FASHION.HR, 2. DAN

Haljine u kojima ćete biti drukčije od drugih

11.10.2012 u 23:22

Bionic
Reading

Branka Donassy, Matija Čop, Morana Krklec, I-Gle, Aleksandar Žarevac, Ivica Skoko i Clash of 9 domaća su dizajnerska imena koja su svoje kolekcije za sezonu proljeće i ljeto 2013. prikazali drugog dana modnog spektakla Dove Fashion.hr u posebno zanimljivom ambijentu bivše tvornice Gredelj

Additive Collection by I-Gle ljetna je kolekcija koju dizajnerice rade u suradnji s pulskom modnom kućom Arena. 'S obzirom da smo željele nekako povezati ovu kultnu modnu kuću, grad Pulu i našu estetiku, krenule smo od boksačke legende Mate Parlova i cijelu kolekciju gradile na tome', rekle su dizajnerice Martina Vrdoljak Ranilović Nataša Mihaljčišin uoči revijalnog dana. Kreacije su im udobne i iznimno nosive, u crnoj i srebrno-sivoj boji. Odlične tajice i asimetrične vestice koje padaju u različitim dužinama. Najzanimljivije su haljine oko kojih valja promišljati o slojevima odnosno jesu li iz jednog ili dva dijela. Za sve generacije, reći će autorice.

Morana Krklec novo je dizajnersko ime na Fashion.hr-u. Na pistu je poslala predimenzionirane komade odjeće koje spajanjem u trakama, kopčanjem ili nabiranjem tkanina smanjuje i daje im formu. Naoko haljina koja ne sluša siluetu nije 'ubila' ženstvenost, jer se ona zanimljivo sluti ispod traka u dijelu suknje. Sivo-bijela boja proteže se kroz sve prikazane modele.

Matija Čop nesumnjivo je izazvao pozornost, ali i pljesak na kraju revije. Na pisti je pokazao svega tri, no snažna i potpuno različita modela, koja su se uklopila uz eksperimentalni modni video u pozadini. Riječ je o arhitektonskim modulima koji svakom promjenom čine drukčiji odjevni predmet.

Aleksandar Žarevac u kolekciji je razradio peplum krojeve, odnosno volane oko struka, sve pomalo retro. Poželite li slatku, romantičnu, dovoljno ženstvenu, onako damsku, a opet seksi haljinu, pronaći ćete je kod ovog dizajnera. Igra se i kolorističkim kontrastima u obliku crne i bijele i osobito efektne crne i denver plave. Volane oko struka imaju i slatke bluzice i suknje.

Već mnogima dobro poznate, svečanije haljine za glamurozne prilike, od maturalnih do poslovnih, i ove je sezone pokazao Ivica Skoko. Uz podosta svile i čipke, prozirnih umetaka i dodataka u obliku svjetlucavih perli, haljine su djelovale kao da dolaze iz nekog drugog vremena. Iako su bež nijanse kratkih haljina možda napadnije seksi, duge su kreacije dojmljivije.

Da se iza njihove kolekcije kriju mlade dizajnerske snage sklone avangardi i modernoj umjetnosti, bilo je jasno već s prvim modelima koje su odjenuli Clash of 9. Midi suknje, haljine s izrezanim dijelovima, što uske, što na faldice, kombinezoni – jasno je da se radi o različitim modnim utjecajima u posljednjih šezdesetak godina. Poseban dašak glamura većini kreacija dodaje nakit u obliku lanca s metalnim resicama, šiljcima koji su padali oko struka, na dekolteu ili leđima.

Na samostalnoj reviji Branka Donassy osmislila je 'pijesak oblikovan morskim valovima, promjenjiv, a vječan', kako sama kaže. Nijanse njezinih kreacija sugeriraju boje mokrog ili suhog, posivjelog drveta izbačenog na obalu, te tamne mokre stijene. Sve korištene tkanine su pamuk i lan, dakle prirodne, često s posebnim efektom - premazima metalnog odsjaja.