OTVORENJE KONOBE KANTINON

Gretić i Perdec oživjeli rovinjsku tradicionalnu kuhinju

15.04.2013 u 10:17

  • +11

Otvorenje Kantinona u Rovinju

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Maistrina konoba Kantinon nudi nešto sasvim novo zahvaljujući proslavljenom hrvatskom chefu Tomislavu Gretiću i poznatom hrvatskom sommelieru Emilu Perdecu

Nakon što su svoju ljubav i znanje prema hrani i vinu prezentirali kroz rovinjski restoran Wine Vault, vodeći hrvatski sommelier Emil Perdec i šef kuhinje hotela Monte Mulini Tomislav Gretić ponovno su udružili snage i predstavili novi koncept tradicionalne rovinjske konobe Kantinon na samoj gradskoj rivi. Predstavljanju Kantinona, koji nudi autentična rovinjska jela pripremljena isključivo od lokalnih, svježih namirnica, prisustvovali su brojni gosti, ljubitelji dobre domaće hrane i vina.

'Kantinon je mjesto lokalnih ljudi. Mjesto gdje se jede dobro, gdje se igraju briškule, gdje se čuje tko je noćas ulovio najveću ribu i popije bevanda. Mjesto gdje se gosti dočekuju otvorenih vrata i punog stola. Gdje se jede najbolji pršut, najsvježija skuta, pije najhladnija malvazija i susreću najdraži ljudi. Mjesto u koje se uvijek vraćamo, autentično i tradicionalno, jednostavno - Kantinon', ističe ponajbolji hrvatski sommelier Emil Perdec, koji je ujedno i višestruki državni prvak te dvostruki sudionik na prestižnom natjecanju Trophée Ruinart u Francuskoj.

Novouređena konoba s osvježenim jelovnikom i interijerom predstavlja nov koncept, a specijaliteti na jelovniku inspirirani su rovinjskom ribarskom tradicijom i starim, ponovno otkrivenim receptima. Jednostavna sezonska jela, rižoti, tjestenine i plate pripremaju se od lokalno uzgojenih sastojaka, a na karti pića nalaze se najbolja istarska vina, rakije, grape i pivo čije posluživanje nosi dozu originalnosti za Rovinj, a poslužuje se u krigli od litre.

Kuhinju Kantinona chef Tomislav Gretić opisuje kao ribarsku starinsku kuhinju koja je bogata skrivenim starim receptima koji su polako zaboravljeni i nisu u svakodnevnoj ponudi istarskih konoba i restorana.

'Sve su namirnice lokalno rovinjske i istarske. Sam odabir namirnica ćemo prilagođavati godišnjim dobima i lovostaju, kada je riječ o ribi. Takva maksimalna fleksibilnost kod kreiranja jelovnika će nam omogućiti da svojim stalnim gostima ponudimo nešto novo pri svakom dolasku. Hrana je poslužena na jednostavan način. Jela kao što su rižoto i tjestenina se serviraju u posudama u kojima su i kuhana. Hladni naresci poput pršuta, pancete i sira serviraju se na drvenim daskama uz dodatak ulja i maslina,' kaže chef Tomislav Gretić.

Zanimljivo je da je prostor današnjeg Kantinona prije nego što je postao konobom bio vinski podrum, odakle i dolazi njegovo ime (tal. cantina - podrum). Kantinon ima 85 sjedećih mjesta u zatvorenom i šest mjesta na otvorenom prostoru, a radno vrijeme je od 12 do 22 sata svakim danom osim ponedjeljka.