalo bi jesti dva puta tjedno. Ove masnije vrste riba zbog kvalitetnih sastojaka smanjuju anksioznost i depresiju, a ako ih kombinirate primjerice sa špinatom, koji također ima puno magnezija u sebi, imate dobitnu kombinaciju!

Tost i avokado za doručak

Ukratko, ovo je zdrava i ukusna kombinacija, a ujedno pomaže i otpustiti nagomilan stres. Dobit ćete hranjive sastojke ako odaberete integralni kruh i u kombinaciji s avokadom pojačanje u obliku vitamina B. Osim toga, ukusni avokado ima finu dozu kalija koji je povezan sa smanjenjem krvnog pritiska, a poznato je da on raste usred stresnih situacija.

Zdrava grickalica – slanutak

Poput ostalih grahorica, i slanutak ima puno željeza, folata i cinka, a to su vrijedni nutrijenti koji pomažu kod borbe protiv anksioznosti. Želite li probati nešto novo, umjesto humusa, slanutka na salatu ili u varivu, ispecite ukusnu grickalicu sa začinima.

Pečeni batat krumpir

Specifična je okusa, ali prepun vitamina B6 i kalija koji su odlični saveznici u borbi protiv stresa. U ove hladne dane i večeri, kada se zaželite zagrijati pod dekicom i gledati omiljenu seriju, ispecite pomfrit od batata na malo maslinova ulja u pećnici. Dodajte mrvicu soli te malo đumbira ili kurkume u prahu. Oba su začina jaki antioksidanti, idealni da vas zimi sačuvaju od viroza.

Grčki jogurt, žitarice i dodaci

Ovo je još jedan dobar doručak koji će vam od jutra osigurati dobro raspoloženje i dati potrebnu energiju. Kalcij, kalij i magnezij nalazi se u svim mliječnim proizvodima, ali grčki je jogurt posebno kremast i idealan da ga pomiješate sa zdravim žitaricama pa organizmu osigurate energiju. Dodate i malo malina i imate vlakna, a ona su itekako važna za zdravlje organizma.