BOGATSTVO OBLIKA I BOJA

Hairstyle News festival ujedinio frizere iz cijele regije

10.04.2019 u 18:20

Bionic
Reading

Više od 1800 frizera iz cijele regije posjetilo je Hairstyle News festival u Zagrebu kako bi proširili znanja, upoznali najnovije industrijske trendove i razmijenili iskustva sa šezdesetak elitnih frizerskih edukatora iz niza zemalja EU, bivše Jugoslavije i Rusije

Denis Shefel, vrsni kolorist iz Moskve koji diktira svjetske trendove boja za kosu navodi da je proljeće u znaku pastelnih boja koje dominiraju cijelom frizurom. Na korijenu kose prevladavaju tamnije nijanse pastelnih tonova, a dok se na vrhovima koriste svjetliji tonovi ili malo intenzivniji s blagim vintage lookom.

  • +50
Hairstyle News festival Izvor: Promo fotografije / Autor: Hairstyle News festival/Luka Smuk

Frizure su prozračnih, mekih linija s laganim kovrčama koje mogu imati i wet look ili pak stroge linije ravnih rezova uz intenzivnije nijanse. Upravo to su glavne smjernice Street Style kolekcije koju je Shefel predstavio s Indola timom. Tijekom Indola showa na ovogodišnjem spektaklu ljepote, Hairstyle News Festivalu, nastupio je i Luka Nižetić.

'Kako imam lavlju grivu koju svi hvale pazim da je svaka dlaka na svom mistu i jako mi je bitno da je frizer stručna osoba', rekao je Luka Nižetić.

Lagano stepenasto ili ne-stepenasto šišanje sa šiškama ili bez, lagani S val glavni je trend koji preporučuje Christophe Gaillet koji je netom nakon velike svjetske premijere u Parizu, ispred L’Oréal Professionnel tima predstavio frizerima najnoviji Color Me French trend.

'Više se naglasak stavlja na frizuru i boju, a samo šišanje nije toliko prisutno u ovom stilu, no ono što čini bitnu razliku je tekstura kose, a boje se nanose od korijena te je sam contouring znatno manje prisutan' dodao je Gaillet.

'Koraljna boja kose idealna je za plavuše koje bi htjele nježniju promjenu, isto tako duboki ljubičasti tonovi za sve brinete koje žele promjenu i osvježenje, a šišanja su mekša', poručuje edukatorica Sanja Karasman ispred Subrina Professional tima s kojim je predstavila kolekciju Roses are red.

'Naša kolekcija Wild predstavlja slobodu u ekspresiji bez granica i fokus je na ljepoti svake osobe. Boje su prirodne i slijede ten lica. Koraljni tonovi, tople blond nijanse i snažne crvene nijanse okosnice su kolekcije', ističe Francesco Ferri iz Davines tima koji je predstavio kolekciju koju umjetnički potpisuje Angelo Seminara.

Inovativan remake 80tih i 90tih glavni je trend tima Eleven u kolekciji Modern love koju su predstavili Katica Topčić i Melvin Royce Lane.

'Prevladavaju zemljani tonovi, karamel nijanse, boje od bež do blond začinjene s metalik bojama, s laganim violet efektom. Sve vrste kovrča od zgužvane kose do sitnih kovrča veliki su hit', predstavlja Katica Topčič, a Melvin Royce Lane dodaje da kosa više izgleda undone tj. kao da ste je sami stilizirali.

Tomaž Turk ispred Mič Styling Academy tima poručuje da je definitivno trend sezone stilizirana undone kosa što nosi iznimno puno rada pri izradi looka.

'Napušta se balayage, prevladavaju pastelni tonovi, a prirodna boja se ostavlja u izrastu, dok dužine ovise o afinitetu osobe', ističe Tomaž Turk, a predstavio je s timom kolekciju Flavour's.

'Priroda se vraća na scenu, pratimo prirodu same kose i fizionomiju osobe. Uz platinaste tonove koji dominiraju scenom vraćamo se malo prema atraktivnijim nijansama, boja lososa i žuta nijansa', poručuje Nikola Blažinčić koji je na festivalu predstavio svoj prvu samostalnu kolekciju Get out.

Domaći ZGAT Academy tim, Ivana Špicer i Mario Mesarić, poručuju da vjeruju da trendovi kao takvi ne postoje jer niz brandova svaki godine predstavi po dvije kolekcije te svatko može nešto pronaći za sebe.

'Naš izričaj je geometrijsko šišanje i geometrijsko stvaranje sa kosom što svaku frizuru čini postojanijom', ističe Ivana Špicer.

Kanso tim savjetuje individualni pristup svakoj osobi, a inspiraciju za kolekciju Primitive Future pronašli su u arhitekturi. Fringe tim u svojoj kolekciji Wallpaper kombinira boju i oblike te kroz geometrijski izričaj koriste diskonekciju u šišanju i u samoj boji. Idea Academy tim koriste geometrijsko šišanje kako bi stvorili maksimalnu fluidnost, volumen i ženstvenost što prožima i njihovu kolekciju Mana.

Premijernim nastupom na festivalu Eldin Nuhić oduševio je mnogobrojnu publiku The art of hair craft showom kojeg prožima spoj umjetnosti, zanata, mode i tehnologije. Marko Šimunović, poznati barber, s kolekcijom Back to 60's preporučuje mekši oblik tzv. gentleman's cut bez agresivnog izbrijavanja te prirodniji look za muškarce.

Na festivalu su se predstavili i Sead Nunić s novom Nirvel Professional Big Bang kolekcijom, a kolekciju Fashion Hair Milano SS19 predstavili su timovi Brasil Cacau & Farmavita, dok je kolekciju Influence[r], predstavio Stevo Hair akademija. Brooke Landry iz SAD-a prezentirala je napredni Keratherapy keratinski tretman za ravnanje kose.

Ashleigh Hodges, glavna stilistica britanskog izdanja emisije The Voice, ispred Matrix tima predstavila je brojne koloristične mogućnosti frizerima, a promovira trenutni trend u dvije boje, iznimno kreativan look koji se postiže korištenjem pink, zelenih, plavih i ostalih nijansi. 

Program Festivala vodila je i poznata voditeljica Iva Šulentić, a u svojstvu modela, uz Luku Nižetića, nastupili su i redatelj Miran Kurspahić, umjetnica Ina Čano, glumica Martina Mandek i drugi.

'Majstorstvo je putovanje na kojem stalno tražimo načine za usavršavanje vještina svog zanata i nastojimo pronaći svoj osobni frizerski glas. Upravo su frizeri čuvari majstorstva jer iz sezone u sezonu usavršavaju svoja znanja te tako svoj rad podižu na jedan viši nivo. Nama je velika čast što je Hairstyle News prepoznat kao važno mjesto predstavljanja raznih pogleda na frizerstvo, razmjene znanja, druženja s kolegama i upoznavanja s najnovijim trendovima te da se znanje stečeno u okviru festivala koristi za unapređivanje frizerskih usluga u gradovima diljem Hrvatske i regije', ističe Denis Vidović, organizator Hairstyle News festivala.